Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва традиционният събор "Калуш"

Традиционният събор "Калуш"  ще бъде открит днес, 13 юни, в местността Панаира в Монтанско. Организатори са кметствата и читалищата в селата Златия и Игнатово, с подкрепата на Община Вълчедръм. Фолклорният танцов състав „Калушари“ са гордостта на селото, казва Снежина Борисова, кмет на Златия:  "Нашият събор се провежда всяка година след Свети..

публикувано на 13.06.25 в 11:00

Чайките - новата атракция на Видин

Двайсетина бебета чайки привличат вниманието на пешеходците край бившата поликлиника във Видин. Птиците се разхождат около сградата, получават храна и вода от живущите наоколо, а при необходимост и медицинска помощ.  Чайките не са необичайна гледка за Видин, но са по-забележими през пролетта, когато малките се учат да летят. Така е и тази година,..

публикувано на 12.06.25 в 16:51

Млад режисьор поставя "Малкият принц" на видинска сцена

Вечната класика "Малкият принц" от Eкзюпери ще бъде поставена за първи път на видинска сцена. С нея режисьорския си дебют ще направи актьорът и създател на театър "11" Петьо Горанов. В последно време той се изявява като актьор на свободна практика. Участва в спектаклите "Преспанските камбани" и "1984-та" на режисьора Бойко Илиев. По покана на видинския..

публикувано на 12.06.25 в 16:10

Мездра готви Базар на книгата

Базар на книгата организират за втора поредна година в Мездра. Инициативата е на читателския клуб към местното читалище и ще се проведе на 21 юни. По време на събитието ще гостуват автори, които ще представят своето творчество, а на щандовете се очакват и двойно повече издателства в сравнение с миналата година, обясни за Радио ВИДИН Цветослава..

публикувано на 12.06.25 в 15:55

Във Видин премахват изоставени автомобили

Кампания за премахване на изоставени автомобили започна Община Видин. Моторните превозни средства, които подлежат на принудително преместване са тези с прекратена регистрация или без технически преглед повече от 3 месеца и се намират върху имот - държавна или общинска собственост. Кампанията е насочена изцяло в ползва на гражданите, а целта е да бъдат..

публикувано на 12.06.25 в 14:03

Среща с новите Мис и Мистър Лом 2025

Наскоро в крайдунавския град бяха избрани новите Мис и Мистър Лом и това даде началото на тазгодишната кампания в търсене на най-красивите млади хора на Северозапада. Бляскавото събитие беше съпроводено с бурни емоции и много настроение. В журито, което определи победителите и техните подгласници в модната надпревара, бяха финалистките от..

публикувано на 12.06.25 в 12:00

В "Музикална зона" на 12 юни 2025 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 12.06.25 в 09:00