Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Програма учи децата на финансова грамотност

Днес засягаме т емата за парите или по-скоро финансовата грамотност сред подрастващите . По този повод представяме една дама, която заедно със своите сестри създава програмата "Монти, парите и ти" . Тя се казва Рени Захариева , а програмата която е техен общ проект, е породена от желанието да ограмотят своите и всички български деца в..

публикувано на 02.04.25 в 14:00
Архивен кадър: румънски колоездачи напускат град Генерал Тошево (Южна Добруджа), за да изминат последните 35 км от маршрута Дунав Ултра, който води до крайната му точка – Дуранкулак.

Веломаршрутът "Дунав Ултра" разширява своя списък със забележителности

Шест нови акцента попълниха "Списъка на 100-те забележителности на Дунав Ултра" . Сред тях са римските терми на антична Рациария, край днешното село Арчар, които са най-големите на територията на България.  Представителна селекция включва обекти с културно - историческо значение, природни феномени, интересни локации, флора и фауна, храна, традиции и..

публикувано на 02.04.25 в 14:00
Нели Стоянова и дъщеря ѝ Мишел

Нели Карамели кани малките читатели от Видин на магично приключение

Една фантастична история с участието на омагьосани дракони и ядосани джуджета, които преминават през куп приключения и забавни моменти, разказва в дебютния си роман Нели Стоянова, или Нели Карамели , както е творческият ѝ псевдоним. Младата авторка е родом от Видин, живее и твори в София. Филолог, преподавател и дългогодишен актьор-аниматор,..

публикувано на 02.04.25 в 13:00
Сигридур Каменова

От Исландия до България: Как любовта промени съдбата на Сигридур Каменова

Какво може да накара един човек да остави родната си страна и да започне нов живот на коренно различно място? За Сигридур Каменова , исландка, която вече 17 години живее в Монтана, отговорът е прост - любовта.  Сигридур  решава да последва сърцето си, за да бъде с човека, когото е избрала, да се установи в България и да се научи да обича новата..

публикувано на 01.04.25 в 15:07

Полицията проверява кметския наместник на Периловец след сигнали за побои

За няколко случая на насилие и побой съобщават местни жители на село Периловец, община Бойница.  80-годишният Евгени Митров разказва, че е бил бит преди няколко дни от кметския наместник Михаил Флоров. В селото живеят 10 души, а управникът е местен жител.  "Това се случи на 24 март, понеделник, в 9,30 часа. Излязох от дома и тръгнах за..

публикувано на 01.04.25 в 14:00
Цветелина Цветкова

Цветелина Цветкова: Радвайте се на този живот!

На 1 април отбелязваме  Деня на хумора и шегата . На този ден всеки има право да се пошегува със свои приятели и познати и това да не предизвиква възмущение, а напротив - смях.    Срещам ви с Цветелина Цветкова, която стана известна със своята хумористична книга "Лейди Гергана". Тя споделя, че огромна част в живота ѝ заема хуморът. А "Лейди..

публикувано на 01.04.25 в 13:00

Д-р Олга Папушева: Началото на здравата и красива усмивка започва с първото зъбче и грижата за него

Много често родителите водят детето за първи път на зъболекар едва когато се появи проблем и той е придружен от симптоматика. Тогава детето е уплашено, боли го и става сложно,  каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че първата среща на детето със зъболекар трябва да е в периода от появата на първото..

публикувано на 31.03.25 в 17:16