Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.
Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.
Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който през 2012 година печели кулинарен конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът го нарича „посланик на италианския вкус по света“.
„Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.
Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.
„Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.
Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:
Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече зехтин и се поръсват с риган и черен пипер.
Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - >
Над 70 милиона лева ще получат българските тютюнопроизводители по интервенцията „Преходна национална помощ за тютюн“, за кампания 2024. Финансовият ресурс бе утвърден на редовно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, като се очаква, парите да бъдат по сметките на тютюнопроизводителите до 14 март. „Тази сутрин трябва..
Миналата седмица беше публикуван първият доклад за напредъка на бизнеса в България по поетите ангажименти за снабдяване с яйца от ферми без клетки. Той е изготвен от Сдружение Кампании и Активизъм за животните в индустрията /КАЖИ/ и международната коалиция Open Wing Alliance, в която членува и българската организация. Според данните, над 120..
На седми март ангелогласната певица от град Гоце Делчев Бояна Карпатова официално представи първата си авторска песен "От мен за теб", която е посветена на 10-годишната й дъщеря Зара. "Искам чрез тази песен да отправя послание и към дъщеря си, и към всички деца, да вярват в мечтите си, да вярват в себе си и да бъдат добри хора", каза в ефира на..
„Правим всичко възможно да оценим офертите възможно най-бързо, за да не губим време. Нашата цел и идея е до края на май да имаме сключени договори с изпълнителите“, каза в ефира на Радио Благоевград Георги Ивановски, директор на дирекция „Европейски проекти“ в Община Благоевград. По думите му за 17-те жилищни сгради по първия етап на Плана за..
ЮЗДП вече започна подготовка за отбелязване на Седмицата на гората. Инициативата тази година ще отбележи вековен юбилей и ще се проведе в първата цяла седмица на месец април. „Тази година събитието преминава под мотото „Век от вечността в опазване и грижа“. ЮЗДП планира мащабно залесяване на опожарените територии в община Струмяни в огненото бедствие..
Към превенцията на речните корита и водоеми трябва да се подхожда много отговорно и с конкретни действия. Още преди месец премиерът Росен Желязков разпореди областните администрации да извършат конкретни действия, за да се минимизира риска от подобни бедствия. Нашата администрация има шест готови идейни остойностени проекта, свързани с подобряване..
Природозащитната организация WWF дава нов старт на кампанията си „Абонирай се за природата“. Поводът е наближаващият празник на природата – Часът на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 ч. на 22-ри март. Фокусът на кампанията са влажните зони в България и безценната роля, която играят за поддържането на екосистемите. За да продължат..