Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Ташева: Нека се постараем тази година да бъде по-чисто около нас

Срокът за въвеждане на разделното събиране на биоотпадъците от домакинствата изтече на 31 декември 2023 година, припомни за Радио Благоевград Евгения Ташева, координатор „нулеви отпадъци“ в екологичното сдружение „За Земята“. Тя поясни, че това е система, която се гради и разгръща постепенно, не става изведнъж, резултатът не може да се види веднага и навсякъде. „Така че, това стои като много сериозна задача пред всички общини. И те се справят колкото и както могат, но тепърва ще видим да се разгръща тази дейност “, коментира още екологът и посочи, че Благоевград има щастието да разполага с почти готова инсталация за третиране на биоотпадъци, каквито има много малко в страната и която ще произвежда  компос и биогаз.

Евгения Ташева обърна внимание на някои актуални срокове в областта на управлението на отпадъците: общото рециклиране и повторната употреба на битовите отпадъци тази година трябва да достигне 53%; до 2025 година производителите, които пускат на пазара напитки в пластмасови бутилки, са длъжни да приемат обратно 77%  от това количество. „Трябва много сериозно да се ускорят мерките в тази посока, а това е свързано с депозитната система, за която сме чували, че съществува в много страни. Германия е най-често споменавания пример,  но в Европа станаха повече страни с депозитни системи“, обясни  Евгения Ташева и съобщи, че организираната от „За Земята“  петиция „ЗА депозитна система в България“, вече е подкрепена от над 4 000 българи. (https://www.zazemiata.org/deposit/#form). „Наричаме я призив към управляващите, защото твърде много се забави и това е нещо, което ни остана за домашна работа не само от миналата година, а и от по-предишните години въобще да се започне работа по законодателство за депозитната система и у нас.  Искрено се надявам, че  тази година ще завършим този процес, защото няма много време“.

Друга цел, заложена в националното законодателство, е промяната на методиката за изчисляване на таксата смет, което да  не се извършва на  базата на данъчната оценка на имотите, а да следва принципа „замърсителят плаща“. „Решението е много непопулярно, то се отлага вече 15 години. Би трябвало да влезе в сила догодина, ако случайно пак не се отмени“, каза още Евгения Ташева и подчерта, че  грижа на общините е да създадат  всички условия за разделното събиране на отпадъците и гражданите да бъдат добре информирани.

България е пред закриване на  тази наказателна процедура, от която бяхме заплашени от ЕС за незакрити нерегламентирани сметища. Остават няколко, които се броят на пръстите на двете ръце“, информира Евгения Ташева и посочи, че по-сериозният проблем са многобройните замърсявания край всяко населено място, които са язви в околната среда. „Нека се постараем тази година  да бъдем възможно най-добри спрямо това какво изхвърляме, къде го изхвърляме, колко неща изхвърляме. Да се стараем да бъде чисто около нас. Това е моето пожелание към всички“ .

Интервюто с Евгения Ташева чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45