Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Френското модерно сладкарство - живота на един успял сладкар от Северозапада

8
Снимка: личен архив



Днес ще ви срещнем с един амбициозен млад мъж - той се казва Михаил Найденов на 33 години е и е родом от Вършец. Поводът да ви запознаем с него е това, че Михаил, следва целите си и не се спира пред нищо, за да ги осъществи. Михаил е сладкар, но преди това е бил готвач. Осъзнава преди шест години, че сладкарството е много по-прецизно от готварството и казвайки това, не иска да засегне никого от неговите колеги кулинари, просто смята, че освен по-прецизна, е и по-фокусирана работа, защото нямаш право на грешки, всичко е въпрос на температури, време и, разбира се, рецепти. Поради тази причина решава да се ориентира към сладкарството. Страстта на Михаил към кулинарията идва още от ранна възраст, тъй като в неговото семейство всички са кулинари, а неговият дядо, който е бил доста добър готвач, е държал най-известната бакалия във Вършец. Била е доста прочута за времето си, дори и до ден днешен, като срещат Михаил по улиците във Вършец, възрастните хора му обясняват как дядо му правел най-доброто шкембе в града. 

Иначе Михаил завършва туризъм в родното градче и преди да започне да се занимава с кулинария, е работил в сферата на туризма около 5 години. Но тъй като винаги е имал желание да бъде готвач, започва да навлиза в този сектор, като започва тримесечен курс в Европейската академия за развитие и обучение в София. Непосредствено след това започва да работи в кухните, първо на хотел, където работи по много часове - там Михаил осъзнава, че тази практика и стрес са му необходими, за да натрупа повече опит. След хотела работи няколко месеца и в пицария, където, както той разказа, губи желанието да се развива като кулинар - заради отношението на ресторантьорите-работодатели, които не са особено честни и цялата тази експлоатация в България не му допада, което е и причината да накара Михаил да се замисли. Така решава да замине за Нидерландия. Там не се занимава нито с туризъм, нито с кулинария, ами с производството на трамплини за професионалните зали за скачачи. Управлявал софтуер, като най-забавното, което Мишо намира в тази му работа, е, че е трябвало да изпробват трамплините и скачали по цял ден на тях. 

"В един момент се свърза един човек, познат, който знаеше, че съм се занимавал с кулинария, знае, че мога да готвя и просто ми предложи, ако мога, да отида в Ботевград и да сготвя за рождения ден на жена му, да измисля някакво меню. Отидох, сготвих, там се запознах с Константин Лазаров - един много готин човек, с който и до ден днешен поддържаме връзка, той ми предложи в бъдеще, ако искам, да си бъдем полезни, да работим заедно в бъдеще. Оттам аз се върнах в Холандия... и тогава се свърза с мен една от бившите ми ръководителки в Европейската академия и ми каза, че има много хубав курс и нова изгряваща академия в София -  Pastry Academy, и ако имам желание, понеже ме влече и сладкарството, мога да го запиша този курс... Затова се върнах и в България, записах курса. И започнах да работя в Ботевград, започнах да произвеждам различни видове десерти и торти за сладкарницата на Константин... няколко месеца по-късно ми звънна Алекс Иванчев, който е доста известен сладкар в България."

Докато Михаил учи в кулинарната академия, го пращат като стажант в ресторанта на Андре Токев "Андре".

"Там явно съм им направил доста добро впечатление, за тези две седмици, в които бях стажант, и затова Алекс Иванчев ми звънна и ми каза: "Мишо, къде си? Идвай, защото имаме нужда от теб!" Работих там девет месеца, през които девет месеца имах доста стажанти от Pastry Academy и докато работих там се запознах с Мая Марашлян - човекът, с когото работя в момента."

Да работиш за един от най-добрите готвачи в страната определено е изстискващо и напрежението в кухни на ресторанти от този ранг е огромно. Това оказва влияние на Мишо и той започва да се чувства както физически, така и психически много натоварен. Това е и причината да си вземе дълъг отпуск, като се прибира в родния Вършец за повече от месец. 

"Месец и половина си почивах във Вършец и реших, че моето приключение трябва да продължи. Казах си - бил съм в чужбина, бил съм в София, бил съм навсякъде, сега трябва да отида на морето. И така реших да замина за Варна и там се запознах с уникален човек - майстор Миро, Мирослав Коларов, за мен той е най-добрият хлебар в България, смело мога да твърдя. Работих там 4-5 месеца, докато в един момент не ми звънна Мая Марашлян, която по-рано споменах е била на стаж в "Андре" - жената, с която в момента работим, и ме попита дали имам желание да стартирам нещо с нея, тъй като тя има някаква идея и каза, че много плахо тръгва... сподели ми цялата идея, аз се навих съответно и така 2021 година, 1 февруари, стартирахме в едно малко гаражче и няколко месеца по-късно дойде идеята да се сложи и малка витрина, с която да започнем да продаваме там, на място. За живущите там, естествено, минавайки и виждайки цените, казваха - вие сте луди, вие ще фалирате, какви са тези цени. Те не знаеха, че не са таргета ни от клиенти, ние разчитахме на хората, които са ценители на качествена и хубава храна... Преместихме се в още по-голямо помещение, оттам отворихме магазин в центъра на София - (Мarashlian pastry) бяхме поканени да направим и "десерт на годината". За три години смело мога да твърдя, че ние сме основоположниците на френското сладкарство. Ние правим френско модерно сладкарство и го предлагаме на софийския пазар."



Ние се възхищавам на хора като Михаил, защото за нас той е човек, който не се спира пред нищо, човек, който гони мечтите си до край, човек, който не спира да се развива и да изкачва стълбата на живота - смело, но предпазливо, за да се запази като човек, който има и личен живот и го е грижа за здравето му. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пламен Петков: Карането на колело е свобода

Световният ден на велосипеда , който се отбелязва днес, на 3 юни , е утвърден от Генералната Асамблея на ООН през април 2018 г. и подписан от 56 държави. За рождена дата на колоезденето се счита 31 май 1868 г., когато по алеите в парижки парк се провело първото състезание с колелета на 2000 метра. Велосипедът е най-екологично чистият..

публикувано на 03.06.25 в 15:30

Творци от Северозапада представят пейзажи и пластики в Монтана

Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана представя изложба "Етюди на Северозапада" в галерия "Кутловица" в областния град. В експозицията са подредени произведения на 17 художници от българския Северозапад, казва Таня Василева, председател на организацията на творците: "Решихме така да се казва изложбата, защото членове на дружеството..

публикувано на 03.06.25 в 15:10

Директор на училище в Монтана е с високо отличие

Елка Станева, директор на Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ - Монтана, бе удостоена с престижната грамота „Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието, дългогодишна всеотдайна работа и принос към развитието на българското училище. Ето какво каза Елка..

публикувано на 03.06.25 в 14:25

Мездренско училище посрещна гости от Литва

Представители на литовската гимназия „Aušros“ от град Каунас бяха на работно посещение по европейски проект в СУ „Иван Вазов“ – Мездра . Групата включва петима ученици и двама преподаватели.  За времето, в което бяха в България, гостите успяха да се докоснат до културата, природата и българската образователната система.  Темата на..

публикувано на 03.06.25 в 13:00

Ще има ли нови дръвчета в парк "Владикина бахча" във Видин

 Парк "Владикина бахча" се превръща в желано място за отдих във Видин. Всяка вечер в зеленото пространство се събират много деца, възрастни хора седят по пейките или в близките заведения. Паркът е привлекателно място за жителите на квартала, защото липите правят сянка и дават прохлада, има три детски площадки, басейн, чешмичка. Миналата година..

публикувано на 03.06.25 в 12:00

В Лютиброд почитат паметта на Ботев и неговите четници

За поредна година в мездренското село Лютиброд ще почетат паметта на Ботев. Културната програма започва днес, 2 юни, от 20:30 часа на сцената при моста, каза за Радио ВИДИН кметът на населеното място Елена Коцева: "В програмата участва танцовата група, две групи деца ще рецитират стихотворения на Ботев и ще има заря. А в утрешния ден ще..

публикувано на 02.06.25 в 17:50

Какво да сложим в куфара: летен гид за стил и комфорт

Дойде лятото - сезонът на пътуванията. Време е за море, планини, градски разходки из Европа или пък спокойствие в някое малко селце. Но преди това идва въпросът - какво да сложим в куфара , за да сме стилни и уверени на почивката. Затова в следващите минути ще ви помогнем с няколко лесни и практични и идеи - разбира се, с поглед към..

публикувано на 02.06.25 в 16:40