Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарен лекар: Ку-треската се подценява, подходът е сгрешен

Препоръчват се масова ваксинация на животни и масирани периодични изследвания

Снимка: БГНЕС

Ветеринарните лекари връщат разговора за ку-треската в дневния ред. Те алармират, че не се предприемат мерки за овладяване на ку-треската и са категорични, че заболяването се подценява. То се предава от животни на хора и има грипоподобни симптоми. 

Боледуват и животни, и хора. Има някои прилики между Covid и ку-треската, но те са основно свързани с клиничното протичане на заболяването – респираторно протичане, със засягане на белите дробове“, обясни пред БНР ветеринарният лекар д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на лекарите на репродуктивни животни. 

„Това заболяване е доста подценявано. Ку-треската протича огнищно – в даден град, в определено село“, допълни той. Около 60 на сто от хората прекарват болестта без симптоми. Като бактериално заболяване то се лекува с антибиотици. Рискът е при скритото протичане, което може да доведе до трайни увреждания.

Името на ку-треската идва от Куинсланд, Австралия, където е било установено за първи път през 30-те години. У нас има данни от 1945 година и периодично, през няколко години се появяват отделни огнища, уточни д-р Първанов в предаването „Преди всички".

При животните ку-треската причинява репродуктивни проблеми. При хората картината е респираторна, като те се заразяват чрез вдишване на замърсен с причинителя на заболяването прах. Нерядко може да се срещне и пренасяне чрез хранителни продукти, които не са надлежно обработени – например сурово мляко, неузряло сирене и кашкавал. Около 25 дни причинителят на ку-треската живее в сиренето, което зрее, посочи ветеринарят.

Ветеринарните лекари настояват да се променят основни документи, касаещи това заболяване. Във ветеринарните програми трябва да бъде заложено изследване с PCR, защото е важно да се установят животните, които носят вируса, а не тези, които са се срещали с него и имат антитела. Изследването трябва да бъде по-масирано, допълни Мирослав Първанов. Той смята, че подходът в борбата с ку-треската е погрешен – сега се ограничава продукцията на болните животни.

„Това, което е заложено сега – собственикът на животните да си плаща изследването, води до провал на програмата и реално не показва това, което се случва“.

Основна мярка трябва да бъде масова ваксинация на преживните животни, подчерта ветеринарният лекар. Периодично и масово трябва да се изследват животните и хората, занимаващи се с животновъдство.

В момента е в ход изследване на ветеринарите у нас. Официалните данни се очакват до края на годината.

Интервюто с д-р Мирослав Първанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24