Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумираме под 50% българско свинско месо

Снимка: Ани Петрова

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо.

Родните производители задоволяват около 40 % от консумацията на прясно месо, останалото е внос, каза в "Земята, която ни храни" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му няма да се усети липсата на месо: 

"Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници е най-силният сезон за свинското месо. Очакваните количества за производство тази година са между 80 и 82 хиляди тона... Около 130 хиляди тона е внос от най-големите страни-производителки в ЕС- Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, както и Унгария. Вносът обикновено се използва в по-голямата си част за месопреработвателната промишленост, тъй като нашето производство не може да задоволи изискванията на месопреработвателна промишленост поради липсата на кланици... Част от вносното месо се предлага и за прясна консумация в търговските вериги, но традиционно българите търсят родното производство, защото месото е по-прясно, има малко по-различен вкус- малко по-мазно е и е вкусно..."  

Заради тенденцията да се отглеждат породи с по-малко сланина, се наблюдава повишение на цената на този традиционен деликатес. Месо ще има за всички, каза Димитър Михайлов. 

Според статистика на Министерството на земеделието към месец септември не се наблюдава повишен внос на свинско, около 55 % от внесените продукти са замразени, останалите 45 % са охладени. Замразеното свинско се използва предимно в преработвателната промишленост. И въпреки, че не задоволяваме изцяло родния пазар, България също изнася продукция: 

"Имаме малък износ, в рамките на  7 500 тона на година, основните ни пазари са Румъния и Гърция. За Румъния, освен колбаси и преработени продукти от месо, изнасяме и живи животни..."

 Димитър Михайлов отбеляза, че от седмица румънските власти са забранили вноса, заради огнищата на чума по дребните преживни животни у нас:

"Категорично това е абсурдна причина, свинете не пренасят чума по дребните преживни животни... Има описани правила как се прави износ от една страна за друга на живи животни и ние отговаряме на тези условия... Сезирали сме всички държавни органи- Министерството на земеделието, БАБХ, постоянното представителство на България в Брюксел, за да се разреши много бързо този казус... В област Пазарджик имаме две ферми, които не са със затворен цикъл на производство и са почти бедстващи. Подрастващите животни, които те изнасят за Румъния, в момента са в производствените помещения, няма къде да бъдат преместени, за да бъдат доугоени... Надяваме се този проблем много бързо да бъде решен, тъй като само за декември се очакват загуби за около 150 хиляди евро... Не дай боже това заболяване да се разпространи из цялата страна, ще повлияе и на други колеги, които изнасят за Румъния, това ще доведе до огромни загуби..."

С над 3 милиона тона е намаляло производството на свинско месо през последните три години, заради изискванията по Зелената сделка, а в Нидерландия и Белгия, където има свръхпроизводство, са затваряни ферми. Според Димитър Михайлов, когато всяка една от тези страни започне да произвежда предимно за нуждите на собствения си пазар,  може да се окаже, че вносът за преработвателната промишленост у нас е прекалено скъп, а това ще се отрази и на цените за крайния потребител. Другата опасност, от която производителите у нас все още са нащрек, е африканската чума по свинете:

"... В България и към момента има случаи на AЧС при диви свине, което означава, че популацията на дивата свиня се възобновява. Дивата свиня е основният вектор за разпространение на това заболяване и популацията трябва да бъде контролирана с цел заболяването да не бъде разпространено отново и да не стигне отново до индустриалните производители..."

Димитър Михайлов пожела на слушателите на Радио Видин да са здрави и успешни, да вярват на специалистите от всяка една област на селското стопанство, да четат повече достоверни източници и да консумират българските продукти, които са с добро качество:

"Здравето е важно за всички", посочи Димитър Михайлов. 

Какво месо предпочитат видинчани и цената или качеството е водеща при избора им - чуйте в анкетата на Соня Валериева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С деца на море: Почивка или предизвикателство?

Когато чуеш „лятна почивка с децата на море“, първата дума, която ти идва на ум, определено не е „почивка“. Истината е, че тази така наречена „ваканция“ често прилича повече на оцеляване, отколкото на отмора. А когато се върнеш и познати те попитат как е минала почивката на морето, първата мисъл, която ти хрумва и с която описваш преживяването е..

публикувано на 21.08.25 в 16:05

Божана Арсенова: Земеделието и животновъдството бяха неизменна част от Ковачица

Днес в "Думата имат старейшините" гостува Божана Арсенова от Ковачица. Тя е икономист по професия. Работила е дълги години в плановия отдел към местното Трудовото кооперативно земеделско стопанство, така нареченото ТКЗС, в ломското село. За Ковачица си спомня, че навремето е имало около 4000 жители и силно развито земеделие и животновъдство...

публикувано на 21.08.25 в 16:00

Ремонт подобрява условията на живот в Дома за стари хора в Мездра

Домът за стари хора в град Мездра ще бъде обновен. В момента тече ремонт на двора и втория етаж на сградата, което ще позволи на потребителите на услугата да имат повече свободно пространство и по-добри условия за живот, каза за Радио Видин Розалина Георгиева , директор Дирекция "Инвестиционни проекти, обществени поръчки, общинска..

публикувано на 21.08.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 21 август 2025 слушаме музика из поредицата полицейски филми с Луи дьо Фюнес

Поредицата включва шест филма със специалното участие на Луи дьо Фюнес. Техен режиьор е Жан Жиро. Актьорският персонал, поне в основните роли, е почти еднакъв. Автор на партитурата е  Раймон Льофевр , който дирижира своя оркестър. Музиката е слънчева, жизнерадостна и лесно запомняща се. Обединяващ е "Маршът на полицаите", охарактеризиращ екипа,..

публикувано на 21.08.25 в 09:00

Агенция "Мяра": 74% от българите казват, че животът поскъпва

Близо три четвърти от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите. Данните са от независима изследователска програма на социологическата агенция „Мяра“, публикувани днес. Изследването е проведено в началото на август сред 801 пълнолетни български граждани.  „В последните няколко седмици усетих..

публикувано на 20.08.25 в 17:40

За комарите и хората

Международният ден на комара се отбелязва всяка година на 20 август. Това е денят, в който се чества годишнината от откритието на сър Роналд Рос на начина за пренасяне на болестта малария през далечната 1897 година. Днес обаче няма да говорим за опасностите, които те крият и некомфорта, който ни носят, а ще пречупим темата от забавната страна..

публикувано на 20.08.25 в 13:17

"Севилският бръснар" идва в Белоградчик

Операта на Росини "Севилският бръснар"  е част от фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Произведението е едно от най-обичаните, пленяващи със своята жизнерадост, заразяващо с хумора си, запомнящо се със своята мелодичност и музикална изобретателност. Твърди се, че Росини написва този свой шедьовър само за 12 дни. Но това съвсем не..

публикувано на 20.08.25 в 13:00