Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Къде ще празнуваме Коледа и Нова година

Снимка: Радио ВИДИН



С навлизането в може би един от най-празничните месеци - декември, няма как да не започнем лека-полека да правим и планове за предстоящите коледно-новогодишни празници. Почти всеки вероятно ще посрещне Коледа у дома, със семейството или приятелите, но за Нова година мненията винаги са разнопосочни

Според някои този празник най-добре се посреща в домашна атмосфера, с весела компания и празнична трапеза, за която всеки е допринесъл. Други пък смятат, че Новата година е празник, който предполага да се нагласиш, да облечеш някоя поръчана специално за повода дрешка и да излезеш на ресторант, където всичко ще те чака наготово. 

Хората са на различни мнения, но нещото, което знаем със сигурност е, че посрещането на празниците е изживяване, което всеки иска да запомни. Дали ще е в уютна обстановка, или на шумно парти, това вече е въпрос на личен избор. 

Тази година ще обиколим Северозапада, за да проверим какви са настроенията в трите областни града и какви са очакванията за празниците. Жоро Александров информира за Враца:

"Интересни оферти за изкарване на новогодишната нощ очакват врачани. Предложенията са от местните заведения, а цените си ги бива – най-евтината е 120 лева, а най-високата със стотарка отгоре. Въпреки това, места в кръчмите почти липсват. Ако ги има, то е заради липсата на достатъчно информация. По стара традиция обаче врачани предпочитат да празнуват у дома, като в заведенията и тази година ще пълно предимно с млади хора, за които компанията на телевизора не е най-важното нещо на света. Традицията повелява на масата да има всичко – поне в това са се постарали местните ресторантьори. Прави впечатление обаче, че тази година акцентът в предястията е фокусиран към тиквените семки. В реномирано 4 звездно заведение с хотел предлагат не само печени семки, но и крем от тях на гостите си. В друго елитно заведение също предлагат разядка от печени тиквени семки, което хората от моето поколение наричаха „гимнастика за устата".

Не липсва разнообразие в основното меню, което е фокусирано по пилешко или свинско месо и гарнирано с традиционните картофи соте или картофено пюре. Традиционната шопска салата е разнообразена със „Снежанка" или традиционната врачанска лютика. При десертите също има изобилие от предложения – от тирамису до френска селска торта и сладоледени изкушения. Новото, което се предлага тази година в заведенията, е заря в първите минути на новата 2024-а. Не че досега не е имало фойерверки във Враца, просто тази година ресторантьори и управители на заведения са решили да включат и тази екстра в кувертите. А че ще гърми и трещи над Враца в новогодишната нощ – в това никой не се съмнява!"


Любо Андреев разказва за Монтана:

Монтана ресторанти и хотелски комплекси отправят примамливи оферти. Менютата са страхотни - със салати, които едва ли ще може да си ги направите у дома, основното ястие е богато, екзотично и апетитно. Естествено веселбата е в основата и за това – жива музика и диджей са задължителни за вечерта. Всичко това си има цена, а цените са различни, но когато парите са дадени от сърце, няма значение, каква е сумата, важното е да останем доволни.

А всеки, който желае, може да посрещне Новата 2024 година, на обновения централен площад "Жеравица" в Монтана. В празничната програма, организаторите от Общината, са осигурили изпълнения на народни певици, местни танцови групи, ще има томбола с награди, а когато часовникът удари 12:00 часа в полунощ, небето над Монтана ще бъде озарено от тържествена заря. Кръшно хоро ще ознаменува настъпването на 2024 година. Ако искате и Вие да бъдете част от тържествата в Новогодишната нощ, все още има свободни места в ресторантите и заведенията."


Накрая, но не на последно място завършваме с родния Видин. Знаем отдавна, че дойде ли време за празници, видинчани са дашни и на пари, и на време. 

"Новата година ще празнувам у дома, с цялата челяд - внуци, синове, снахи и т.н. и се радвам много, че винаги идват на коледните празници. Тогава ми е най-щастливият момент в живота. Най-хубаво си е у дома - при мама, защото мама е най-важното... Най-вероятно на някое заведение, нямам си на идея все още (...), защото компанията ще бъде много сериозна... Може и в апартамент да идем, може и това се случи. Последния път бяхме около 20 човека - мъже и жени, компания... В домашна обстановка (...) заради моите близки, а и не съм по веселбите шумните."
По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магията на Луната в музиката

Тази вечер очакваме най-голямото и най-яркото пълнолуние за годината — Жътварската Луна , защото Луната ще бъде в най-близката си точка до Земята. Това природно явление ме вдъхнови да потърся български и световни хитове, в които Луната е не просто образ, а истински герой. В предаването ще се потопим в песни, които възпяват Луната — онази..

публикувано на 06.10.25 в 09:00

Враговете ни са нашите благодетели

Във Втора неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. Също така, в зависимост от нашето благоразположение към Бог и Неговите заповеди, ще се отнесе и Той към нас. Според нашата вяра и..

публикувано на 05.10.25 в 08:00

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35