Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в Судан не стихва, 16 са жертвите при протестите за два дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в Судан не стихва. Оставка подаде председателят на временния военен съвет Ауад бин Алуф, който оглави африканската страна след свалянето тази седмица на дългогодишния президент Омар Башир с военен преврат.

Най-малко 16 души са загинали и 20 са били ранени при протестите през последните дни.

Бин Ауф положи клетва в четвъртък, но само след ден подаде оставка заради новото недоволство, че той също е представител на режима. Оттеглянето му беше посрещнато с радостни възгласи по улиците на Хартум. 

Военният съвет и новият му председател - главният инспектор на въоръжените сили Абдел Фатах Бурхани, увериха, че нямат амбиции да управляват за постоянно източноафриканската страна: „Нямаме готово решение. То ще дойде от протестиращите, които могат се включат в решаването на наболелите политически, икономически и социалните въпроси, на всички ключови проблеми“.

От съвета изразиха готовност да обмислят съкращаване на преходния двегодишен период, в зависимост от обстоятелствата, свързани с политиката и сигурността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Омар ал Башир

Омар ал Башир няма да бъде екстрадиран в чужбина, ще бъде съден в Судан

Сваленият вчера с военен преврат президент на Судан Омар Башир няма да бъде екстрадиран, а ще бъде съден в страната. Това обяви председателят на политическия комитет на преходния военен съвет ген. Омар Зейналабдин, предаде БТА. През 2009 и 2010 г...

публикувано на 12.04.19 в 17:46
Омар ал Башир

Армията свали президента на Судан Омар ал Башир

Суданският министър на отбраната ген.-лейтенант Ахмед Ауад ибн Ауф обяви днес свалянето на режима и задържането на президента Омар ал Башир, предаде Ройтерс. Военен съвет ще ръководи страната през 2-годишен преходен период, в края на който ще се..

обновено на 11.04.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34