Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният сомелиер Маурицио Ферери в град Кресна: Обичам много България и тук се чувствам прекрасно

11
Маурицио Ферери разговаря с нашия репортер Лалка Радкова
Снимка: Радио Благоевград



  Маурицио Ферери гостува в град Кресна по покана на кметската администрация и лозаро-винарското  сдружение. На среща бяха обсъдени теми, свързани с развитието на лозарството и винопроизводството от сорта Керацуда“/уникален сорт грозде, който вирее единствено в района на Кресна/, както и търсене на възможности за побратимяване на община Кресна с общини от Южна Италия. Той направи и нагледна дегустация пред  домакините на различни видове вина – млади и отлежали.

  Ферери идва в България през 1990 година от Сицилия-Италия, и остава тук. Влюбен е в България, има много приятели, и отчита огромните промени от времето, когато е пристигнал в родината ни и сега . Усмихнат, сърдечен и добронамерен ми разказа емоционално за себе си: икономист по образование, професор по сомелиерство, за което е положил успешно 38 изпита. Член е на Италианската федерация на готвачите, на Международния институт на дегустаторите на кафе.

Маурицио Ферери

  Сомелиерът е обучен професионалист с богати познания в областта на виното, който обикновено работи в изискани ресторанти и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино.

  Според Ферери България има много хубави вина, но няма традиции в сомелиерството и затова заедно с Националната лозаро-винарска камара организира курсове в български университет. Сомелиерът трябва да познава не само вината, но и храната, с която да ги комбинира. А това няма как да се  случи ако не познава рецептата и какво включва тя – разказа ми Маурицио, който  през 2012 година печели кулинарен  конкурс под патронажа на Джорджо Наполитано, президент на Италия. От тогава президентът  го нарича „посланик на италианския вкус по света“.

  „Много важно е как ще се поднесе виното, как да се държи бутилката, в каква чаша, дори с какъв тирбушон ще се отвори и всичко трябва да става без напрежение пред клиента“-казва Ферери и уточнява, че бялото вино се сервира на 8 градуса, червеното 18, а розе 12 градуса. Според него е много важна и чашата, в която се сервира виното, защото тя дава възможност да се усетят истинските му аромати, и  е много важна за сензорния анализ при дегустация. „Хубавото вино не може да бъде евтино, но не винаги скъпото вино е хубаво. Проблемът е, че докато не се отвори бутилката, не може да се разбере“ – допълва италианецът.

Снимка

  Маурицио определя себе си като разказвач на вкусове и уточнява, че в Италия през последните години това вече е и професия. Освен познанията си на сомелиер разказвачът на вкусове по интересен и атрактивен начин представя продуктите пред клиентите и прави истинско шоу.

  „Трябва да възпитаваме своите вкусове, категоричен е Ферери и допълва, че това няма как да се случи ако сме свикнали да консумираме предимно шопска салата, мусака и скара “ . Убеден е, че както виното, така и храната трябва да се приготвят с много любов, което веднага се усеща и от клиентите.

  Житейското правило на Маурицио Ферери е: „Никога не прекалявайте с вино, но в по-малки количества – така е здравословно!“


  За слушателите на Радио Благоевград Маурицио Ферери предложи една от любимите си рецепти за салата:

Нарязват се портокали и сирене на кубчета, добавя се повече  зехтин и се поръсват с  риган и черен пипер.

Интервю на Лалка Радкова с Маурицио Ферери можете да чуете в звуковите файлове, в галерията - да видите много снимки, а кратки видеа - тук - > 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45