Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облагородяват около скулптурата на светите братя Кирил и Методий във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Пространството около скулптурата на светите братя Кирил и Методий във Видин ще бъде облагородено. Фигурите на славянските първоучители са изсечени върху ствола на изсъхнало вековно дърво до училището, което носи техните имена и бяха официално открити през 2020 година. Мястото около скулптурата ще бъде оформено като площадка. Пешеходната алея в близост ще бъде асфалтирана. Предвидено е и място за отдих с пейки. Зоната около дървената скулптура е имала нужда от освежаване. Затова от училището по изкуствата отправят предложение към Общината и с помощта и ресурса на местната власт това ще се случи, обясни директорът на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Бисерка Каменова.


„... Видяхме пространството около скулптурата, което не е добре поддържано. Затова едно предложение пуснахме до кмета на Общината д-р Ценков, след решение на педагогически съвет на нашите колеги от училище. Предложението гласи да се облагороди с помощта на Общината. Така че, те присърце взеха това наше предложение. Съответно решихме чрез бордюри да ограничим пространството и със старите плочки от площада пред Община Видин, да ги пренесем, да ги монтира бригадата на Общината. И така, живот и здраве, честването на 24 май да се проведе точно тук, защото тя е единствената скулптура на светите братя Кирил и Методий, а знаете, че е патрон и на нашето училище. Ще облагородим това място. Има засадени люляци по проект "Обичам моето училище", които, надявам се, че след една година ще бъдат доста добър фон. Ще има една алея от асфалт, изградена от Община Видин, ще има пейки, които също Общината ще постави на тази асфалтова алея. Отделно Общината предложи да осветим самата скулптура от четирите ъгъла на оградата. Ние-вече с нашите учители по изобразително изкуство ще оцветим буквите, които са изписани на дървото със златни ивици... Съответно, ще има и алея със живи и цветни растения, които ние ще засадим...“


Предвижда се също пешеходната зона до улиците в близост да бъде възстановена. Дейностите по облагородяването са започнали, допълни Бисерка Каменова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46