Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

3
Снимка: Радио ВИДИН

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката. 

Родителите на децата се оплакаха:

"Трябва да се подменят тези неща, които са се счупили. От много време не се поддържат площадките, всеки ден съм тук. Ето, това виси във въздуха, дървото е счупено, въжетата са изпокъсани и висят във въздуха... До Бебешката я оправиха, но много трудно се поправят тези работи... Внимаваме и стоим до децата си... Не е проблем, мога да направя много работи, но ще ми кажат: "Имате ли право да го правите?"... Всичко ни притеснява - от пейките до пързалката, която се клати и до това съоръжение, което се клати. Цяло лято сме тук и наблюдавам как съоръженията постепенно рухват... Не се мете и не се чисти площадката, но децата си играят тук... Две летвички липсват на пейката и внучката ми пропадна в дупката...

Но има и по-големи деца, които са по-тежки и няма как да издържи люлката... Но трябва да бъдат в добро състояние, за да са безопасни за децата ни. "

Отправихме следните въпроси към Община Видин:
1. Кога ще бъдат ремонтирани съоръженията на площадката?
2. Ще се подсили ли дървената конструкция, която в момента се клати осезаемо?
3. Ще се подменят ли въжетата с нови?
4. Кога ще се ремонтират пейките край площадката?
5. Колко често се почиства гумената  настилка на съоръжението за игра?

Отговорът от Община Видин: 

Община Видин поддържа около 40 детски площадки - в самия град Видин и поне по една в селата от общината. 

Общият брой на площадките за игра в града надхвърля 70, като в това число влизат площадки, сложени по искане на гражданите в междублокови пространства и площадки за игра към някои от заведенията за обществено хранене в града. Всички те са поставяни с разрешение за поставяне назад във времето и се водят собственост на общината. Това е и причината детските площадки да не са лицензирани и сертифицирани, но общината извършва текущ и периодичен контрол на най-натоварените в градската среда, съгласно Наредба № 1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Ремонтирането на площадките е за собствена сметка на общината и се извършва от строителната бригада на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ (ОП ЧОБ). Всяка година от бюджета на общината се заделят средства за ремонт и подновяване на съществуващи площадки за игра, но всяка година от тези средства се изразходват и за изграждане на нови площадки, след постъпили подписки от граждани, което допълнително намалява ресурса и увеличава работата за поддръжка и отремонтиране. 

В момента в капиталовите средства се предвижда залагането на подновяване на някои от най-натоварените площадки за игра като се предвижда фирмите изпълнители да предоставят гаранции и отстраняването на пропуски или некачествени дейности при ремонтирани вече съоръженията да бъде за тяхна сметка. Разбира се, своевременно се реагира и на всеки сигнал от граждани за нередности. 

Площадките, които предизвикват интерес в социалните мрежи и медиите, са едни от най-натоварените съоръжения в населените места, което води до амортизирането им и налагат периодичното им подновяване. Важно е да се отбележи обаче, че някои от тях са в това състояние и поради ред други причини като вандализъм, неправилно ползване от неподходяща възраст на децата, умишлено увреждане от хора в неадекватно състояние и т.н. 

Община Видин призовава гражданите освен да подават сигнали, да се стараят да пазят съоръженията, възприемайки се като техни стопани, защото реално те принадлежат на цялото общество и всеки един трябва да има отговорно поведение и отношение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00