Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вяра от Видин: За сладкарството, любовта и нишката, която ги свързва

Колеж: Радио ВИДИН
Снимка: личен архив

В рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с Вяра от Видин, за която сладкарството е най-пъстрата страница от книгата на живота ѝ. И буквално, и преносно. 

Тя е просто Вяра. Вяра, която вярва в красотата, в доброто и това, че ако ги раздаваш на воля, те също ще се връщат при теб. Това го знае от дете, но едва преди години започва да го прилага и на практика.

"Аз още от дете правя разни неща у дома, но реално от 4 години започнах да се занимавам по-усилено със сладкарство и сестра ми беше причината да започна. Тя ми каза, че мога, че няма какво да ме притеснява... Не всеки път нещата се получават гладко, напротив, но аз съм упорита, харесва ми, вълнувам се всеки път и всяко ново нещо за мен е стъпка напред. Не си поставям граници, опитвам нови неща и мисля, че се получава. Щом обичаш да правиш нещо, то няма как да не се получи."

Торти, меденки, мъфини, бисквитки - това са само част от нещата, които създава Вяра. Споделя, че тортите изискват най-голямо внимание - в детайлите, в кремовете и в цялостната конструкция на десерта. Парадоксът е, че Вяра е един от може би малкото сладкари, които не умеят да рисуват, но въпреки това успява да шлифова и най-трудните детайли в нейните сладкиши.

"Аз не мога да рисувам и си го казвам директно, искрена съм. Рисуването е наистина цяло изкуство, аз наистина не мога да рисувам, но горе-долу се опитвам. За рисуването трябва много прецизна ръка и поглед, но може би човек с времето се научава."

Говорейки за изключения, Вяра е един от изключителните хора, които се занимават със сладки изделия, но въпреки това обожават шоколада. Дори вече в много по-различни форми и вкусове.

"Обичам много шоколад. Сладкарството ме научи да погледна и към другите вкусове. Отначало харесвах единствено и само торта "Гараш", това беше и първият ми опит за торта, който беше несполучлив, но с времето я направих така, както съм я запомнила от детските ми години. При мен няма тази, не омраза, ами ситост, да си се наситил на сладко - напротив. Аз обичам да пробвам нови неща, интересни, екзотични..."

Като един типичен сладкар, Вяра също опитва уникални комбинации, които, казва, че не винаги са били успешни. Но пък истината е в това да не се отказваш и да опитваш до последно, твърди още сладкарката.

"Бях се опитала да направя комбинация между малини и шам фъстък в торта, но от началото не ми се получиха нещата, нещо не ми хареса, не беше такава, че са си кажеш: "Еха, колко е вкусна!", но не се примирих с тази ситуация, опитах нов вариант, така че на мен да ми харесва наистина и то пък се оказа, че наистина ми хареса. Допадна и на другите хора около мен."

Сладкарството е огромна река, с различни потоци към нея - шоколад, карамел, ванилия, плодове и всякакви добавки. Всеки плува, където поиска, смята Вяра и е сигурна, че човек би харесал много повече и разнообразни вкусове от тези, които познава, стига да има смелостта да опита нещо ново.

"С времето човек започва да обича и разни други неща, стига да опита. Да е склонен да опита нещо различно. Трябва да сме смели и да опитваме, защото не знаеш кое ново ще те грабне и ще те плени."
Колаж: Радио ВИДИН


Доказателство за работата ѝ са хората, които избират отново и отново нея за дизайнер на сватбената си торта или тази за партито на детето. И така вече 4 години.

"Това ме прави щастлива, тъй като означава, че аз наистина се справям и искат отново аз да им направя тортата, защото когато човек се върне, значи, че наистина ти знаеш какво правиш, знаеш как да го направиш и това, че тортата се е запечатала в съзнанието им като вкус е може би най-важното. Защото външният вид е само една обвивка. Важно е какво има вътре. Като махнем всичката декорация, тя остава една гола торта, но за мен всъщност е важно точно парчето в чинията и това как изглежда. Това, което вижда човек, това го грабва."

Няма тайни в сладкарството, казва още Вяра и е убедена, че когато правиш всичко от сърце, то няма как и резултатът да не е добър.

"Моята тайна е просто любов. Нищо друго... Защото една рецепта е рецепта, но знаете как е, дори и у дома. На мама питката е най-вкусна, на баба баницата е най-вкусна, има значение кой го прави, а не самата рецепта."

Креативност, преданост и страст, но най-вече обич са нужни, за да създадеш една торта и да ѝ придадеш душа. Изкуството на сладкарството е вселена, в която всеки има своето място, категорична е Вяра, както и е сигурна, че всеки блести различно. И буквално, и преносно. И както още самата тя казва, твоето хоби е твоят начин на изразяване. Затова, дори да не сте сладкари, сигурна е тя, трябва да се стремите винаги да имате добре изразени форми, пухкава текстура и да карате хората да се чувстват добре. Успеете ли, значи сте намерили себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Утвърдени художници показват в изложба красотата на природата около Чупрене

В продължение на няколко вдъхновяващи дни живописното село Чупрене - едно от най-красивите кътчета в подножието на Стара планина беше домакин на художествен пленер с участието на 11 художници от цялата страна.  От 25 до 31 май художниците черпеха вдъхновение от природата, културата и духа на региона, а днес покажат сътвореното в изложба. Тя ще..

публикувано на 30.05.25 в 17:10

Около 730 лева е средната пенсия за област Видин

Само в три области в страната средните пенсии надхвърлят 1000 лева - това са София-град, Перник и Бургас. За столицата размерът е най-висок за цялата страна - 1135 лева. Това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт. С пенсия до минималната са повече от 812 000 души. На "тавана" от 3400 лева в момента са 4735-ма пенсионери от..

публикувано на 30.05.25 в 16:10

Как да реагираме, ако намерим малко диво животно

Намирането на малко диво животно в гората или полето предизвиква умиление у хората и често те търсят начин да му помогнат. В други случаи някои прибират животинчето, с цел да го използват за користни цели.  Какво да правим при такива случаи? Ловците са достатъчно компетентни, за да знаят как се действа в подобни ситуации. Затова и потърсихме..

публикувано на 29.05.25 в 17:27

Честит ден на хлебаря и сладкаря!

Днес православните християни празнуват Спасовден, познат още като Възнесение Господне .  Спасовден е подвижен християнски празник, който се празнува 40 дни след Великден и отбелязва момента, когато Исус Христос се възкачва на небето.  На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари . За първи път празникът на хлебарите и сладкарите..

публикувано на 29.05.25 в 17:10

Над 20 години възстановяват редки и защитени видове във "Врачански Балкан"

Една от дейностите, които изпълняват природните паркове е опазване на области със специфична биологична стойност. Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" е създадена като администрация още през 1996 година и още оттогава е натоварена с нелеката задача да изпълнява дейности, свързани основно с опазване и възстановяване на биологичното..

публикувано на 29.05.25 в 17:02

В Синаговци се готвят за празник

С богата музикална и танцова фолклорна програма в Синаговци ще отбележат празника на селото. Гости на тържествата в центъра на видинското село ще са самодейци от близки населени места, от Сърбия и Ансамбъл "Дунав". Очаква се и изложение на старинно оръжие с участието на патриотичен клуб "Бдинци". Празникът на Синаговци се отбелязва винаги на 3 юни,..

публикувано на 29.05.25 в 15:17

Фестивали, изложби, спортни турнири и концерти за празника на Монтана

Изложби, фестивали, Алея на занаятите, фермерски пазар- това са само част от събитията в програмата на Община Монтана за отбелязване на празника на града "Свети Дух".  Програмата започва на 3 юни с изложба на Дружеството на художниците "Тенец" - "Етюди от Северозапада" и ще приключи на 12 юни с тържествена церемония по връчване на знамето на..

публикувано на 29.05.25 в 14:10