Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас. Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда. 


Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и канализация" Ангел Престойски.


Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев". Строежът е въведен в експлоатация. Продължава и рехабилитация на четири улици - "Кирил и Методий", "Неофит Рилски", "Любен Каравелов" и ул. "Цар Иван Асен II".

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин, съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа.


Делегация от побратимения на Видин унгарски град Ходмезьовашархей е на посещение във Видин. Групата, водена от кмета Петер Марки-Зай, проведе среща с ръководството на Община Видин. С тази визита Община Видин утвърждава приятелските си взаимоотношения с побратимения си унгарския град и продължава да работи активно за разширяване на международното сътрудничество. По-късно през деня делегацията ще разгледа културно-историческите забележителности на Видин. 

Нови пейки са поставени в Ружинци. Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината.


От днес започва вторият прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на хора с репродуктивни проблеми, съобщават от Община Видин. Документите се подават лично или чрез пълномощник в Община Видин, в Центъра за административно обслужване, гише „Общо деловодство“, в срок до 17.00 ч. на 16 август 2024 г. 

Община Белоградчик сключи споразумение за партньорство с Български червен кръст, съобщиха от местната управа. Целта на споразумението е осигуряване на непрекъсваемост на функционирането на Център „Домашни грижи” в община Белоградчик за предоставяне на интегрирани здравно-осигурителни услуги, включително на услугата телекеър (гривна, която измерва показателите на потребителите). Към екипа на този етап се присъединяват две домашни помощници, а на по-късен ще се присъедини още един домашен помощник и медицинска сестра.

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана. 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране.

Самостоятелна изложба под наименованието “Пречистване” ще бъде представена днес в Художествена галерия “Никола Петров” във Видин. Неин автор е Катерина Дюлгерова. Основният мотив в картините е водата. Откриването на изложбата е от 18:00 часа. 

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци. Месец юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.


Община Козлодуй отправи покана към майстори занаятчии и творци за Фестивал на занаятите и изкуствата - Козлодуй 2024. Проявата ще се проведе в периода от 13-и до 15 септември в Ботев парк. Празничните фестивални дни ще бъдат изпълнени с богата културна програма, включваща фолклорни концерти на любители и професионалисти. Във фестивала ще се включат читалищата, пенсионерските клубове и младежките организации в община Козлодуй, които ще представят различни школи и работилници за малки и големи, както и много други забавления. В неделния ден по традиция ще се състоят Фермерски игри. 


Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров. Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. 

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 август 2024 година

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни, съобщиха от Общината. Ремонтните дейности започнаха на 12 август. Количеството на валежите в Монтнаско през юли е в пъти под месечната норма, а за август първият дъжд падна едва днес, съобщиха за БТА от Метеорологичната станция в Монтана.  Заради засушаването, в 11 села от..

публикувано на 20.08.24 в 18:05

Чупрене готви събор на прохода Свети Никола

Събор при прохода Свети Никола на границата между България и Сърбия организират Община Чупрене и сръбската Княжевац. Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки, каза кметът на Чупрене Мария Тодорова . "Всички..

публикувано на 20.08.24 в 16:59

Историк ще беседва с деца в Мездра

Учителят по история в СУ "Иван Вазов" в Мездра Данаил Димитров  ще се срещне с деца в библиотеката в Мездра. Те ще беседват на тема  „Да надзърнем в огромния свят на старата история” . Данаил Димитров, който е и шахматист, се срещна преди време с децата, за да им разкаже за шахматната игра. Тогава някои от учениците сами споделиха кои исторически..

публикувано на 20.08.24 в 15:15

Фолклорен събор стягат в Бързия

Фолклорен събор "Богородица в Бързия" ще се проведе на 24-ти и 25 август в село Бързия. Организатори са Народно читалище "Иван Вазов 1911", кметството и Община Берковица. Съборът е традиционен и се провежда всяка последна седмица от август, когато е празникът на населеното място, информира Галя Поплалова , секретар на културното средище: "За..

публикувано на 20.08.24 в 15:13

Започна реконструкцията на общинския път Мездрa - Боденец

Започна изпълнението на строително-монтажните работи (СМР) по проект за рехабилитация на общинския път Мездрa - Боденец - Крапец , съобщиха от Община Мездра. Проектът се реализира от Община Мездра с безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. В момента се извършва демонтаж на старите и полагане на..

публикувано на 20.08.24 в 14:47

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум"

За утре, 21 август, е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет във Видин . Причината е декларация за запазването на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в града, внесена за обсъждане. Общо 4 точки са включени в предложения за заседанието дневен ред, каза..

обновено на 20.08.24 в 14:39

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване" .  Лятното кино пристига в Кула днес,  20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от..

публикувано на 20.08.24 в 11:00