Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в социалната мрежа.
Публикувани са и снимки на опаковката. Коментарите са, че с тази сол ни тровят, има съмнителен агент и ни пробутват химикали. Притеснителен е и срокът на годност, тъй като на опаковката виждаме две различни поредици числа, които можем да разчетем като дати: 06/07/23 и 07/02/24.
Според коментари под публикацията числата трябва да посочват срока на годност, както и този на производство. Отбелязва се, че и двете дати все още не са настъпили. "Вероятно снимката е от бъдещето", пише в социалната мрежа.
Други от коментарите гласят:
"Що за сол продават по пазарите на Видин? Никой не обръща внимание, затова има сърдечни заболявания".
Опаковките на хранителните стоки, които пазаруваме, не винаги са достатъчно ясни. Понякога липсва и информация, която потребителите биха искали да получат показва анкета сред видинчани.
"Няма пълна информация на етикетите. Човек не може да ги знае тези E-та какво означават. Те са хиляди тези консерванти. Може да е написано ясно, но човек не знае съответното "Е" какво е... Няма всичко описано какво съдържа. Не мога да се ориентирам."
Попитахме Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) правилно ли е пакетирана трапезната сол, предлагана в търговски обекти във Видин, отбелязани ли са на опаковката всички задължителни елементи и може ли да има притеснения за здравето на хората.
В официална позиция от агенцията посочват, че според определенията, дадени в Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, "сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид (минимум 97,8%), а "трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.
Уточняват, че инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните във Видин и Монтана са извършили проверки в обект за търговия с храни на централния пазар в град Видин и в пакетиращата фирма, която е в град Лом, област Монтана.
Обектът, в който е пакетирана солта, е регистриран в съответствие с изискванията на Закона за храните, посочват от БАБХ. По повод съдържанието отбелязват:
"Солта се състои основно от натриев хлорид (в количество 99,5%), калиев йодат и антислепващ агент (Е 535), което съответства на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели".
Уточняват, че антислепващият агент Е 535 е натриев фероцианид, разрешена добавка в храната според регламент на Европейския парламент.
Числата 06/07/23 показват партидния номер на продукта. Първите две цифри идентифицират седмицата от годината, следващите - деня от месеца, в който е пакетиран продуктът, а последните две цифри отговарят на годината.
Дата на пакетиране е 07.02.2023 г., а посоченият срок на годност е 07.02.2024 г.
Твърдението, че в търговски обекти във Видин се продава трапезна сол, която е опасна за здравето на хората е НЕВЯРНО. Продуктът е етикетиран в съответствие с изискванията на регламент на Европейския парламент за предоставянето на информация за храните на потребителите с всички задължителни данни, уточняват от БАБХ.
--------------------
Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).
Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck
Творби, придобити през 2024 година, показва в първата си изложба за новата година художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Експозицията представя 19 художници и 37 техни произведения. Сред тях е Николай Пенков , който дълго време бил уредник и отговарял за фонда на галерията . "Тази инициатива за закупуването на картини започна през 2021..
Парламентът избра правителството с премиер Росен Желязков. Съставът на кабинета беше одобрен със 125 гласа „за“, 114 „против“ и без въздържали се. След избора, премиерът и министрите положиха клетва пред Народното събрание и приеха властта от служебното правителство. България се нуждае от редовно правителство, заяви от парламентарната трибуна..
Разпространяват се доста драматични слухове по този въпрос, които често не са подплатени с абсолютно никакви факти. Ако има такива, те са от доста съмнителни източници. Можем да ги разглеждаме като всеки един друг уред, който е около нас, който, когато работи и когато е свързан към мрежата, има определени лъчения, но те не са опасни за човешкото..
За поредна година тече подготовката за един от най-емблематичните обичаи в град Кула - "Къпачи". Той е единствен по рода си и е с над 100-годишна история, разказва секретарят на Народно читалище "Просвета 1882" Царевна Цанкова : "Навремето са правили седенки и няколко млади момчета решават да се маскират с въглени от жаравата на печката...
Джордже Енеску синтезира целия опит на неговите предшественици, положили основите на съвременната румънска музикална култура, начертавайки нов път за румънския симфонизъм. Обикаляйки градове и села, свири с цигулката си и дирижирайки, способства за разпространението на музикалната просвета в Румъния. Йехуди Менухин казва за него, че "ще остане едно..
Възможно ли е да се съчетаят любовта към природата, чистата храна и стремежа да възпиташ вкус към естественото и здравословното? В "Земята, която ни храни" се срещаме с една млада жена, която от няколко години се е изправила пред едно люто предизвикателство- със семейството си отглеждат едни от най-лютите чушки в стопанството си в село Бързия...