Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата Вежди Рашидов на среща с руския си колега Владимир Мединский

Снимка: БГНЕС

Министър Вежди Рашидов е на посещение в Русия. По време на срещата си с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский ще обсъди състоянието на двустранното културно сътрудничество и ще бъдат начертани мерки за задълбочаването на контактите между двете страни. В хода на разговора министър Рашидов ще предложи на своя руски колега министерствата на културата на двете държави да подготвят конкретна програма за разменени гостувания на националните културни институти на България и Русия, което ще задълбочи отношенията в областта на музикалното, изобразителното и театралното изкуство, литературата и киното и ще възроди една съществуваща, но позабравена традиция. 

Ефектни проекти, интересни проекти, и разбира се, което ще бъде подарък за ушите на руския зрител и слушател. Така че предстоят интересни проекти заедно, взаимно, каза Рашидов.

По време на посещението си в Москва днес министър Рашидов ще проведе срещи и с генералния директор на "Болшой театър" Владимир Урин за договаряне на гастроли на "Софийска опера и балет" в Москва през 2018 г. По късно през деня Вежди Рашидов ще разговаря с известния руски кинорежисьор, сценарист, актьор и продуцент Никита Михалков, след което ще го награди с най-високото ни отличие в областта на културата "Златният век". 

В края на посещението си министърът на културата Вежди Рашидов ще посети посолството на Република България в руската столица за концерта на "Драгостинфолк", който се организира от Българския културен институт в Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мотошествие в София в подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха   мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите. В инициативата се включиха и представители на Фондацията "Искам бебе", която се занимава с репродуктивността и инвитро процедурите. Мотористите тръгнаха организирано от "Бояна", преминаха по софийските булеварди. Шествието приключи с концерт на..

публикувано на 12.10.24 в 16:18

Обща позиция на посланиците в ЕС за провеждане на втора междуправителствена конференция с Албания

Посланиците на страните членки на ЕС приеха обща позиция, с която допускат провеждането на втора междуправителствена конференция с Албания. Тя ще е по клъстър "Основни права"   и бележи начало на преговорите по същество, каквито все още няма с Република Северна Македония. Втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се..

публикувано на 12.10.24 в 15:29

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа, съобщиха палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас".  Израел продължава операцията и в Южен Ливан, където препоръча евакуация на жителите на 22 села. Палестинските власти в Газа съобщиха, че от началото на израелската военна операция в палестинския анклав през октомври..

публикувано на 12.10.24 в 15:25
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Жителите на три села на протест заради липса на редовно водоподаване

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите от три..

публикувано на 12.10.24 в 14:58
Сапарева баня

Първи събор на животновъдите и земеделските прозиводители край Сапарева баня

Първи събор на животновъдите и земеделските прозиводители се провежда край Сапарева баня. Той е организиран от сдружение "Земеделски стопани".   Амбицията на организаторите е да покажат, че Сапарева баня не е само курорт, но и фермерски и земеделски район.  Ще има преглед и изложение на животни, отглеждани в региона. Предвидени са и награди.  Ще бъде..

публикувано на 12.10.24 в 14:17

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита Роблес..

публикувано на 12.10.24 в 13:52