Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18 ноември-1 декември

Петър Стойчев преплува най-бързо 1 км в ледените води.
Снимка: Iliev Sport

Петър Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай, за да забавлява публиката на кораба - стотина души. 15 плувци от 9 държави участваха в невероятно тежкото състезание, при температура на въздуха минус 2 градуса, а на водата - минус 0.8. Температурата на тялото на Петър, когато се качи на лодката, е била 30,8 градуса. Той изплува дистанцията за 11:08:38 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) – 12:09:31 минути, а трети, на 30 секунди зад нея - Диего Лопес от Испания. 


Близо 140 деца и младежи участваха в последното състезание за сезона в катеренето у нас - Държавното първенство в дисциплината боулдър. Начело в клубното класиране са състезателите на НСА - със 7 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. След тях се наредиха младите катерачи на клуб Алтиус-София (2 златни, 6 сребърни и 4 бронзови медала), а на трето място - клуб “Селт”-Казанлък (с 2 златни и 1 бронзов медал.

Състезанието беше последен кръг за купа "България 2018".  И в това класиране представителите на НСА отново заеха първото място (с 8 златни купи), следвани от клуб Алтиус (с 3 златни купи). 

В понеделник, в рамките на фестивала Дни на предизвикателствата, ще бъдат връчени годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм.


Филм за полския алпинист Мачей Бербека взе голямата награда на Банско филм фест. В лентата „Земя на мечтите - филм за Мачей Бербека” режисьорът Станислав Бербека разказва за своя баща - изтъкнатият полски алпинист и пътешественик, който загина през 2013 г. на Броуд пик.

Филмът на легендарния алпинист Райнхолд Меснер „Ама Даблам - свещената планина“ получи новоучредената награда за сценарий на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов.


Нов маршрут по 7-хилядния връх Химджунг (Himjung) в Непал беше прокаран от трима алпинисти - Витус Ауер (Vitus Auer), Австрия, Себастиан Фукс (Sebastian Fuchs) и Стефан Лархер (Stefan Larcher). Това е второ изкачване на върха (7092 м), който се намира на североизток от осемхилядния Анапурна. Първото е на корейците Ан Чи-юнг и Ким Чанг-хо през 2012 г., по югозападната стена. Ауер, Фукс и Лархер, които са за първи път на експедиция в Непал, са се качили по дългото западно ребро на върха, в алпийски стил, с един лагер, за 3 дни и после са слезли по северния ръб. Базовият лагер е бил на 4800 м височина, а тримата алпинисти са се аклиматизирали 3 дни до 6000 метра по Carlsberg Ridge, един от 4-те седемхилядника в долината. Втората аклиматизация е била за 2 дни до 6150 м по югоизточното ребро на Химджунг.


Алекс Чикон, който вече обяви, че тази зима ще се пробва на К2 (8611 м), съобщи някои подробности за намеренията си. Баският алпинист с 11 изкачени осемхилядника и два опита за зимна атака на Еверест без кислород, планира да премине по класическия маршрут - от югоизток, по реброто Абруци. В екипа му, освен алпинисти, ще има учени, които ще изследват адаптацията на организма към голямата височина, а други ще се опитат да привлекат вниманието върху екологичните проблеми с изследванията си върху ледника Балторо.


На 18 ноември японският бигоулист (катерач на големи стени) Кейта Кураками стана петият човек, изкатерил свободно легендарния маршрут Ел Капитан в Националния парк Йосемити, САЩ и първият, направил това соло, (без партньор в осигуряването). Само с един опит. В Инстаграм Кейта написа: “1000 метра свободно катерене, 1000 метра спускане. Това е моят път”. Самото катерене му е отнело 5 дни, а подготовката - 3 години.

Ден по-късно, на 19 ноември 15-годишният американец Конър Херсън се превърна в шестият и най-млад човек, изкатерил свободно Носът. Конър е бил осигуряван от своя баща - Джим Херсън, също катерач, който преди 15 години, 4 дни след раждането на сина си преминава друг легендарен маршрут на Ел Капитан - Salathe Wall, в свръзка с Ханс Флорин. Синът му Конър в момента е шампион на САЩ по спортно катерене, а в традиционното катерене има преминати маршрути с категория 8c+ в Кентъки.


Легендарният британски катерач Бен Муун, който сега е на 52 години, направи едно от много редките повторения на маршрута "Evolution" - категория 8c+, в Рейвънс Тор (Ravens Tor), Великобритания. За първи път този тур е преминат свободно през 90-те години от друга легенда в катеренето, Джери Мофат (Jerry Moffatt).


Световноизвестният украински пътешественик Фьодор Конюхов започва най-новата си експедиция. В момента той е в Нова Зеландия и възнамерява да прекоси Южния ледовит океан, който огражда от север Антарктида. Пътешествието е с обща дължина 27 000 км, като всеки от трите етапа е изчислено да отнеме по около 120 дни. Конюхов е световен рекордьор по самостоятелно прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с гребна лодка. Когато е на 15 години прекосява Азовско море сам, с лодка, а на 40 стига, пак сам, до Северния полюс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00