Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Снимка: БТА

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство. Темата за възможността да бъде съставено редовно правителство в рамките на 50-то Народно събрание и стратегията на ПП-ДБ да предложи декларация със законодателни инициативи, около които да се оформи парламентарно мнозинство, бе водещата в предаването "Събуди деня".

Политологът Слави Василев сподели, че предложението изглежда добре на пръв поглед, но ако човек вникне в дълбочина, разбира и познава конституционните разпоредби, ще осъзнае, че не можеш да излезеш "сух от водата", предлагайки "оригинални и иновативни" решения, които противоречат на Конституцията.



Независимият депутат Калоян Методиев изрази мнение, че в момента всички партии в парламента търсят аргумент как да не бъдат обвинени за предстоящите седми по ред предсрочни избори. Според него липсва искрено желание у всички политически сили за съставяне на редовно правителство.



Експертът по конституционно право и бивш председател на НС Ива Митева подчерта, че все повече се очертава вероятността за предсрочни парламентарни избори.  По думите й всеки, който смята, че ще се състави кабинет в този парламент е голям оптимист. “Все повече се замислям как и защо шест пъти бяхме на избори при много по-добри парламенти с много по-професионално подготвени депутати, а сега, точно когато парламента е възможно най-слаб и безпомощен трябва на всяка цена да има правителство.” 



Бившият депутат от ПП-ДБ, Владислав Панев, сподели, че още при срещата с президента Румен Радев в началото на седмицата, от ПП-ДБ са заявили, че ще търсят подкрепата на минимум 160 депутати за своята декларация, с цел да се направят сериозни опити за съставяне на кабинет. Панев отбеляза, че още тогава е било очевидно, че ще бъде много трудно да се обединят две трети от парламента около тази декларация. Реакцията на парламентарните групи след срещата потвърди това, като се видя, че няма как да бъде събрана необходимата подкрепа, което доведе до решението на ПП-ДБ да поискат мандатът да бъде върнат неизпълнен, допълни Панев.



Филип Попов, член на НС на БСП, също коментира ситуацията, заявявайки, че БСП ясно и категорично са заявили, че предложената декларация не може да бъде условие за разглеждане на евентуален кабинет с втория мандат. Той подчерта, че декларацията в своя предложен вид не кореспондира с дневния ред на обществото. Въпреки че антикорупционните инициативи имат подкрепата на БСП, Попов отбеляза, че в декларацията отсъстват други важни теми.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обзор на седмицата: Служебно правителство, вътрешнопартийни конфликти и закъснели ангажименти към ЕС

Седмицата започна с това, че новото служебно правителство на Димитър Главчев положи клетва, след като преди десетина дни имаше фалстарт и кабинетът, предложен от Горица Кожарева, не получи указ заради спорната фигура на вътрешния министър. В крайна сметка, Главчев се лиши от Калин Стоянов и още двама министри и встъпи в длъжност като премиер на..

публикувано на 30.08.24 в 11:26
Георги Динев

25 години Областна администрация-Благоевград е близо до хората

Областната администрация в Благоевград винаги е близо до хората и винаги е ангажирана с проблемите на региона. През целия път от създаването си досега институцията не е нарушавала тези принципи – да следва дневния ред на обществото. Затова се гордея, че имам честта да я представлявам в момент, в който ще отпразнуваме 25 години от създаването й. Това..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Бобораци кани всички на мегдана с една благотворителна кауза

Благотворителен събор ще се състои на 31 август в радомирското село Бобораци. Празникът под надслов "В Бобораци на мегдана" цели да набере средства за подпомагане на дейността и ремонта на сградата на Народно читалище "Самообразование 1925 г." в селото. Организатори на събитието са Община Радомир, Кметство село Бобораци, НЧ „Самообразование – 1925г.“,..

публикувано на 29.08.24 в 17:57

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16