Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексират строителните договори

Снимка: Радио ВИДИН

От близо година общините и строителния бранш настояват за методика за индексация на строителните договори. Документът вече е изработен и предложен за обществено обсъждане. В него няма да има таван от 15% за индексацията по строителните договори, защото този праг отдавна е надвишен, съобщи за БНР регионалният министър. Иван Шишков уточни, че с методиката ще има яснота за механизма на индексиране и ще могат да бъдат дофинансирани вече започнати строителни дейности. 

Инфлацията в световен и европейски мащаб се отрази негативно върху базисните цени на строителните материали, напомни Валентин Николов- изпълнителен директор на Камарата на строителите в България /КСБ/. Браншът поставя многократно въпроса на среща с министри и политици. 

"Ние искаме индексиране на договорите, искаме справедливост. Ние не искаме да получаваме свръхпечалби, ние искаме просто трудът да ни бъде овъзмезден по правилния начин. Така че методиката, която сега е на обществено обсъждане, тя предвижда както увеличаване на цените на договорите, но при едно благоприятно развитие надолу и намаляване на цените, при намаляване на цените на материалите съответния процент съответно и намаляване на стойността на договорите. Така че процесът е двустранен. Вторият аспект, който непременно трябва да отбележим, че в момента България е единствената страна от  Европейския съюз, която няма механизъм за индексация на договорите", заяви Валентин Николов.

Механизмът трябва да заработи колкото се може по- бързо, защото много закъсня, допълни изпълнителният директор на Камарата на строителите. Таванът за индексация, в предложената методика е съгласно Закона за обществените поръчки - 50% от стойността на договорите, което според Валентин Николов на този етап е напълно достатъчно:

"Двигателят на този процес е възложителят. И тук, в зависимост от това кой възложител как ще подходи, какви възможности има, как ще приоритизира задачите си, работата си, това, което е изключително важно за него от гледна точка на неговите планове, проекти, програми и т.н. Това ще бъде регулаторът т.е. фирмите трябва да влязат в един диалог с всеки конкретен възложител."

За проблеми с изпълнението на европроекти заради инфлацията съобщи кметът Цветан Ценков в края на миналия месец.  Община Видин изпълнява 5 големи инфраструктурни проекта за около 20 милиона лева. Основните трудности, които среща по проектите са заради инфлацията. Общината е кандидатствала с проектите през 2019 година. Тогава са изготвени и количествено-стойностните сметки. Проектите са одобрени от управляващия органи - МРРБ през 2020 и 2021 година.

"Оттогава всеки гражданин може да види каква е инфлацията както в хранителните магазини, така и в строителните магазини. Преди няколко месеца си направихме труда, на базата на строителен обзор- източник, който сравнява цените на различните строителни материали, извадихме основните строителни материали и промяната на цените от 2019 до 2022 година и този анализ, който направихме показва, че оскъпяването е с близо с 41% на основните строителни материали, които се използват в ремонта на тези обектни. Прочетохме внимателно методиката, която се предлага от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тя е сложна методика, зависи от вида на строителството, вида на обекта, категорията на обекта и разиграхме различни варианти. Най- високата стойност на индексация, до която успяхме да стигнем е около 12,43%", което за нас е крайно недостатъчно при положение, че увеличението на цените е 41,39%", заяви заместник кметът Десислава Тодорова.

Към настоящия момент, по два от проектите има сключени договори с изпълнители и се изпълняват в срок. Това се дължи изключително на добрата воля на строителите, които работят с минимална печалба, а на някои от обектите и без печалба, допълни Десислава Тодорова и благодари на изпълнителите за разбирането. Община Видин среща трудност при изпълнението на проекта за централна пешеходна, където втори път прекратява обществената поръчка. Първият път поради това, че явилите се фирми не отговарят на условия. При втората фирмата изпълнител отказва да сключи договор, защото не ѝ излизат сметките заради инфлацията, обясни заместник кметът:

"Сега предстои за трети път да обявим нова обществена поръчка, което вече ни притеснява, защото тя ще отнеме минимум 3 месеца. Ако се яви някой за тези цени да сключим договор, това може да доведе и до забавяне и невъзможност да изпълним проекта в срок, а знаете, срокът е края на 2023 година, когато всички проекти от стария програмен период трябва да бъдат изпълнени. Ситуацията е притеснителна. Надяваме се да се справим по какъвто и да е начин, но моето мнение е следното - че средствата, които предлага методиката не са достатъчни на фона на растящата инфлация"

Община Видин ще предостави своето официално становище, забележки и виждания във връзка с така предложената методика.

"Проблемът е точно в това, че забавена е процедурата и докато стане договарянето, докато минат всички срокове за обжалване, не дай си Боже да има и обжалване, тази инфлация, която в момента я има, то не само в България, но и на световно ниво, може да направи така, че някоя фирма да стигне до фалит, за да си изпълни ангажимента", смята Ангел Вълчев - собственик на строителна фирма от Враца.

Тони Петров е председател на областното представителство във Враца на Камарата на строителите. Според него предложената методика ще помогне на строителния бранш, но едва ли ще реши проблема.

"Тя закъснява, но трябва да се предприеме нещо и трябва да се действа в тази посока малко по-бързо. Имаше доста проблеми, особено в обществените поръчки с липсата на индексация и доведе до доста затруднения с изпълнението на договори, със сключването на договори. Не че няма да имат печалба, просто не могат да изпълнят ангажимента си по договор, който е сключен, примерно преди една година и няма плащане по него или не е започнал. Защото в обществените поръчки малко по- бавно се развиват нещата, а цените се изменят доста по-динамично. Това е проблемът."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45