Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да принесем истинско разкаяние

Неделята, в която се намираме днес е Неделя преди Богоявление, в която се подготвяме за празника Кръщение Христово, който е едно историческо евангелско събитие, когато Христос, преди да излезе на обществена проповед отива на река Йордан при Йоан Кръстител и се кръщава от него във водите на свещената река.

"Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му"" /Мк. 12:3/

"Тези думи от Свещеното Писание ни говорят за това как великият Пророк и Кръстител Господен приготвял народа за приемане на Христос Спасителя. Този велик Божи избраник бил определен да приготви пътя на Единородния Син Божи, идващ в света, за да предразположи и приготви хората за приемане на Иисус Христос със своята проповед за покаянието. Той подканял всички идващи при него в пустинята към разкаяние за греховете и към промяна начина им на живот. И Сам Спасителят, след встъпването в обществено служение на човешкия род, преди всичко се обръщал към хората със слово за покаяние. "Покайте се и вярвайте в Евангелието", призовавал Той (Мк. 1:15).

Под покаяние, за което проповядвал в пустинята свети Йоан Предтеча и което изисквал от хората Сам Спасителят, се разбира не само временното изповядване на греховете, а покаянието като добродетел, като постоянно разположение, постоянно старание да осъзнаваш своята греховност, да очистваш своето сърце със съкрушение и стремеж към добродетели. Ние трябва да гледаме на покаянието като на наш съществен дълг, който трябва да бъде постоянен и непрекъснат подвиг през целия наш земен живот.

Ние, братя и сестри, следва да помним, че Бог, като присъстващ навсякъде, винаги се намира с нас, взира се в нас, вижда всички наши помисли и дела, че Той ще ни съди на Страшния съд, където ще се открият всички наши мисли и дела, за които ние ще трябва да дадем отчет. И, както казва Свещеното Писание, едни ще отидат във вечния живот, а други – във вечната мъка (Мат. 25:46).

Да се постараем, братя и сестри, всячески да избягваме греха, да се борим с него, а ако попаднем под негово влияние, да не се отчайваме, но да побързаме отново да станем от падението и да принесем истинско разкаяние пред свещенослужителите. И това искрено разкаяние ще ни помогне да възстановим в душата си мира, спокойствието и единението с Бога. Амин."

Автор: Схиархимандрит Йоан /Маслов/

В рубриката "Съвременна Библия" – Честита Нова година! Сигурно си спомняте какво си пожелахте миналата Нова година. Нещо от типа: "Да сме живи, здрави и много късмет!" Пожеланията - те са онова, което искаме да ни се случи, което искаме да преживеем. Да бъдем живи и здрави, обаче, не е всичко. Там, от двете страни на Христос бяха разпънати двама разбойници, които някога бяха живи, здрави..., но какво от това?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински сърцати приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00