Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четем ли книги и предпочитани ли са хартиените издания?

3
Снимка: Радио Видин

Според проучване на Асоциация "Българска книга", 20% от българите не са чели книги през последната година. Най- активно четящи са хората между 40 и 60 години. От Асоциацията, коментират като тревожен този факт и допълват, че голяма част от анкетираните нямат нито една книга в дома си. Най- слаб е интересът в групата между 15 и 30 години и те четат най-малко. Тази тенденция се наблюдава и в предходно подобно проучване. Най- големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, но не на книги, а на различна друга информация. Това е световна тенденция, като в Германия например е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години. Обнадеждаващо в изследването е, че 83% от анкетираните родители заявяват, че четат на децата си. В последните години се наблюдава ръст в купуването на детска литература. Изчезва ли интересът към четенето като цяло и обратим ли е този процес? Най- слабият пазар е при литературата за подрастващи, а причината е, че младите живеят чрез мобилните си устройства и нямат изградени навици да четат сериозни книги. Проблемът е, че точно тези поколения предстои да излязат на пазара на труда или са в началото на кариерата си, коментират от Асоциация "Българска книга". При хората над 65 години интересът към четенето намалява, като най- сериозните причини са проблеми със зрението и здравето. Потърсихме за коментар Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга". 

"Нашето проучване показва, че имаме негативни тенденции, особено при младите хора. Те нямат в навиците си четене и не прекарват свободното си време четейки. Ако не направим нещо, така че да обърнем тази тенденция дългосрочно, то ние ще бъдем нечетяща нация. Смятаме, че трябва да се предприемат действия и да бъдат обърнати негативните тенденции. Младите хора трябва да започнат да четат, а поколението от хората на средна възраст да продължат да четат ... Съвременните технологии ще останат, те няма да изчезнат. Всички ние ги ползваме и по някакъв начин сме им благодарни защото ни помагат в ежедневието, но четенето и използването на технологии не са конкуренция- четенето дава съвсем различни неща."

Преди време от Асоциация "Българска книга" се оплакаха от спад в продажбите на книги заради пандемията, а по-късно поискаха книгите да не се облагат с ДДС, да има закон за книгата и авторските права, както и спешни мерки за борба с интернет пиратството. Какво се случи- попитахме Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга".

"За съжаление интернет пиратството продължава да е много сериозен проблем за книгоиздаването, но по интересното е, че хората дори не знаят, че нарушават закона, сваляйки си книги от интернет и не знаят, че това е кражба и краде и от авторите и с всички, които са свързани с процеса по създаването на една книга. Ние имаме предложения за промени в Закона за авторското право, а нашето законодателство за съжаление дълги години не беше хармонизирано."- обясни Десислава Алексиева.

Какви са някои от най- предпочитаните книги от читателите, които посещават регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца- разговаряхме с Петър Пенев, служител от отдел "Заемна за дома" към институцията. 

"Има няколко типа читатели- различни са и затова, ако търсим най- четена литература не е толкова лесно да се определи коя е. Има, обаче книги които се заемат непрекъснато, хората питат за тях и се резервират за месеци напред. Любимите ми читатели са тези, които искат по- нестандартни неща- експериментални романи, позабравените класики, наградени книги, не само от англоезичната литература, но и от непознати и екзотични страни. Хартиените издания все още остават сред по- предпочитаните от читателите."- обясни Петър Пенев.

Потърсихме собственик на книжарница във Видин- разговаряхме с Петко Борисов.

"Книгата на хартия е безспорно най- доброто четиво, но в случая много хора, като видят цената особено идват и казват, че предпочитат електронния вариант. Книгите, макар и скъпи, а те не са толкова скъпи спрямо нашето време, не си губят ценностите. Сред големия избор от книги има хора, които предпочитат по- стари, може би преди 10-15 години, които трудно се намират в книжарниците и на пазара. Затова ние предпочитаме книги със заявка, които се четат с интерес от хората и се търсят."- каза Петко Борисов.

Попитахме и видинчани- защо българите четат все по- малко?

"Защото повече наблягаме на Фейсбук и на интернет, отколкото на книгите. Не би трябвало книгите да са отживелица. Няма лошо да има и интернет книги, но е хубаво и човек да си има книги да си чете и вкъщи. Предпочитам романите, но нашите български класици ги чета на детето, което е ученик в момента и си ги преповтарям отново ... Мисля, че желанието да се образова човек намаля като цяло. По- малко четат младежите, защото те си играят си интернет. По- възрастният човек чете книги. Купувам си книги. Може и новите автори- те са с по- съвременно мислене и са интересни."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21