Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Снимка: Pixabay

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в социалната мрежа.

Твърдение: В магазините във Видин се продава трапезна сол, съдържаща химикали, опасни за здравето

Публикувани са и снимки на опаковката. Коментарите са, че с тази сол ни тровят, има съмнителен агент и ни пробутват химикали. Притеснителен е и срокът на годност, тъй като на опаковката виждаме две различни поредици числа, които можем да разчетем като дати: 06/07/23 и 07/02/24.


Според коментари под публикацията числата трябва да посочват срока на годност, както и този на производство. Отбелязва се, че и двете дати все още не са настъпили. "Вероятно снимката е от бъдещето", пише в социалната мрежа.

Други от коментарите гласят:

"Що за сол продават по пазарите на Видин? Никой не обръща внимание, затова има сърдечни заболявания".

 

Опаковките на хранителните стоки, които пазаруваме, не винаги са достатъчно ясни. Понякога липсва и информация, която потребителите биха искали да получат показва анкета сред видинчани.

"Няма пълна информация на етикетите. Човек не може да ги знае тези E-та какво означават. Те са хиляди тези консерванти. Може да е написано ясно, но човек не знае съответното "Е" какво е... Няма всичко описано какво съдържа. Не мога да се ориентирам."

Попитахме Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) правилно ли е пакетирана трапезната сол, предлагана в търговски обекти във Видин, отбелязани ли са на опаковката всички задължителни елементи и може ли да има притеснения за здравето на хората.

В официална позиция от агенцията посочват, че според определенията, дадени в Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, "сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид (минимум 97,8%), а "трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.

Уточняват, че инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните във Видин и Монтана са извършили проверки в обект за търговия с храни на централния пазар в град Видин и в пакетиращата фирма, която е в град Лом, област Монтана.

Обектът, в който е пакетирана солта, е регистриран в съответствие с изискванията на Закона за храните, посочват от БАБХ. По повод съдържанието отбелязват:

"Солта се състои основно от натриев хлорид (в количество 99,5%), калиев йодат и антислепващ агент (Е 535), което съответства на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели".

Уточняват, че антислепващият агент Е 535 е натриев фероцианид, разрешена добавка в храната според регламент на Европейския парламент.

Числата 06/07/23 показват партидния номер на продукта. Първите две цифри идентифицират седмицата от годината, следващите - деня от месеца, в който е пакетиран продуктът, а последните две цифри отговарят на годината.

Дата на пакетиране е 07.02.2023 г., а посоченият срок на годност е 07.02.2024 г.

Заключение

Твърдението, че в търговски обекти във Видин се продава трапезна сол, която е опасна за здравето на хората е НЕВЯРНО. Продуктът е етикетиран в съответствие с изискванията на регламент на Европейския парламент за предоставянето на информация за храните на потребителите с всички задължителни данни, уточняват от БАБХ.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин се отличиха с есе за народните будители

Елена-Стефани Асенова, от 12-и клас в СУ „Свети свети Кирил и Методий” във Видин, се класира на второ място  в конкурса за есе на тема „Народните будители и техните поуки“ , организиран от Народно читалище „Цвят 1870“. От общо 318 получени произведения, 23 са от областния град. Участници има от цялата страна, както и от българските училища в..

публикувано на 05.11.24 в 16:15

Родител: Единственото хубаво нещо, което остава след нас, са децата

От 4 ноември стартира "Седмица на бащата 2024". Инициативата е част от Националната кампания "Да бъдеш баща" на Асоциация "Родители" и се отбелязва за 11-и пореден път.  " Седмица на бащата е наша, чисто българска инициатива. С нея отдаваме заслужено внимание на бащите и им предоставяме десетки възможности да прекарат наистина ценно,..

публикувано на 05.11.24 в 15:05

Център "Свободата да съм" във Видин организира Ден на отворените врати

Ден на отворените врати в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин ще се проведе тази събота, 9 ноември.  Инициативата ще започне в 10:00 часа с музикално приключение за децата. Програмата продължава с работилници по дърворезба, шевици, картички, които ще продължат до следобед. Лекция за водата, пшеницата, резитбата и..

публикувано на 05.11.24 в 15:00

Видински ученици и преподаватели се хранят в учебен ресторант

  В ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин работят учебна кухня и учебен ресторант. Учениците  приготвят обедно меню по време на  часовете по практика. Всеки от учебното заведение, който  иска да хапне топла храна, може да направи заявка, да плати и да се нахрани в ресторанта. Присъствам на час по практика с десетокласници, които приготвят..

публикувано на 05.11.24 в 14:00

Видинчани дават идеи за градинката пред мола в града

Градинката с форма на триъгълник пред мола във Видин вече е почти готова. Насадени са теменужки, мини рози и вечнозелени растения, има и райграс. В центъра на цветното пространство, като основен елемент остава паметникът на загиналите воини във Втората световна война. На някои места оградата липсва и това дава възможност да се влиза и да се стъпва..

публикувано на 05.11.24 в 13:00

На Балканите или по-далеч - къде избират да почиват българите?

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че през септември българите са направили почти 860 хиляди пътувания в чужбина - това е с над 5% повече спрямо миналата година. Гърция и Турция водят класацията. Само в Гърция са направили над 248 хиляди посещения, а в Турция - 236 хиляди. Следват Сърбия, Румъния и Германия...

публикувано на 04.11.24 в 15:30
 Минчо Николов, доктор по психология, проведе обучение във Видин.

Психолог: Приказкотерапията помага на децата да разбират емоциите си

В рубриката "Децата на фокус" ще обсъдим една тема, която става все по-интересна и полезна за децата - приказкотерапията . Ще говорим за това как тази терапия, която използва силата на приказките, може да помогне на децата да разберат и управляват емоциите си от най-ранна възраст. Връзката между четенето и емоционалното развитие е..

публикувано на 04.11.24 в 15:00