Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във всяко от населените места в община Брегово има паметни плочи на Васил Левски

5
Снимка: Радио Видин

На 18 февруари отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Отдаваме почит пред делото и личността му. През годините е наложено възпоменателните церемонии да са ден по-късно на 19 февруари. Във всичките осем населени маста от община Брегово местните хора ще отдадат почит на Апостола на свободата. По предложение на Общинския комитет "Васил Левски" са поставени мраморни плочи с лика му и негови мисли.


"Тези фрази на Васил Левски сме взели от Общобългарския комитет "Васил Левски", така наречен етичен кодекс за народна работа. Те насърчават поколенията след Васил Левски да следват тези негови завети, бих казал, защото касаят нашия живот, касаят нашето бъдеще, касаят младите хора", каза Кирил Кунчев, председател на Общински комитет "Васил Левски" в Брегово.


За поставянето на паметните плочи отделят средства от Общината, а за тази в град Брегово пари даряват и учениците. Поставена е пред храма, за който има предание, че в една празнична служба година преди да бъде заловен от турските власти, е участвал и Васил Левски.


"Има сведения, че през февруари малко преди свети Харалампий е бил в Брегово. Дори се сочи, че е идвал в църквата в църковния храм, пял е и е записал в евангелието, че е пребивавал тук. За съжаление това евангелие е било унищожено в резултат на голямото наводнение, сполетяло Брегово по-късно."


Шествие до мястото за поклонение организират в училището.


"Шествието тръгва всяка година от параклиса на училището. Взима се иконата на училището, както се взима и портрета на Левски и с различни цветя, знамена, българския национален флаг и флагчета децата тръгват към мястото, където вече десетина години отбелязваме тази бележита дата. Иначе на втория етаж на училището има коридор, посветен на Левски с барелеф на Левски, винаги слагаме първо там цветя", каза Илияна Кръстева, директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- гр. Брегово

От училището подготвят дигитална карта на всички паметници на Левски в областта. Ще се използва като помагало в часовете по история и в часа на класа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05