Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Девети септември 1944 година - превратът, който промени България

На днешния ден ще се върнем назад във времето и ще си припомним събитията от една бележита дата от близкото историческо минало. Утрото на 9 септември 1944 г., което бележи един от най-резките завои в българската история на XX век. За броени часове държавната власт преминава от правителството на Константин Муравиев в ръцете на Отечествения..

публикувано на 09.09.25 в 16:14

Козлодуй се готви за Фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 12-и до 14-и септември в Козлодуй. Форумът стана традиционен, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма и за възрастните, и за децата, каза Величка Нейчева, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация: "Програмата е много..

публикувано на 09.09.25 в 15:00

Как ПГ "Васил Левски" в Мездра посреща новата учебна година

С нови преподаватели и повишен брой ученици,  с добър външен вид, обновени класни стаи, почистени коридори, ръководството на ПГ "Васил Левски" в Мездра започва новата учебна 2025/2026 година.  Общо 138 са учениците, записали се в 4 специалности в 8. клас. С една в повече са паралелките тази година,  каза директорът Мирослав Павлов: "За..

публикувано на 09.09.25 в 14:10

Курс по шев и работа с шевни машини ще се проведе във Видин

Курс по шев и работа с шевни машини започва във Видин в Центъра "Свободата да съм". Преподавател е Иван Попов. "Много хора биха искали да си подгънат дреха или пердета, да си зашият дребни неща, но не знаят как. Ето този курс би им помогнал с основни насоки за шиенето и поддържане на шевните машини. Курсът ще започне на 20 септември и ще се..

публикувано на 09.09.25 в 13:15
Николай Бобев и неговият преподавател Николай Илиев

Видински ученик участва в Лятна академия за духови инструменти

Петокласникът Николай Бобев от СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин  е първият ученик от община Видин, който взе участие в шестата Лятната академия за духови инструменти. Инициативата се проведе в  училище "Любен Каравелов"  в Копривщица. Той участва в  академията със своя преподавател Николай Илиев, който в същото време е..

публикувано на 09.09.25 в 12:05

Годишнина от откриването на двойната жп линия София - Мездра

На  5 септември 1969 година България открива двойната жп линия София – Мездра .  Това е ключов момент в развитието на железопътната инфраструктура, който осигурява по-бързо и безопасно движение на влаковете между столицата и Северозападна България. Строителството на обекта „Удвояване на жп линията София – Мездра“ се е извършвало от 1958 до..

публикувано на 09.09.25 в 11:01

Безплатни прегледи за рак на гърдата организират в Ново село и Бойница

Ново село и Бойници стават част от кампанията на Центъра за защита правата в здравеопазването за профилактични прегледи, насочени към ранното откриване на рак на гърдата. Инициативата е насочена към жените над 40-годишна възраст от малките населени места в страната, каза председателят на неправителствената организация д-р Стойчо Кацаров:..

публикувано на 08.09.25 в 17:30