Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във видинска детска градина празнуваха Деня на бащата (видео)

2
Снимка: Радио Видин

Тържество за Деня на бащата организираха в детска градина "Желязко Попниколов" във Видин. Празникът е на 26 декември, когато православната църква чества свети Йосиф.

Идеята да го отбележат подсказали децата, обяснява Йоана Ванкова, учителка на трета група в детската градина.

"Идеята за това да си направим такъв ден се появи много случайно, от едно детенце, едно момиченце. Когато март месец подготвяхме много усилено празника на мама, тя се обърна и каза: "а за моя татко кога ще има празник". В този момент реших, че наистина трябва да подготвя един такъв ден, когато и татковците да се почувстват специално. Поканили сме всички татковци на нашите деца. Ще се постараем в рамките на един час да ги накараме да се почувстват специални, да се развълнуват и да са щастливи от това, че имат такива прекрасни деца."


Тъй като денят е почивен, в детската градина го отбелязват по–рано.

"Ще започнем с едни специално написани за нашите деца стихове от Анелия Гешева. Тя ги написа специално за нас, познавайки част от децата и това, което аз съм ѝ разказвала за тях. Тя написа едни наистина много силни думи за нашите деца и за техните татковци. След това ще изтанцуваме танца "Баща на дъщеря си", в който момичетата ще влязат в ролите на принцесите на татко. След това нашите момчета ще влязат в ролята на джентълмени и така татковците на синове ще са изключително горди със своите малки момчета. Подготвили сме четири интересни и забавни игри, които децата ще играят със своите бащи, за да създадем весели и хубави спомени заедно. Ще им изпеем една песен, в която им казваме татко ти си уникален, а накрая ще им поднесем едни страхотни къщички, които с децата изработихме през последния  месец и половина, специално за техните бащи – символ на тяхната закрила, сила и подкрепа и пазители на дома, с което ще им пожелаем в техните домове винаги да е светло, винаги да е топло. Ще им пожелаем да раздават обич и да получават много любов."


В програмата освен песни и танци, са включени и стихове на поетесата Анелия Гешева, написани за децата от детската градина специално за Деня на бащата.

За подготовката на празничната програма заедно с Йоана Ванкова работи и Диана Георгиева, която също е учител в детската градина.

"Пожелавам на всички светли коледни и новогодишни празници и да запазят детското в себе си, тъй като кой вярва в чудеса, освен децата, а пък колкото повече вярваме в тези чудеса, те толкова повече се случват. По Коледа се случват чудеса и трябва да мислим като децата понякога, да избягаме от възрастта си."

В много държави Денят на бащата е и светски празник. Отбелязва се на различни дати.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16