Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж с кауза да бъде съхранена историческата памет за село Периловец

6
Снимка: Радио Видин

Периловец е едно съвсем малко село в община Бойница. Населението му наброява едва 17 души, които живеят без магазин, без автобус и почти без път. Така е в 21 век, но в своята 500-годишна история селото е имало и славни дни, през които се е развивала читалищната дейност, училището е било пълно с деца, населението е наброявало 600 души. Сред тях са били първите учители, поставили началото на образователното дело, управници, допринесли за съвременния му облик, смели мъже, загубили живота си във войните за национално освобождение и обединение. Имената им, доскоро неизвестни, извади от забравата един млад мъж с родови корени от Периловец. 32-годишният Радослав Треилов е общественик и родолюбец, който преди три години поставя началото на своята кауза да съхрани историческата памет за Периловец. С личен труд и средства, с помощта на дарители и на Община Бойница изгражда паметник и няколко паметни плочи, които свидетелстват за видните периловчани  и тяхното дело.

Снимка: Радио Видин

"Тук съм отраснал, ваканциите, при баба ми и дядо ми. Оттук съм и се мъча, боря се да остане нещо за това село, за поколенията, които минават оттук, да се знае, да се помни, независимо дали са потомствени периловчани или хора от другите населени места. Селото практически е на доизживяване, моята кауза са паметниците. 2020 година се построи училищният мемориал, тази година - войнишкият паметник, 2019-та - плочата на читалището с информация за самото населено място, с основни данни. Статистически данни си водя за селото, имам написани около 10 тома. В социалните мрежи имаме страница, която се поддържа с актуална информация, за да знаят хората какво се случва... Аз съм ходил в Държавен архив, из различни извори, информацията е разпокъсана, никъде не е събрани така, на място, да се види, да се знае, оттук нататък един път като се изпусне нишката и се губи..."

Снимка: Радио Видин

Освен със събирането на късчетата история, Радослав Треилов се стреми да бъде полезен и с работа по благоустрояването на селото. Почистил е гробището, боядисал е спирката, макар че там автобус от години не е минавал, организирал е среща с регионалния министър, за да обсъдят ремонта на пътя, който е почти изчезнал. 

"Тази година за първи в историята влезе техника в гробищния парк, то беше джунгла. С пътя имаше надежда - проект, отпуснати пари, но с политическата обстановка, падането на правителството, сега нови избори, не съм много оптимист, че ще стане нещо, което ще доведе до окончателна ликвидация на това село, а и на съседните, защото това е най-прекият път... Имаме спирка, малко я облагородихме. 2005 година я направиха, ние фактически нямаме автобус, но ще бъде така, като спомен, че е имало спирка... Моите мечти са да дойдат наследниците, старите си отиват, но да дойдат млади, да дойдат други, които примерно да не са кореняци, но то е хубаво, то е красиво село. Като има и инфраструктура да се стигне до тук, млади хора купиха една къща в другия край на селото, откъм Бориловец. Значи не е толкова безнадеждна ситуацията".

Снимка: Радио Видин

Жителите на Периловец подкрепят инициативите на младия мъж и му помагат с каквото могат.

"Грижи се за това село. Само той е единственият по-млад човек и не е забравил, че е роден в това село, иска да го направи като хората, ама един човек не може... Ради прави хубави работи, помага на селото, обаче като на обществени начала, трябва институциите да помагат повече на това село - кметство, особено Община Бойница... Всичко, което е направил, е хубаво. Той се грижи за това село. Имаме нужда най-вече за пътя. Тук ние сме откъснати, съсипахме колите... Добре прави момчето, ще остане тук за спомен. Тук след 20-30 години няма да има никой..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15