Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба по повод 140 години от приемането на Търновската конституция ще бъде открита в Сливен

Сграда на Учредителното събрание във Велико Търново, където е създадена Търновската конституция
Снимка: bg.wikipedia.org

Експозиция „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде открита днес в Сливен. Изложбата е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата съдържа 40 фотоса, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, техни портрети и документи за дейността им.

Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Изложбата може да бъде разгледана до четвъртък, 4 април, в зала „Сирак Скитник“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26