Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стефанова: Пиесата "Моята скъпа лейди" разказва история за голямата любов

Мария Стефанова
Снимка: Георги Бангиев


Пиесата „Моята скъпа лейди“ скоро имаше премиера в Народния театър. Пред БНР актрисата Мария Стефанова каза за историята в нея, че това е история за една голяма и силна любов:  

„Това е една на пръв поглед човешка история, но история за трима души, апартамент и една голяма, силна, споделена любов. Една любов, която не може да бъде разтворена даже от буквално съществуващия океан между тях, а и същевременно океан от страсти, чувства, събития, световни личности, разминавания, драми, бих казала, трагедии, хората, които са вече отчуждени един от друг, и тази любов дали е нанесла тези поражения върху тях. И тук отново идва, когато цялата тази разруха, когато това отчуждение, когато тази омраза стига до онзи проблем, наречен „сделка“. Т.е. апартаментът като участие в драматургията, в материала, драматургичния, тогава идва отново шансът на любовта.

Сега в едно време, когато е толкова спорен този любовен въпрос, за тази любов между мъжа и жената, за тази вечна, стремителна сила, която създава живота, ето за това е нашето представление. Това показва, че шансът любовта да слепи останките от разрухата и да създаде от един проблемен, материален обект, какъвто представлява един апартамент, да създаде от този апартамент дом. Дом, в който ще цари разбирателство, щастлива среща между двама души, мъж и жена.“

В България беше и авторът на пиесата Израел Хоровиц, който се качи на сцената след спектакъла. Мария Стефанова разказа:  

„Това беше едно много вълнуващо, прекрасно преживяване, не само за мен, за целия екип, който създаде това представление. Това беше една такава среща, спонтанна, истинска, между автор и изпълнители, между публика, автор и изпълнители. Той каза онези топли, силни, професионални думи за нашето представление, за участието ни в спектакъла и толкова точно каза: „Аз не разбирам, аз не знам български език, но когато гледах тези актьори, тяхното излъчване, тяхното присъствие и когато чувах реакцията на публиката вътре в залата, аз разбрах, те ми преведоха представлението на моя език“. Аз мисля, че това е една много сериозна и професионална, и човешка оценка за нас и нашия труд.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Woomb с номинация за наградите Music Moves Europe 2025

Shape Yourself Around Me ще бъде част от To Never Fear the Sun (ЕР-то се очаква да излезе през ноември).  Песента  идва след меланхоличния дебют на Woomb от миналото лято - Pray for the Worst, след показалата по-амбициозната им страна Last Rays и след най-представителната за енергията им на живо - Picture of a Deer.  Музикалните..

публикувано на 03.10.24 в 22:10
Творчески екип на

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна Македония и Сърбия. Режисьор на постановката е Петко Бонев, а диригент е маестро Георги Патриков...

публикувано на 03.10.24 в 11:05

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина.  Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра на трупата. Солисти бяха едни от най-изявените възпитаници на училището през годините, които днес..

публикувано на 02.10.24 в 19:41

Спомен за хоровия диригент Самуил Видас

На 26 септември отбелязваме 100-годишнината от рождението на видния български хоров диригент Самуил Видас.   Неговото име свързваме преди всичко с работата му с хор „Георги Кирков“ - един от най- изявените представители на нашата хорова култура през втората половина на ХХ век. От 1959 г. Самуил Видас е диригент на хора при профсъюзния дом на..

публикувано на 02.10.24 в 19:08

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия или една отсечка. Той е нещо много по-сложно. Има много завои. Важно е как ги взимаме, за да не се..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Финалите на престижния хоров конкурс "Нека пеят народите" ще минат и през България

Детският хор на БНР, двукратен носител на приза "Ансамбъл на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и..

публикувано на 02.10.24 в 16:14