Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Снимка: Pixabay

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в социалната мрежа.

Твърдение: В магазините във Видин се продава трапезна сол, съдържаща химикали, опасни за здравето

Публикувани са и снимки на опаковката. Коментарите са, че с тази сол ни тровят, има съмнителен агент и ни пробутват химикали. Притеснителен е и срокът на годност, тъй като на опаковката виждаме две различни поредици числа, които можем да разчетем като дати: 06/07/23 и 07/02/24.


Според коментари под публикацията числата трябва да посочват срока на годност, както и този на производство. Отбелязва се, че и двете дати все още не са настъпили. "Вероятно снимката е от бъдещето", пише в социалната мрежа.

Други от коментарите гласят:

"Що за сол продават по пазарите на Видин? Никой не обръща внимание, затова има сърдечни заболявания".

 

Опаковките на хранителните стоки, които пазаруваме, не винаги са достатъчно ясни. Понякога липсва и информация, която потребителите биха искали да получат показва анкета сред видинчани.

"Няма пълна информация на етикетите. Човек не може да ги знае тези E-та какво означават. Те са хиляди тези консерванти. Може да е написано ясно, но човек не знае съответното "Е" какво е... Няма всичко описано какво съдържа. Не мога да се ориентирам."

Попитахме Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) правилно ли е пакетирана трапезната сол, предлагана в търговски обекти във Видин, отбелязани ли са на опаковката всички задължителни елементи и може ли да има притеснения за здравето на хората.

В официална позиция от агенцията посочват, че според определенията, дадени в Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, "сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид (минимум 97,8%), а "трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.

Уточняват, че инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните във Видин и Монтана са извършили проверки в обект за търговия с храни на централния пазар в град Видин и в пакетиращата фирма, която е в град Лом, област Монтана.

Обектът, в който е пакетирана солта, е регистриран в съответствие с изискванията на Закона за храните, посочват от БАБХ. По повод съдържанието отбелязват:

"Солта се състои основно от натриев хлорид (в количество 99,5%), калиев йодат и антислепващ агент (Е 535), което съответства на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели".

Уточняват, че антислепващият агент Е 535 е натриев фероцианид, разрешена добавка в храната според регламент на Европейския парламент.

Числата 06/07/23 показват партидния номер на продукта. Първите две цифри идентифицират седмицата от годината, следващите - деня от месеца, в който е пакетиран продуктът, а последните две цифри отговарят на годината.

Дата на пакетиране е 07.02.2023 г., а посоченият срок на годност е 07.02.2024 г.

Заключение

Твърдението, че в търговски обекти във Видин се продава трапезна сол, която е опасна за здравето на хората е НЕВЯРНО. Продуктът е етикетиран в съответствие с изискванията на регламент на Европейския парламент за предоставянето на информация за храните на потребителите с всички задължителни данни, уточняват от БАБХ.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Яж стълби за закуска" в Международния ден без асансьори

Днес, 30 април, отбелязваме Международния ден без асансьори. Инициативата се организира всяка година в последната сряда на месец април и може да се осъществи навсякъде - в офиси, търговски центрове, обществени блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради. А целта на този ден е да се обърне внимание към  нуждата от..

публикувано на 30.04.25 в 16:35

Какво се случва с мечтите ни? Отговорът – на сцената в Монтана

С "Време за мечти" - авторски музикален спектакъл на оперната певица и създател на фестивала "Изкуството е..." Нелиан Николова, започва културната програма за месец май в Монтана. На сцената заедно с нея ще бъде и Гергана Бориславова, която от години работи в оперни театри в Германия, а в последно време преподава музика и рисуване в София. Двете са..

публикувано на 30.04.25 в 15:08

Сеитба и развитие на слънчоглед- проблеми и решения

Всяка пролет земеделците се питат: кога да засея- по-рано или по-късно; дали ранните сеитби ще "хванат влагата" или при късните сеитби ще има по-бързо развитие и повече добив.  Според специалистите няма едноцначен отговор, няма правилна и грешна дата. За поникване на слънчогледа е нужна не само почвена влага, но и подходяща температура на почвата и..

публикувано на 30.04.25 в 14:47
Среща между ръководствата на ДКТ – Враца, Турските държавни театри и театрите в Истанбул, Анкара и Бурса по време на международния фестивал

Врачанският театър подготвя съвместен спектакъл с трупа от Турция

Врачанският театър ще си партнира с истанбулските държавни театър. "Мъртви души" по Гогол е спектакълът, по който ще работят творчески екипи от България и Турция. Това обясни директорът на Врачанския драматично-куклен театър Владлен Александров след участието на трупата във Фестивала на балканските театри в Бурса.  "Турнето беше много..

публикувано на 30.04.25 в 14:00

Нови постъпления представя в изложба историческият музей във Враца

Най-новите постъпления във фонда на Врачанския музей ще бъдат показани в изложба . Основно място сред тях заемат постъпленията в отделите "Археология" и "Етнография" и в Художествена галерия "Иван Фунев", която е част от Регионалния исторически музей във Враца. Интересна витрина, включваща находки от последните два археологически сезона в четири..

публикувано на 30.04.25 в 13:00

платена публикация
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 204 фирми от агросектора

Седемнадесетото издание на най-големия форум за земеделска техника у нас БАТА АГРО, който се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника, ще се проведе от 12 до 16 май 2025 година на Летище Стара Загора. Това издание е юбилейно, тъй като отбелязва 15 години от първото изложение БАТА АГРО. Участници в агро експото са 204 фирми,..

публикувано на 30.04.25 в 08:00

Видинска гимназия ще обучава безплатно хора с основно образование за готвачи

Във видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" се състоя днес съвместна кампания с "Бюро по труда" - Видин, насочена към хора с основно образование, които искат да продължат в по-висока степен своята професионална квалификация. Събитието бе част от Деня на отворените врати в гимназията. В съвместната инициатива участваха..

публикувано на 29.04.25 в 16:15