Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Земеделската техника във Видин - модерна, удобна и рентабилна

Земеделската техника е достатъчна за наличната обработваема земя в област Видин. 2591 колесни трактора са регистрирани за тази стопанска година, в работна готовност са 2443 от тях. 415 са регистрираните зърнокомбайни, 405 от  могат да влязат в нивите. Голяма част от техниката е обновена, каза в "Земята, която ни храни", инж.Деян Димитров , главен..

публикувано на 10.06.25 в 17:09

Сладоледът: Просто десерт или много повече

Днес е сладък празник, защото отбелязвам Световния ден на сладоледа . Смята се, че именно на 10 юни 1786 г. в Съединените щати започват масовите продажби на сладолед. Ето защо празникът, който няма официален статут, се чества на този ден. Историята на сладоледа е толкова богата и разнообразна, колкото и самите му вкусове. Смята се, че..

публикувано на 10.06.25 в 16:35

Видинските клубове по роботика са в "Топ 6" в България

Четирите отбора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се класираха за Националното състезание по роботика.   След оспорвана надпревара в регионалните състезания видинските ученици се наредиха сред 28-те най-добри екипа от общо 62 тима от цялата страна. Във всяка от четирите дивизии бяха избрани само по шест отбора, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 10.06.25 в 16:10

Пътят към Дунав мост 2 остава блокиран

Продължава блокадата на пътя към Дунав мост във Видин  заради протест на работници и служители в Агенция "Пътна инфраструктура" . Исканията са за увеличение на трудовите възнаграждения с поне 10%, за което от държавния бюджет ще са необходими два милиона лева, съобщиха организаторите от  синдикат "Пътно дело" към КНСБ и Федерация..

публикувано на 10.06.25 в 15:00

Доброволци проучваха традиционните български къщи в Ново село

Тридневно теренно проучване на традиционните български къщи във видинското село Ново село се проведе от 6-и до 9 юни. В него се включиха 7 души архитекти, инженери, реставратори, хора с интерес в сферата на опазване на архитектурното и културно наследство. Те успяха да обходят 300 къщи и да опишат състоянието им в кадастралната карта на общината,..

публикувано на 10.06.25 в 14:30

Единствената гимназия по каменообработване у нас приема нови ученици

Професионална гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино започна прием на ученици по две специалности.  Учебното заведение подготвя своите възпитаници не само с технически умения, но и с дълбоко разбиране за историята и културата на тази професия. В момента в гимназията се обучават 40 младежи, казва д иректорът Христо Димитров:..

публикувано на 10.06.25 в 14:00

Симпозиум по скулптура започна в Мездра

Стартира Деветият симпозиум по скулптура „Мездра 2025“ . Темата на форума тази година е „Искърски пространства “. Събитието е посветено на 125-годишнината от рождението на българския художник, скулптор и живописец проф. Иван Фунев, казва Светла Дамяновска , главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Общината и председател на..

публикувано на 10.06.25 в 13:00