Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е акриламид, в кои храни го има и какви опасности крие

Доц. Лалка Рангелова: Акриламид съдържа и неправилно сготвената храна

Еврорегламент задава референтни нива за наличието на съединението в хранителни продукти

Препържените до кафяво картофи съдържат акриламид. Специалистите съветват преди пържене картофите да се накисват предварително във вода.
Снимка: БГНЕС

Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид - вещество, за което се предполага, че е силен канцероген.

Какво е акриламид и какви опасности крие, когато е над допустимите норми в храната?

„Акриламидът е органично съединение или химически замърсител, който се формира в богатите на скорбяла храни като картофи и зърнени култури при пърженето им или при печеното им при температура над 120 градуса в условията на ниска влажност“, обясни пред БНР доцент Лалка Рангелова от Националния център по обществено здраве и анализи. „Той естествено се образува в тези хранителни продукти, като това се дължи на реакция на естествено съдържащите се в тях захари, най-вече фруктоза с аминокиселината аспарагин, която те също съдържат“, добави тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Според доц. Рангелова акриламид се образува и при неправилна технологична обработка в много храни, които ежедневно присъстват на нашата трапеза.

„Потребителите са изложени на това съединение, както от индустриално произведени храни пакетирани продукти, каквито са бисквитите, чипса, сладкиши, крекери и така нататък. Но също така са изложени на акриламид, ако неправилно се приготвят и храните в къщи например, ако пържат картофите при много висока температура продължително време, така че златистия цвят вече да се замени с кафяв цвят или ако препичат хляба си до много тъмно кафяво или черно също там се образува акриламид", допълни експертът.

Опити с животни установяват, че акриламидът е канцерогенен за тях и за човека.

„Акриламидът като вещество или съединение се изследва през последните 10 години в много проучвания  и е установено на базата на опити с животни, че то е канцерогенно за тях и това го прави съответно вероятен канцероген за човека. И тъй като се съдържа естествено в много храни не само за възрастни, а и храни, които се консумират от кърмачета и малки деца, през 2017 г. в Европейския съюз се въведе регламент 2158, който установява мерки за смекчаване на последиците и дава референтните нива за намаляване на наличието на акриламид в хранителни продукти“, разясни доц. Рангелова.

„Например референтното ниво за наличие на акриламид в пържените картофи е 500 микрограма на килограм пържени картофи, в бисквитите и във вафлите е 350 микрограма на килограм продукт“.

Когато готвим в домашни условия не трябва да използваме мазнината повече от един път, препоръча доцент Лалка Рангелова.

„Можем нарязвайки картофите, преди да ги сложим да ги пържим, да ги изкиснем за половин час. По този начин естествено намаляваме захарите в тях. Когато препичаме филийките с хляб, да внимаваме повърхността на хляба да не стане тъмнокафява до черна, защото това е знак, че количеството на акриламид е по-голямо. Също така, ако приготвяме в домашни условия хляб, трябва да го печем при по-ниска температура по-продължително време - т.е. да избягваме коричката да стане прекалено кафява“.

Анкета сред жители на София показва, че повечето от отговорилите хора не консумират вафли.

„Аз лично не ям толкова много вафли и бисквити. Повече ям готвени неща, просто защото тези храни не ме захранват и повече ги избягвам даже“...

„Аз такива неща не консумирам - само зеленчуци и плодове, защото са вредни и имат палмово масло, но си хапвам по празниците“...

„И аз не консумирам, защото е вредно има много захар вътре и консерванти. Много деца получават диабет от ранна възраст“.

Според експертите е много важен балансът, когато приемаме различни хранителни продукти.

„Вафлите, чипсовете и другите сладкарски изделия имат своето място в нашето хранене, но с тях не бива да се прекалява в никакъв случай. Тъй като обичайно те са с по-високо съдържание на захар, мазнини или на сол, с тези храни трябва особено да се внимава, тъй като те повишават риска от някои заболявания в по-късна възраст“, предупреди доцент Лалка Рангелова.

Тя съветва захарните изделия да не присъстват повече от два пъти в седмицата в храненето на децата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестират наематели на общински жилища в София, гневни на нова наредба

Наематели на общински жилища протестират пред Столичната община заради обсъждането на нови правила за настаняване. Ако влязат в сила новите правила за настаняване, има реална опасност те да останат на улицата. Предлага се да се въведат срочни договори до 5 години . Вносителите на текстовете от "Спаси София" са категорични, че крайно нуждаещи се,..

публикувано на 10.07.25 в 10:03
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Студенти на протест срещу повишаването на таксите за платено обучение

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" планират протест от 18.00 ч. пред сградата на СУ срещу повишените такси за платено обучение за следващата академична година. При някои такси е заложен троен ръст. Вчера на среща със студентите министър Красимир Вълчев е уверил, че Народното събрание ще..

публикувано на 09.07.25 в 07:35
Лекари специализанти на протест пред МЗ. Октомври 2019 г.

Млади лекари представят предложения за промени в специализациите

Студенти и млади лекари от инициативата "Бъдеще в България" ще представят предложения за промени в правилата за специализациите в здравеопазването у нас.  Техни представители ще участват в първото заседание на работната група към здравното министерство, която беше сформирана миналата седмица с цел изготвяне на промени в Наредбата за..

публикувано на 08.07.25 в 07:49

Официално откриване на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

Днес се открива официално 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Тя ще се проведе в централата на организацията в Париж, но с домакин България. Сесията ще продължи до 16 юли. В българската делегация са министрите на културата, на туризма и на околната среда. Страната ни трябваше да е домакин в София, но се отказа и това..

публикувано на 07.07.25 в 07:55
Димитър Вацов

Димитър Вацов: С държавата Пеевски прави същото, което направи с ДПС

С държавата Пеевски прави същото, което направи с ДПС на Доган . Г-н Пеевски владее доста институции и лостове за влияние, които не са публични. Стъпка по стъпка се завладяват основни институции и регулаторни органи. Силата на Пеевски се крепи върху неща, които не са видими публично, затова е много възможно да го митологизираме . Това..

публикувано на 05.07.25 в 13:56

Любомир Чакъров: Следенето на потреблението не е ново, но сега навлиза в личното ни пространство

Свалянето на приложения на мобилните телефони е често разпространена практика, когато става въпрос за отстъпки в различни търговски вериги. В този случай няма начин магазините да не знаят всичко за нас, а личните си данни даваме съвсем доброволно . Те прилежно се съхраняват за нашите гастрономически предпочитания. Но ако самият ти се сетиш..

публикувано на 03.07.25 в 13:37
Явор Колев

Бум на кибератаки в социалните мрежи и комуникатори

От ГДБОП предупредиха за бум на крадени профили в социалните мрежи с цел финансови измами . Хакерите постоянно се адаптират към техническата среда, променят начините, чрез които атакуват чатовете в социалните мрежи, в които хората прекарват голяма част от ежедневието си. В момента се наблюдава атака на профили, като се пише на контактите, че..

публикувано на 03.07.25 в 12:15