Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са светите праотци?

Днешната Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение е посветена на Светите Праотци.

Двете последни недели преди Рождество Христово се наричат Неделя на светите Праотци и Неделя на светите Отци. Светите Праотци и Отци са старозаветните родственици на нашия Господ Иисус Христос по плът, започвайки от светите праотци Адам и Ева, Авел, Сит, Енох, Ной, неговите синове, светия патриарх Авраам и т.н. по плът до славното Рождество Христово.

Ние почитаме всички старозаветни праведници, включвайки тези, които са станали предци на Спасителя по плът заради това, че тези хора са горели като свещи Божии в езическата тъма, и са живеели с упование в пришествието на Месия и освобождението на човечеството от робството на сатаната, греха и смъртта. Те живеели с тази надежда, водени от нея като някакъв вътрешен сърдечен лъч, който разсичал мрака на езическите религии и им дарявал предусещане за Христа, радост от богообщението. Царството Небесно  и предвкусването на рая, където не е стъпвал кракът на човека много хиляди години.

Но където задължително се отваря врата, защото в света ще дойде Този, Когото тези праотци и отци са обичали повече от всичко – обичали са го повече от живота и са били готови заради Него на всичко – дори и на смърт, ще дойде в света нашия Господ Иисус Христос и ще ги спаси. Ще спаси всички нас.

Именно заради това в последната неделя преди Рождество Христово – Неделята на светите Отци, на Литургията се чете текстът от първото по ред евангелие от Матея, където се изброява родословието на Господа и Бога и Спасителя наш Иисус Христос. От една страна, това е установено от Църквата, за да знаем и да се интересуваме от житията на тези старозаветни праведници, намирайки ги много увлекателни и поучителни. От друга – дадено е свидетелство, че Христос е реална историческа Личност, и не само – Той е Бог, въплътил се в човешката природа, станал реален Човек, вземайки върху Себе Си нашите грехове, изцеляващ ни със Своя изкупителен подвиг и Възнесъл се с човешката си природа отдясно на Бога Отца. А всеки човек има предци, такива е имал и Спасителят, за което разказва пределно ясно евангелието.

Освен това, нека обърнем внимание на подвига на светите Праотци и Отци от историческа гледна точка. Ние живеем в общество, което е пронизано и напоено с християнски морал, както земята е пронизана от въздуха и напоена с вода. Но в това време сред древните гърци е процъфтявал хомосексуализъм, а хананейските народи са принасяли в жертва на Молох собствените си деца. Скитите са пиели кръвта на враговете си и у много народи пиянството и блудството са били възпявани в езическите религии и издигани до религиозни обреди.

Жестокостта и робството тогава са били норма. Човешкият живот е бил обезценен. Всеки е можел да влезе на война в дома на другия, да го вземе в робство и да го направи безправна "говореща вещ". И на мен ми се струва, че в това време да се изгуби пътеводната звезда на истинската вяра е било много лесно, но светите Праотци и Отци не са я изгубили, напротив – съхранили са я като някаква пламенна огнена традиция, като запалена свещ, която ние горяща трябва да предадем по-нататък на своите потомци. И на това се крепи светът.

В рубриката "Съвременна Библия" – коледните звезди са пътеводни, но не водят при Христос. Те водят към Мола, към трапезата или към коледното парти. Казват, че по Коледа ставали чудеса. Да, магазините правят коледни намаления. Коледа не е "Божествено откровение" , а "приятно преживяване". Какво точно е "Божествено откровение"? По този въпрос ще се обърнем към мъдреците, последвали пътеводната звезда на Царя.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00