Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Среща с новите Мис и Мистър Лом 2025

Наскоро в крайдунавския град бяха избрани новите Мис и Мистър Лом и това даде началото на тазгодишната кампания в търсене на най-красивите млади хора на Северозапада. Бляскавото събитие беше съпроводено с бурни емоции и много настроение. В журито, което определи победителите и техните подгласници в модната надпревара, бяха финалистките от..

публикувано на 12.06.25 в 12:00

В "Музикална зона" на 12 юни 2025 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 12.06.25 в 09:00

„Ще те направя на две стотинки“ – израз, който еврозоната може да обезцени

Смяната на националната валута е не просто технически и икономически акт - тя носи дълбоки културни и психологически последици. Въвеждането на еврото в България, планирано като част от присъединяването към еврозоната, поставя редица въпроси, излизащи отвъд сферата на финансите. Един от тях е как тази промяна ще се отрази на езика - особено на..

публикувано на 11.06.25 в 17:05

Започна най-рисковият сезон за пожари

От началото на юни е обявен пожароопасният сезон в земеделските площи на област Монтана. Той ще продължи до края на октомври. В този срок ще действа и заповедта на областния управител, с която е определен пожароопасният сезон в горските територии. Периодът съвпада с най-топлите и рискови за пожари месеци, както и с активната кампания по прибиране на..

публикувано на 11.06.25 в 16:35

Творческо ателие с нов сезон патриотични пленери във Видин и страната

Млади художници от Видин търсят вдъхновение и развиват творческите си умения на места, свързани с историята на България. Едновременно с това учениците на преподавателя по изобразително изкуство и създател на творческо ателие "Нана арт" Надежда Иванова се запознават с важни събития от българската история, като развиват и своя патриотизъм. Пленерите с..

публикувано на 11.06.25 в 16:30

Видински гимназии обявиха резултати над средните на матурите

Обявиха резултатите държавните зрелостни изпити . На 21 май се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 23 май се проведоха държавните зрелостни изпити по профилиращ предмет и по професионална квалификация.  Ивайло Милушев , директор на ППМГ "Екзарх Антим l" във Видин, коментира пред Елизабет Христова, че и тази..

публикувано на 11.06.25 в 15:34

Земеделската техника във Видин - модерна, удобна и рентабилна

Земеделската техника е достатъчна за наличната обработваема земя в област Видин. 2591 колесни трактора са регистрирани за тази стопанска година, в работна готовност са 2443 от тях. 415 са регистрираните зърнокомбайни, 405 от  могат да влязат в нивите. Голяма част от техниката е обновена, каза в "Земята, която ни храни", инж.Деян Димитров , главен..

публикувано на 10.06.25 в 17:09