Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин наградиха безвъзмездни кръводарители

2
В кръвния център във Видин наградиха кръводарители, дарявали кръв многократно и безвъзмездно
Снимка: Радио Видин

Във Видин днес бяха отличени петима кръводарители, които многократно и безвъзмездно са дарявали кръв. Награждаването беше по повод Световния ден на кръводарителя, който всяка година се отбелязва на 14 юни. 

Даряването на кръв не само може да спаси живот, но е полезно и за кръводарителя, напомни началникът на Отделението по трансфузионна хематология във видинската болница д-р Светлана Станкова. Тя разказа, че демографските процеси и най-вече намаляването на младите хора и на хората в активна възраст се отразява негативно на броя на кръводарителите във Видин. От началото на годината до момента в кръвния център са извършени малко над 570 кръвонабирания. 

"Във Видин няма много кръводарители по простата причина, че демографският срив ни се отрази много неблагоприятно. Миналата година 1240 кръвонабирания - това е с 50 души малко по-нагоре сме, повече в сравнение с 2022. Но няма. Това е един определен контингент - хора, които по десет пъти досега са давали и повече от десет. Те се въртят през цялата година, обаче когато не са тук, на територията на града, започват да падат кръвонабиранията", каза д-р Светлана Станкова

Тя допълни, че на база данните от началото на 2023 година,  ще са доволни, ако до края на годината броят на реализираните в кръвния център във Видин кръвонабирания прехвърли 1000. 

"Два-три пъти в годината да дариш кръв е добре, защото излизат млади клетки - червени кръвни клетки и всякакви други кръвни клетки в организма и в известна степен става едно подмладяване. Благоприятно е да се дарява, стига човек да има желание и да не се страхува", обясни д-р Станкова. Тя посочи, че страхът е една психологична бариера, с която се сблъсква всеки, даряващ за пръв път кръв. Според нея, в тези случаи много е важно отношението на работещите в кръвния център, които трябва да предразположат даряващия. 

Във Видин има трудности и при намирането на кръводарители с т.нар. редки кръвни групи. 

Всеки човек, който е навършил 18 години и няма здравословни проблеми може да дари кръв, припомни д-р Станкова. Максималната допустима възраст за кръводаряване е 65 години, като съгласно медицинските стандарти след 60-годишна възраст това се случва по преценка на лекаря специалист. Началникът на кръвния център разказа, че с колегите ѝ истински се радват, когато посрещнат млад човек, дошъл при тях, за да дари кръв безвъзмездно. За съжаление обаче това не се случва достатъчно често. 

Петимата кръводарители, които бяха наградени днес в кръвния център във Видин са Ванина Бойчева, Мануела Димитрова, Галя Асенова, Антон Димитров и Ангел Ангелов.

От години Ванина Бойчева дарява редовно кръв. Тя разказа, че причината да започне е неин близък роднина, който се нуждаел от кръвопреливане. 

"Станах кръводарител по убеждение. Преди 15 години татко ми се разболя. Тогава се наложи да съберем много кръводарители, трябваше доста кръв - и във видинската болница, и в София, и тогава се отзоваха страшно много мои приятели, приятели на родителите ми, близки наши. Тогава видях колко е важно и колко е в помощ едно такова дело. Тогава аз не успях да дам кръв за баща си, но след това реших, че трябва да предам доброто нататък и така започнах", разказа Ванина Бойчева

Всяка година на 14 юни Българският червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология обединяват усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители, разказа директорът на структурата на червенокръстката организация в област Видин Цветелина Петрова. 

"14 юни е Световният ден на кръводарителя и цялата световна общност го отбелязва. Изключително е важен този ден, защото актът на даряване на кръв спасява човешки живот. Годишно около 250 милиона души се нуждаят от кръвопреливане и е много важно да има хора, които да дарят кръв. Затова сме изключително благодарни и на хората, които работят в отделенията по трансфузионна хематология, защото са в досег с хората и помагат на тези, които имат нужда от кръв, и на кръводарителите, които безвъзмездно даряват. Български червен кръст на този ден присъства в отделенията по трансфузионна хематология и награждава активните кръводарители и дългогодишни кръводарители. Благодарни сме им изключително много за добрината и за жеста, който правят", каза Цветелина Петрова

Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя е "Дари кръв, дари плазма, сподели живот, прави го често!" и цели да насочи общественото внимание към пациентите, нуждаещи се от доживотна поддържаща терапия с кръв и кръвни съставки, и ролята, която всеки от нас може да има за спасяването на техния живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29