Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

3
Снимка: Личен архив: Жасмина Цветанова

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски произход, а целта е  да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие. 

За участието си в конкурса Жасмина Цветанова пише есе на тема "Защо искам да бъда прокурор".

"Започнах есето си с това, че съм момиче от ромски произход и за мен прокурорът е щит срещу дискриминацията, която е породена от различията от останалите. Продължавам с това как виждам прокурора като независима и непоклатима фигура, която действа в името на закона, справедлива към всяка една социална група  и поставяща морала като най-висока ценност. Също така говоря, че е символ на реда и защитата в нашата страна."

Казва, че за нея е важно гласът ѝ да бъде чут.

"Тъй като в повечето случаи ромските момичета на моята възраст, както и по-млади и по-големи, биват натискани от традициите, ако мога така да кажа и в повечето случаи не се позволява на тях да завършат своето образование,  точно към това е насочен този конкурс- да вдъхновим повече млади ромски момичета и те да знаят своите права."

За работата на съдебната система разбира от  заместник- районния прокурор на Видин.

"Ако трябва да съм кратка, ще кажа, че в деня ми прекаран със заместник-районен прокурор Райна Петрова, останах с впечатление, че въпреки сложността на делата, които се водят, тя остава позитивна, което е показва, че тя самата е изрдъжлива. Има непоклатима психика и професионализъм, защото не проявява пристрастие към нещата, които разглежда."

 Жасмина, която е 12-класничка в Професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров", изучава икономика и мениджмънт и се подготвя за кандидатстудентски изпити. След като вече беше прокурор за един ден, обмисля в бъдеще да съчетае икономиката с правото.

Жасмина е отлична ученичка, а също и доброволец в инициативи на женската общност в града. Казва, че от тях черпи вдъхновение.

Постът, който заема за ден, не е първият. Преди две години тя спечели конкурса "Посланик за един ден" и беше посланик на Индонезия. Желанието ѝ е с успехите си да е  пример за други момичета от ромската общност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05