Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вяра от Видин: За сладкарството, любовта и нишката, която ги свързва

Колеж: Радио ВИДИН
Снимка: личен архив

В рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с Вяра от Видин, за която сладкарството е най-пъстрата страница от книгата на живота ѝ. И буквално, и преносно. 

Тя е просто Вяра. Вяра, която вярва в красотата, в доброто и това, че ако ги раздаваш на воля, те също ще се връщат при теб. Това го знае от дете, но едва преди години започва да го прилага и на практика.

"Аз още от дете правя разни неща у дома, но реално от 4 години започнах да се занимавам по-усилено със сладкарство и сестра ми беше причината да започна. Тя ми каза, че мога, че няма какво да ме притеснява... Не всеки път нещата се получават гладко, напротив, но аз съм упорита, харесва ми, вълнувам се всеки път и всяко ново нещо за мен е стъпка напред. Не си поставям граници, опитвам нови неща и мисля, че се получава. Щом обичаш да правиш нещо, то няма как да не се получи."

Торти, меденки, мъфини, бисквитки - това са само част от нещата, които създава Вяра. Споделя, че тортите изискват най-голямо внимание - в детайлите, в кремовете и в цялостната конструкция на десерта. Парадоксът е, че Вяра е един от може би малкото сладкари, които не умеят да рисуват, но въпреки това успява да шлифова и най-трудните детайли в нейните сладкиши.

"Аз не мога да рисувам и си го казвам директно, искрена съм. Рисуването е наистина цяло изкуство, аз наистина не мога да рисувам, но горе-долу се опитвам. За рисуването трябва много прецизна ръка и поглед, но може би човек с времето се научава."

Говорейки за изключения, Вяра е един от изключителните хора, които се занимават със сладки изделия, но въпреки това обожават шоколада. Дори вече в много по-различни форми и вкусове.

"Обичам много шоколад. Сладкарството ме научи да погледна и към другите вкусове. Отначало харесвах единствено и само торта "Гараш", това беше и първият ми опит за торта, който беше несполучлив, но с времето я направих така, както съм я запомнила от детските ми години. При мен няма тази, не омраза, ами ситост, да си се наситил на сладко - напротив. Аз обичам да пробвам нови неща, интересни, екзотични..."

Като един типичен сладкар, Вяра също опитва уникални комбинации, които, казва, че не винаги са били успешни. Но пък истината е в това да не се отказваш и да опитваш до последно, твърди още сладкарката.

"Бях се опитала да направя комбинация между малини и шам фъстък в торта, но от началото не ми се получиха нещата, нещо не ми хареса, не беше такава, че са си кажеш: "Еха, колко е вкусна!", но не се примирих с тази ситуация, опитах нов вариант, така че на мен да ми харесва наистина и то пък се оказа, че наистина ми хареса. Допадна и на другите хора около мен."

Сладкарството е огромна река, с различни потоци към нея - шоколад, карамел, ванилия, плодове и всякакви добавки. Всеки плува, където поиска, смята Вяра и е сигурна, че човек би харесал много повече и разнообразни вкусове от тези, които познава, стига да има смелостта да опита нещо ново.

"С времето човек започва да обича и разни други неща, стига да опита. Да е склонен да опита нещо различно. Трябва да сме смели и да опитваме, защото не знаеш кое ново ще те грабне и ще те плени."
Колаж: Радио ВИДИН


Доказателство за работата ѝ са хората, които избират отново и отново нея за дизайнер на сватбената си торта или тази за партито на детето. И така вече 4 години.

"Това ме прави щастлива, тъй като означава, че аз наистина се справям и искат отново аз да им направя тортата, защото когато човек се върне, значи, че наистина ти знаеш какво правиш, знаеш как да го направиш и това, че тортата се е запечатала в съзнанието им като вкус е може би най-важното. Защото външният вид е само една обвивка. Важно е какво има вътре. Като махнем всичката декорация, тя остава една гола торта, но за мен всъщност е важно точно парчето в чинията и това как изглежда. Това, което вижда човек, това го грабва."

Няма тайни в сладкарството, казва още Вяра и е убедена, че когато правиш всичко от сърце, то няма как и резултатът да не е добър.

"Моята тайна е просто любов. Нищо друго... Защото една рецепта е рецепта, но знаете как е, дори и у дома. На мама питката е най-вкусна, на баба баницата е най-вкусна, има значение кой го прави, а не самата рецепта."

Креативност, преданост и страст, но най-вече обич са нужни, за да създадеш една торта и да ѝ придадеш душа. Изкуството на сладкарството е вселена, в която всеки има своето място, категорична е Вяра, както и е сигурна, че всеки блести различно. И буквално, и преносно. И както още самата тя казва, твоето хоби е твоят начин на изразяване. Затова, дори да не сте сладкари, сигурна е тя, трябва да се стремите винаги да имате добре изразени форми, пухкава текстура и да карате хората да се чувстват добре. Успеете ли, значи сте намерили себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33

"Думата имат старейшините": Спомени от банковото дело във Видин

В "Думата имат старейшините" днес ви срещаме с Маргарита Труйкова, която е работила дълги години като директор на банка "ДСК" във Видин.  Тя е родом от Софийско, следва висше образование в Свищов. Докато е студентка в икономическия университет се запознава с нейния съпруг, който е от Покрайна и именно това запознанство я праща във видинското..

публикувано на 02.10.25 в 15:00

Реставрират втория по големина храм в България

Текат реставрационни дейности на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин. При изготвянето на проекта за реставрация е използван традиционен подход, включващ изследването на развитието на обекта от създаването му до днешни дни. Анализирани са събитията в хронологичен план - намеси вследствие на стареене на материалите,..

публикувано на 02.10.25 в 14:00

Читалището в Сталийска махала е с нов облик

Напълно обновено и с модерна визия е читалището в Сталийска махала. Културното средище се намира в голяма двуетажна сграда в центъра на ломското село и благодарение на извършен вътрешен ремонт салонът и помещенията са изцяло ремонтирани и са с нов приветлив вид. Дейностите включват ремонт на всички помещения, изградени са санитарни възли, подменена е..

публикувано на 02.10.25 в 14:00

В "Музикална зона" на 02 октомври 2025 слушаме популярни музикални произведения

На първи октомври бе Международния ден на музиката. По този повод задаваме въпроса: що е музика? Отговорите търсим от различни автори, писатели, мислители и композитори, слушайки известни произведения от класическата литература до джаза. Слушайте н и всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.

публикувано на 02.10.25 в 09:00
Диригентът на мъжката вокална формация

Древни химни ще звучат във Видин в изпълнение на „Светоглас“

Празничен концерт с участието на мъжката вокална формация "Светоглас" ще се състои в катедралния храм "Св. Димитър" във Видин днес, 1 октомври. Проявата е посветена на 1700 години от Първия вселенски събор в Никея. По време на концерта ще звучат песнопения от новия албум на "Светоглас" - "Древните химни на православието". Повече за него, както и за..

публикувано на 01.10.25 в 15:45