Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо поскъпна олиото?

Потребители алармират за осезателно увеличение на цените на основни хранителни продукти, сред които, най-фрапиращо е поскъпването на олиото. В повечето магазини в Благоевград то се продава около 3.50 – 3.70 лева за литър. За седмица, цената на мазнината в Разлог също се е повишила с около лев и сега олиото там се продава за около 3.20 лв. за литър. Прогресивно растат цените на сиренето, фасула, каймата, замразеното пиле и кашкавала, казват още купувачите.

Потърсихме мнението на експертите.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, единственият продукт, който е претъпял осезателно увеличение по време на COVID – кризата, е оризът, чиято цена от около 2 лв. се е увеличила до 2.20 на едро и това е следствие от логистични проблеми в целия свят. Цената на захарта се запазва, при фасула има леко повишение от порядъка на стотинки. Сега цената му на едро е 3.49 лв., като това равнище е с лев по-ниско, в сравнение с 2014 г.

„За брашното много се изписа, преминахме цената от 0.90 лв. до лев на едро, тази цена се запазва и към момента. Сега, цената на брашното на едро  0.96 лв. за килограм, което е с 4 % повече от 2020 г. Олиото е единственият продукт, който по климатични причини, тоест лоша реколта, промени своята цена драстично, с 23 % на годишна база. Сега цената на едро е 2.68 лв. за литър. По отношение на яйцата, вече 9 години няма промяна в цената. Със 0.60 лв. нагоре е изменението в цената на кашкавала, спрямо миналата година. Осезателно се измести, с около 1 лев, цената на сиренето, като в момента то се търгува за 6.99 лв. на едро, спрямо 6.54 лв. по същото време миналата година. По отношение на свинското месо се запазват нивата от 9.00 – 9.50 лв., от година насам“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Според него, промяната в цените на основните хранителни продукти не само, че не е прогресивна, а е твърде слаба и доста изоставаща от промяната в доходите.

Владимир Иванов

Цената на олиото най-вероятно ще продължи да държи високи нива, тъй като цената на слънчогледовото масло остава висока – около 1700 долара за тон, като предишния рекорд е от 2014 г. – 1410 долара за тон.

„По отношение на търговията на дребно, където се наблюдава увеличение на ценовите ножици, това вече е следствие и на епидемията, и на логистични проблеми, както и на по-слабата и неграмотна работа на определен род търговци, които компенсират липсата на достатъчно търсене през цената. И това е обяснението на парадокса, че в градове, като Благоевград, където доходите са най-малки, е най-скъпо“ – допълни Владимир Иванов.

По отношение на олиото, той коментира още, че до идването на новата слънчогледова реколта се очаква този тренд да се задържи. Всичко зависи и от запасите, с които разполагат търговците. Затова, експертът не се ангажира да прогнозира с точност, какво ще бъде изменението в цената на олиото в близките месеци.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37