Вълна от конспиративни теории след природното бедствие

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Снимка: БНР Бургас



Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории. 

НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево, се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук.

В друг текст, споделен стотици пъти, се казва, че американската система ХААРП е причина за опустошителното наводнение.


Водната стихия отне живота на четирима български граждани, наводни стотици домове и хотели, и нанесе щети за около 30 млн. лева.

В периода 4-6 септември невиждани наводнения заляха и съседна Гърция, където поне 15 души загубиха живота си. Водата заля десетки градове и опустоши Тесалийската равнина - дом на 25% от селскостопанската продукция на страната.

Силният дъжд и наводнението засегнаха значително и Турция, и Испания. Най-опустошителна бе водната стихия в Либия, където жертвите са хиляди. Зад всичко това стои бурята Даниел. 

Твърдение: НАТО и ХААРП стоят за опустошителните наводнения у нас и в чужбина

Бурята Даниел е средиземноморски тип ураган (Медикан). Появата му се дължи на два фактора т.нар. Омега-блок, вероятността за който нараства с климатичните промени, и рекордно високата температура на морската вода в Средиземно море, която е пряко следствие от тези промени, казва в свой анализ Валентин Симеонов, който е част от авторския екип на „Климатека“. От 1995 г. той работи във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария, като основната му дейност е по разработване и използване на дистанционни оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, както и измерване на основните парникови газове. 

Именно Омега-блок и високите температури на морската вода са основните причинители на наводненията в първите дни на септември в части от Европа и в Либия, каза за Българското национално радио Валентин Симеонов. 

„Времето в България и Европа се определя от преминаването от запад на изток на зони с високо и ниско атмосферно налягане, които се редуват. В зоните с високо налягане времето е слънчево, топло и без валежи, докато в тези с ниско атмосферно налягане то е дъждовно и облачно, с по-ниски температури. Когато придвижването на тези зони спре по някаква причина, това се нарича блокиране и промените на времето на дадено място се забавят или спират. Конкретната причина за валежите е, че над Централна Европа се блокира една зона с високо налягане, която беше оградена от югоизток и от югозапад от две зони с ниско налягане - едната над Йонийско море - до Гърция, а другата - в Атлантическия океан, близо до бреговете на Испания“, каза Валентин Симеонов. 

Той уточни, че в зоната с ниско налягане при Йонийско море се е развил циклон, който предизвика дъждовете в България, Гърция, Турция и Либия, а циклонът в зоната с ниско налягане над Атлантическия океан е причината за наводненията в Испания. Блокирането се предизвиква от въздушно течение, което е с височина между 9 и 15 км, известно като струйно течение, обясни ученият. 

„То представлява вятър със скорост от 100 до 300 км/ч, движи се от Запад на Изток. Енергията за задвижване на това въздушно течение идва от разликите на температурите в северната му част към полюса и южната част, която е към Екватора. Когато тези разлики са големи, движението е почти кръгово, а когато тези разлики намаляват, скоростта на струйното течение намалява, но не равномерно и то започва да се нагъва. Именно в гънките на това струйно течение се захващат двете зони с ниско и едната с високо налягане“, уточни пред екипа ни Валентин Симеонов.

Той добави, че глобалните климатични промени водят до значително по-бързо увеличаване на температурите в северните части на континента. Това от своя страна води до намаляване на температурните разлики задвижващи струйното течение и увеличаване вероятността от възникване на нагъването му, което захващат зоните с ниско и високо налягане. Това е т.нар. Омега-блок, наречен така, защото въздушното течение описва нещо подобно на гръцката буква Ω. Това е едната причина за опустошителните валежи. Другата причина са рекордно високите температури в Средиземно море. Наблюдавани са серии от 30 градусови горещи морски вълни. Горещите морски вълни са зони в морето с необичайно висока температура и се наричат така по подобие на горещите вълни на сушата.

Омега-блокът, който породи медикана Даниел/pivotalweather.com

* В зоната с високо налягане се образува антициклон, който предизвика горещи вълни, докато в източната зона с ниско налягане се образува медиканът, който предизвика екстремните валежи у нас. Черните линии разделят зоните с високо и ниско налягане и имат формата на главната гръцка буква омега Ω, от там идва и името на блока.

„Те увеличават значително изпарението от морето. Понеже и температурите на въздуха са по-високи, той може да поеме повече влага, при което се получава много голяма наситеност на въздуха с водни пари. Това е предпоставка за обилните валежи, защото тази влага захранва валежите в циклона. Средиземноморските циклони могат да достигнат големи размери, сравними с тропическите циклони (урагани) и за това често се наричат “Тропически тип Средиземноморски циклон“ или Медикан (от английското Mediterranean hurricane ), каза Валентин Симеонов.

Пред екипа ни той уточни, че след като е преминала през Гърция и България, бурята Даниел се е насочила към Либия. Изпаренията от Средиземно море допълнително са я захранили. Затова наводненията в Либия са толкова опустошителни, казва ученият. В зоната с най-много валежи са паднали количества дъжд от порядъка на 400 литра на кв/м, като обикновено там падат между 2 и 5 литра на кв/м. Тези валежи са паднали върху голяма площ и водата се е събрала в една единствена река, на която са се намирали два язовира. Внезапният наплив на вода ги е разрушил последователно и е предизвикал бедствието.

Като учен Валентин Симеонов обясни, че категорично не е възможно НАТО или ХААРП или която и да е световна сила или съвременна технология, да предизвикат подобни природни бедствия и изобщо да влияят на времето и климата. 

„ХААРП е американска система за изследване на високите слоеве на атмосферата, т. нар. йоносфера, която е разположена на височина между 60 и 100 км. Йоносферата играе важна роля при наземните радиовръзки и тези между изкуствените спътници и Земята. Слънчевите изригвания водят до промени в йоносферата и могат да доведат до сериозно нарушаване на тези връзки. ХААРП представлява предавател, който излъчва радиовълни и изследва влиянието им върху йоносферата. Това влияние до известна, но значително по-малка степен, наподобява влиянието на слънчевите изригвания. Максималната мощност на ХААРП е 3.6 МВт (3.6 милиона вата). Подобната руска система СУРА е с около 60 пъти по-голяма мощност от 190 МВт, а аналогичната европейска система EISCAT излъчва до 1000 МВт. За сравнение обичайните мощности на гражданските радиостанции могат да са между 0.2 и 0.5 МВт. Излъчването на ХААРП и останалите системи не си взаимодейства с долните части на атмосферата, които определят времето и климата“, обясни Валентин Симеонов.

Заключение

Твърдението, че НАТО и ХААРП стоят зад опустошителното наводнение, е НЕВЯРНО. Ученият Валентин Симеонов обясни, че природното бедствие е следствие от Омега-блок и високите температури на морската вода. Именно те са основните причинители на наводненията през този месец. Не е възможно американската система ХААРП да е виновна за бедствието, тъй като излъчването й не взаимодейства с долните части на атмосферата, които определят времето и климата. На пръв поглед изглеждащата голяма мощност е недостатъчна да предизвика сериозни промени дори в неголеми части на йоносферата. Мощността доставена от ХААРП или дори от EISCAT на единица обем в йоносферата, т.нар. плътност на мощността, е значително по-ниска от тази пристигаща от Слънцето.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли у нас се намират 3% от 5-те процента най-плодородни земи в света?

В публикация от август, споделена над 5000 пъти във Фейсбук, се твърди, че "в света има 5% най-плодородни земи, от тези 5%, 3% се намират на територията на България, а другите 2% са разпръснати по света". В поста се споделя информация, че изводите са направени след 20-годишно проучване на "National Geographic". ТВЪРДЕНИЕ: В България..

публикувано на 01.10.24 в 06:00
Авиационната база в Граф Игнатиево отвори врати за посетители по повод 50- годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в България, 12 ноември 2013 г.

Снимка показва германски, а не български изтребители

Публикувана миналата седмица снимка във Фейсбук група уж показва изтребители на българските военновъздушни сили от близкото минало (виж скрийншота по-долу). Само за няколко дни публикацията има над 2500 споделяния, над 20 хиляди реакции и повече от 3100 коментара. "Такава беше стоянката на летище Граф Игнатево когато имаше ВВС.", гласи..

публикувано на 23.09.24 в 06:00
Коте на тротоар в Спрингфийлд, Охайо, 15 септември 2024 г.

Наистина ли мигранти ядат котки и кучета в Спрингфийлд, Охайо?

По-рано този месец твърдения, че мигранти от Хаити ядат котки, кучета, патици и гъски в Спрингфийлд, американския щат Охайо, получиха широко разпространение в социалните мрежи в САЩ, но и в други страни. Първоначално се разпространява снимка на чернокож мъж, който носи гъска. Постът (виж по-долу) е придружен от съобщението, че..

публикувано на 18.09.24 в 06:00

Палатка подарък? Не точно

Реклама на Фейсбук страницата "Модерни палатки за вас" загатва на неправилен български за подарък палатка от верига магазини за спортни стоки. "Decathlon предлага 1 палатка на домакинство на български, за да се отървете от излишното  Отговорете на няколко въпроса и вижте дали отговаряте на условията", се казва публикацията, която вероятно е..

публикувано на 19.08.24 в 06:00

"Москвич" е участвал в ралито Лондон-Сидни през 1968 г.

Публикация във Фейсбук отпреди месец, събрала хиляди реакции, включително над 1200 споделяния, твърди, че "Москвич" е участвал и победил реномирани западни автомобилни марки на ралито Лондон – Сидни през 1968 г. "Помните ли рали Лондон- Сидни 1968? Мерцедес, Порше, БМВ, Лотос и мн. други го помнят, защото загубиха от Москвич!", се казва в..

публикувано на 12.08.24 в 06:00

Наистина ли "Тойота" изтегля рекламите си от олимпиадата?

Споделена близо 1000 пъти само за 2 дни публикация във Фейсбук група твърди, че спонсорът на олимпиадата – автомобилният производител "Тойота" е изтеглил рекламите си. Изображението към текста внушава, че решението за това е взето заради церемонията по откриване на Игрите в Париж на 26 юли, която бе подложена на мащабна критика   заради ЛГБТ..

публикувано на 31.07.24 в 06:00
Испански самолет за борба с пожарите се включи в борбата с огъня в района странджанското село Воден.

Румен Радев не е казвал, че съжалява за липсата на руска помощ за борба с пожарите

През последните дни в социалната мрежа Фейсбук се разпространяват публикации с предполагаемо изказване на президента Румен Радев, в което той осъжда правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България.  "За съжаление днес не можем да поискаме помощ от Русия за гасене на пожари, защото..

публикувано на 29.07.24 в 06:00

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00