Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешмата "Малинарка"- спомен за малиновите масиви и гордост за берковчани

Снимка: Радио ВИДИН

Допреди няколко години около Берковица е имало малинови масиви. Малините обичат усойни площи, сенчести и влажни места, затова виреят добре в полите на Берковския Балкан. Години наред дават поминък на хората. 
Малините и красивите малониберачки са вдъхновение и за поета Иван Вазов. В периода, докато живее и работи в Берковица, обичал да си почива на мястото, покрай което слизали девойките малинарки от Балкана. Гледката толкова е впечатлила Вазов, че им посвещава стихотворението "Малини". По- късно, през 1967 година, признателни берковчани построяват чешма и изписват на нея част от стихотворението. Дни преди празника на Берковица, чешмата "Малинарка" се ремонтира и реновира


"Чешмата "Малинарка" е един от символите на град Берковица. Намира се на метри от центъра на града до площада и часовниковата кула. Чешмата представлява голям монумент от розов мрамор, от дясната й страна е монтирана седяща статуя на девойка с кошница в ръка, от лявата страна на чешмата е монтиран чучур с течаща вода и мраморно корито. В средата е монтирана плоча с издълбана част от стихотворението "Малини". Чешма "Малинарка" е посветена на берковските берачки на малини, работили в покрайнините на града през отминалите години. Тяхната красота и трудолюбие са били толкова пленителни, че да омагьосат и възхитят младия поет и писател Иван Вазов, посветил един от най- невероятните си стихове на тях", каза Илиян Иванов- специалист "Спорт и младежки дейности" в община Берковица.

Снимка: Община БерковицаДнес чешмата е една от забележителностите на град Берковица и е гордост за берковчани. Тя е спомен за огромните малинови масиви, отглеждани в полите на Берковската планина, на красивите моми, брали ароматните малини и за младия поет, възпял за поколенията труда на малинарките. 

Дни преди празника на град Берковица- 8 септември, когато църквата отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, чешмата "Малинарка" се почиства и реновира. Мястото около нея се облагородява като се предвижда да бъдат поставени нови пейки, пергола и кошчета.

Горските малини са още на почит в града. Традиционен е "Празникът на малината", когато на Ком се събират туристи от цялата страна. Тази година празникът се проведе от 12 до 14 август, в местността "Горната кория" в зоната на хижа "Ком". Клубът на туристите ветерани от Берковица отбеляза с преходи в планината 30 години, откакто се чества Празника на малината и 65 години от основаването на клуба. 

"Преди около Берковица, покрайнините на града са били пълни с такива масиви и хората са отглеждали промишлени количества малини. Докато сега този празник, който имаме на малината, той е само горе в Балкана. Защото в Балкана също имаме малини. Буквално допреди 7-8 години действително беше поминък. Сега, ако някой гледа малини, то са малки откъслечни производства. Горе в планината има огромни масиви, но те са диви малини и хората идват и заради тях, защото почти само в нашия Балкан ги има толкова много. Тези, за които си говорим и за които Вазов е говорил, почти вече ги няма, като огромни, стотици декари, които са били около Берковица", допълни Илиян Иванов.

Причината да западне този поминък е, че местните нямат сигурен пазар за малините, за да могат приходите да покрият разходите и труда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02