Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Майкъл Форбс за ирландското участие в "Синелибри"

Ирландската гала вечер от кино-литературния фестивал „Синелибри“ ще се състои на 17 октомври.

На 17 октомври  в кино „Люмиер“ ще се състои Ирландската гала вечер в рамките на кино- литературния фестивал „Синелибри“. За избора на филма „Закуска на Плутон“, който ще представи Ирландия в рамките на това пето издание, пред "Хоризонт" говори посланикът на Ирландия в България - Н. Пр. Майкъл Форбс.

„Закуска на Плутон“ - смятам, че това е много специален филм. Не е нов, но вече е класика. Режисьор е Нийл Джордан, който е един от нашите най- големи режисьори. Филмът е заснет по романа на Пат МакКейб. Интересното е, че това е вторият филм, който Нийл Джордан прави по роман на Пат МакКейб. Първият се казваше „Butcher Boy“- Касапинът, той беше много реалистичен. Докато „Закуска на Плутон“ е по-фантастичен, но въпреки всички и той е свързан с реалността. И макар че филмът е направен преди повече от десет години, той засяга много теми, които и днес се актуални, темата за пола, за политиката, за приемането в обществото. Така че сме много благодарни  на  „Синелибри“, че приеха да ни представят с този филм в изданието на фестивала тази година.

Вие самият изкушен ли сте от киното и литературата, имате ли свои фаворити?

„О, това е много труден въпрос за човек на моята възраст, защото изборът, който мога да направя е изключително голям. Но съм много доволен от филма, който сме подбрали- „Закуска на Плутон“, защото литературната му основа- романът на Пат МакКейб е специален в ирландската литература. Режисьорът Нийл Джордан е правил филми и по други автори, например филмът „Интервю с вампир“, също заснет по роман е изключително зрелищен, обаче породи известни противоречия. Но един от ранните му филми, основан на роман е „В компанията на вълци“, който е може би любимият ми филм на Нийл Джордън.Той е заснет по книгата за Червената шапчица.“

Освен с литературата, другата въздействаща връзка на киното е тази с музиката...

„Интересно е, че говорите за музика и кино, защото току- що беше открита нова академия тук в София от Ирландско- Американския университет, чиято цел е създаването на филмова музика.Студентите ще се обучават как се прави музика за филми.  За първата година са се записали около 20 студенти от различни страни извън България, за да се обучават в тази академия с прекрасните музикални специалисти и ресурсите, които имате тук в България. А сега да отговоря директно на въпроса ви- наистина музиката е много важна за киното, защото след като сме гледали филма, музиката е тази, която остава в съзнанието ни, защото музиката създава  атмосферата и е една от най- важните части във всеки филм. Във филма „Закуска на Плутон“ музиката е много разнообразна, има класически стари песни има и по- модерна музика.“

Да завършим с това кои от най-изявените ирландски поп и рок музиканти присъстват във вашата лична селекция?

„Ако говорим за моите любими групи , разбира се U 2 са лидери, но от по- новото поколение е "Хоузиър", който успява да предаде едновременно типично ирландското, съчетано със световните модерни тенденции. Но, разбира се, има много ирландска музика, която се е наложила в цял свят и това е прекрасната музика на Ения, както и на „Кренбърийс“, чиято солистка Долорес О’ Риърдън, за съжаление, си отиде от този свят.“

Интервюто можете да прослушате и в приложения аудио файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30
Богдан Ковачев

Спомен за балетния режисьор Богдан Ковачев

На 18 август се навършват 100 години от рождението на една забележителна личност на българското балетно изкуство - Богдан Ковачев - балетист, хореограф, режисьор.  Той създаде ярка авторска хореография - балети, танцови сцени в опери, оперети, мюзикъли, концертни миниатюри на сцените на Софийската и Пловдивската опера, на Държавния музикален..

публикувано на 18.08.24 в 11:30

Нежният лирик Георги Богданов

На Георги Богданов не му стигна времето да се наживее и да изпълни времето с творчество. Третата му книга е " Огживяна река", от общо три, повест и филм по нея, есета, недовършени творби, издадени посмъртно... А какъв деликатен и чувствителен лирик е той в " Отживяна река". Съпругата му, флейтистката  Майа Сергиева Богданова напомни за..

публикувано на 18.08.24 в 06:28

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал  "Поезия в Поморие". То  ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети  на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града. Фестивалът вече е традиция ,..

публикувано на 16.08.24 в 17:21
Елена Алексиева

Елена Алексиева: Ние сме объркано и "накълцано" общество, което живее в социалните мрежи...

"Харесвам мисълта на един мой приятел, във времето, когато чатовете бяха хитът, и нямаше все още социални мрежи, той казваше - "Интернет е като една обществена тоалетна, в която всеки може да влезе и да си напише каквото си поиска. .. Социалните мрежи от една страна са анонимни , те са квази, това са полувинчати истини, никой не знае кой стои зад..

публикувано на 16.08.24 в 15:43