Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Повече имунизирани срещу грип тази есен във Видинско

Под епидемичните нива се задържа заболеваемостта от характерните за сезона остри респираторни инфекции , сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Видин . Досега не са установени случаи на грип, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова .  "Заболеваемостта през последните две седмици, в..

публикувано на 02.12.24 в 16:22

Казус с такса смет в Берковица - ще има ли обжалване?

На проведената в петък сесия на Общински съвет – Берковица бе разгледана докладна за актуализиране на промилите за Такса битови отпадъци (ТБО). Мотивите са, че таксата за битови отпадъци не е актуализирана повече от 10 години, като в този период разходите за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддръжка на депа и рециклиране са..

публикувано на 02.12.24 в 15:51

Започва празничната програма във Видин

Ясна е вече празничната програма (виж тук ) във Видин за месец декември. Тя стартира днес, 2 декември, със запалване на коледните светлини на пл."Бдинци" в града. Тържеството започва в 17:30 часа, каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Борислава Борисова : "Очакваме да има много деца, както, разбира се, и техните родители - ще има много..

публикувано на 02.12.24 в 14:50

Психолог: "Тръшкането" е нормален период от развитието на децата

Днес в рубриката "Децата на фокус" ще говорим за така нареченото "тръшкане". Състояние, с което всеки родител се е сблъсквал в някакъв момент. Често изникват въпроси дали това поведение е нормално и случва ли се на всички деца. Отговор на тези въпроси ни дава психологът Лидия Николова : "Тръшкането се наблюдава през целия период на..

публикувано на 02.12.24 в 14:00

Христо Даскалов - пазител на историческата памет за възрожденска и следосвобожденска Враца

Днес си припомняме за личността на Христо Даскалов - възрожденски и следосвобожденски учител, просветител, читалищен деец и общественик, оставил ценни сведения от първо лице за икономическото, политическо, културно и просветно развитие на Враца през 70-те и 80-те години на XIX век. Преди дни в Регионалния исторически музей в областния град..

публикувано на 02.12.24 в 13:00

"Музикална зона": Честит рожден ден на Нели Фуртадо!

   Родена е на 2 декември 1978 година във Виктория, Британска Колумбия, Канада.   Канадката от португалски произход, която днес ще слушаме, е обаятелната певица, по която светът лудна заради невиждана и нечувана смесица от различни стилове, които изпълнява, формиращи ярката й индивидуалност. Тя е Нели Фуртадо и едва ли има музикален ценител,..

публикувано на 02.12.24 в 09:00

"Неделник" от 1 декември 2024 година

Днес се проведе туристическата надпревара Вещица Рън , организирана BG Events & Guiding.  Осветиха новоизградения храм "Свети Николай Чудотворец" в мездренското село Ослен Криводол .  Виртуоза - гъдулар от Враца Любомир Гешковски е новият художествен ръководител на Ансамбъл „Вратица“ към читалище „Развитие“ в града. На 16 декември..

публикувано на 01.12.24 в 13:45