Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белоградчик търсят решение за спасяване на общинската болница

Снимка: Радио Видин



В Белоградчик търсят формула за спасяването на болницата в града. Лечебното заведение е със задължения от над 800 000 лева и все по-малко пациенти, заради което и парите по клинични пътеки не достигат, за да се покриват разходите. От две години лекарите не са получавали пълния размер на заплатите си, а при тези условия малцина остават да работят. Доктор Георги Николов е сред тях. Според него закриването на болницата в града е немислимо.


"Тя е необходима по жизнени индикации. Хората са стари, болни и бедни. Те са си свикнали тук. Познават си лекарите. Много е важно да имаш доверие на лекарите и сестрите, които те лекуват."


Тъй като болницата е общинска, съдбата ѝ е в ръцете на Общинския съвет, но при настоящите условия животът ѝ ще е кратък. С всеки месец дълговете значително нарастват, каза кметът Боян Минков.


"Разходите на болницата многократно надвишават приходите, които идват единствено и само от здравни пътеки, от здравната каса, а знаете всички, че в момента и от много години лежащо болни в Белоградчик няма, т.е. не може да има и приходи.“


Пред общинските съветници в Белоградчик беше представено предложение от частно дружество, което е готово да инвестира един милион лева, но срещу три четвърти от капитала на лечебното заведение.


"Най-важното е, че белоградчишката болница ще има бъдеще. С тези един милион лева всички лекари, сестри, персонал в болницата, които не са получавали заплати вече две години, по-точно получават само аванс с две години забавяне, ще си получат всички възнагражденията, кой каквото има да вземе, ще вземе, ще си запази работните места, по-скоро ще се увеличат работещите в болницата."


Общинският съветник Радослав Живков опонира. По думите му, не са изчерпани всички възможности за спасяване на болницата, а предложените от частното дружество условия не са изгодни.


„Вие казвате, че в Белоградчик тепърва започват да текат пари. Значи ние ще имаме пари да си оправим болницата. Вие сам казвате за 15 декара. Моята информация е за 39 декара, но нищо, нека да са 15. При сегашните цени те не плащат само земята. Сградата колко квадрата е? Това е смешна цена, която те ни предлагат. Ние не сме използвали всички наши възможности, за да стигнем до вариант да подаряваме една сграда.“


Според бившия кмет Борис Николов, болницата решава елементарни здравни проблеми, но има и социална функция. Предложи да се разшири медицинският център в града, като към него се разкрият и легла за пациенти.


"Няма човек да не иска да има едно страхотно заведение, на високо ниво, но първо не разбирам формата – законовата, как ще стане това нещо. Акционерно дружество ли? Надявам се, че впоследствие ще се коментира този въпрос. Другото нещо, което е – нашата болница, съгласен съм, в това състояние перспектива няма никаква, но нашата болница, освен че решава елементарни здравни проблеми да лекува, тя върши и социални дейности. Всички знаят, за нашето население, който е бил в тая болница, една стотинка не е платил. Моето мнение е да запазим социалния елемент. Аз две години подред предлагам на Общинския съвет да прехвърлим дейностите към медицинския център. Имаме медицински център, който няма задължения – да прехвърлим към него лабораторията и всичкото оборудване, което е закупено и може медицинският център да защити десет легла, Законът за народното здраве го разрешава, да имаме медицински център с 10 легла, който да лекува социално слаби."


Настоящият кмет репликира.


„Ако това нещо по една или друга причина не стане, след една година болницата в Белоградчик ще прилича на тази в Кула, ще прилича на техникума. Ние ще имаме една общинска сграда с 15 декара земя, която ще опустее. Ще имаме един милион и нещо задължения и никога повече няма да имаме болница, защото една болница затвори ли веднъж, трудно се отваря след това.“


Ако частното дружество обоснове намеренията си, в Общинския съвет ще бъде внесено и предложение за гласуване.


Според д-р Николов, за да се запази болницата, задълженията ѝ трябва да бъдат погасени. Неговият дълг пък е към пациентите.


„И посред нощ ме викат, и в събота, и в неделя. Винаги съм готов и винаги помагам на хората, затова хората разчитат на мен. Аз съм сърдечен лекар. Сърцето не чака понеделник да дойде.“ 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16