Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славинка Крумова: "Когато говориш с хората с добра дума, постигаш всичко"

15
Славинка Крумова, кмет на село Дондуково
Снимка: Радио ВИДИН

Дондуково е село в Северозападна България. То се намира в община Брусарци, област Монтана.
Едно от първите имена на селото е било Ферджаново. По-късно населението от Ферджаново се преселило в Крива бара. Хората още помнят старото име на селото, което е било Татар Махала или маала. Днешното име Дондуково идва от княз Дондуков. 
Земята е най-ценният ресурс за хората. Те това го знаят и затова днес никой не си продава земята. Няколко земеделски производители обработват земята и за това дават рента на местните хора. В селото има една ферма, в която се гледат крави и малко овце и кози. 
Местните хора се гордеят със своя даскал Тодор, учител и виден деец и будител, ученик на Кръстьо Пишурка. 
Днес в селото живеят 300 души, през лятото стигат до 350, преобладава възрастното население. Радващото е, че през 2023 година са се родили две бебета. Има и детска градина. В най-добрите си и благодатни години селото е наброявало 1500 жители.

Славинка Иванова Крумова е новият кмет на село Дондуково. Тя е родена в селото, живее и работи от години там и по-точно като специалист "Гражданска регистрация и административно обслужване" вече 23 години.
Смята, че тук хората са добри и задружни, помагат си, а и самата тя като кмет си поставя една цел - да работи в името на хората. Това не е лозунг, а реалност, казва Славинка  Крумова:

"Кандидатирах се за кмет, за да се докажа на себе си какво мога... Хората тук може би са по-добри, по-задружни са... Каквото можем - помагаме. Населението е застаряващо. На Бабинден дойдоха 20 човека, организираме различни празници... Селото е единствено с това име в България. Идват софиянци да си купуват къщи, идвали са при приятели и им е харесало, спокойно е и чисто, близо е и река Лом... Къщите ни тук са предимно на един етаж и с двор..."

Инфраструктурата е основният проблем в село Дондуково, смята Славинка Крумова:

"Проблемът ни е в улиците, имаме проекти и ще направим нещо. Тротоарите ги чистим, чистим и гробищния парк, пръскаме, това е спасението... Здравното ни обслужване е добро, лекар идва във вторник. По социални програми ще работим. Около 20 човека ползват топлия обяд и хората са много доволни. Има и храна срещу заплащане... В селото няма бедстващи хора, а ако има такива, помагаме им. Има програма за лични асистенти и обслужваме тези, които са със 100% инвалидност... Почистваме и парка, няма проблеми... Когато говориш с човек с блага дума, постигаш всичко. Това е мое мнение, защото съм го изпитала."

Месторазположението на село Дондуково е благоприятно за връзка с останалите общински центрове. В селото има водоснабдяване, електрифицирано е, има и интернет, и мобилни оператори. В детската градина идват около 12 деца, подсигурено им е отоплението. Има и две бебета, и затова Дондуково няма да се заличи, смята Славинка Крумова и допълва:

"Хората търсят кмета за всичко, за молби, за лекарства, за проблем с тока. Това ми доставя удоволствие за това, че мога да помагам на някой."

В селото има и църква "Свети Николай Чудотворец", а съборът е на 24 май. 

Срещнахме се с най-възрастната жена в село Дондуково, това е 91-годишната Роза Генкова Павлова. Казва, че е кръстена на цветята и има имен ден на Цветница. Родена е в Момин брод, учила в Лом, омъжила се в Дондуково. Пожелава ни да сме здрави и да не се преуморяваме, да работим по-малко, според силите си. 



Срещаме се и с Нина Николова, която работи като библиотекар в Народно читалище "Христо Ботев - 1929" от 1984 година. Обича работата си и я върши с удоволствие. Родена е тук, познава местните хора, традиции и обичаи. Тази година ще бъде отбелязана годишнина на културната институция. Читалището в Дондуково получава и дарения от книги, има и активни читатели като Елена Евтимова, която прочита за година около 200 книги. Нина Николова търси стан за нейната етнографска сбирка, в която ще бъдат включени носии и битови предмети, традиционни за село Дондуково. 

На 26 февруари читалището ще отбележи 80 години от смъртта на ремсиста Александър Петров - Цано Рачкин, който на 21 години е бил обесен в затвора в Лом. 

Разговаряхме и с други жители на село Дондуково:

"Пенсионерски горе-доле се живее, справяме се някак, нямаме друг избор. Селото ни е много хубаво, но обезлюдено... Сега на 4-5 къщи по двама души има, всичко е съсипано вече, няма да се възроди селото... Унищожиха и гората, изсякоха я... Всички го знаят, но не се прави нищо... Кражби по домовете няма... Не можем да се оплачем... В Дондуково се живее като във Видин, оправяме се, кърпиме. Най-важното е да си вземеш хлеба, най-важното е да си здрав, а другото - каквото дойде... Всичко си имаме и това е най-хубавият център в община Брусарци. "

Повече в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43