Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Магдалинчев: Изборът на разследващия главния прокурор може да става по конкретен казус

Боян Магдалинчев
Снимка: БГНЕС

За първи път съдебната система работи в такава екстремна ситуация, но тя продължава да работи с немалки темпове. Това увери пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. И в пандемични условия съдебната система не спря да работи, дори в пиковия момент, обясни той. 

Относно атмосферата ВСС и на съдийската му колегия в частност той посочи, че „категорично не е враждебна“ и дори в случаите на по-продължителни и тягостни заседания „наличието на хора, които имат различно виждане, може да промени някои неща“.

По повод фигурата на разследващия главния прокурор Боян Магдалинчев коментира, че това може да става чрез избор във ВСС ad hoc (по конкретен казус - бел. ред.), измежду действащите прокурори, когато има наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници, а не само на „уличен натиск - да се каже: той извърши престъпление“.

„Според мен точно в този избор не би следвало да участва главният прокурор“, подчерта представляващият Висшия съдебен съвет в предаването „Преди всички“.

Законовите норми ще гарантират независимост на този прокурор от главния прокурор, както в административно и йерархично отношение, така и в процесуално, смята Магдалинчев. Той припомни, че според решение на Конституционния съд всеки един прокурор може да извършва такова разследване.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правната комисия в НС обсъжда прокурора, който ще разследва обвинител №1

Правната парламентарна комисия ще обсъди на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с фигурата на прокурора по разследването на главния прокурор. Поправките бяха внесени от депутати от управляващата коалиция в отговор..

публикувано на 16.12.20 в 07:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

БСП няма да подкрепи промени в Изборния кодекс преди вота

БСП няма да подкрепи промени в Изборния кодекс непосредствено преди изборите, заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов: "БСП - Обединена левица" не се притеснява от евентуален нов ляв проект около Корнелия Нинова, каза още..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Недовършени ремонти на училища налагат преместване на класове в други сгради в Кюстендил

Недовършени ремонти в две кюстендилски училища налагат класовете да бъдат преместени в други сгради. Ремонтите ще продължат до началото на 2025 година. Учениците от Основно училище "Проф.Марин Дринов" ще се обучават в сградата на Второ..

публикувано на 12.09.24 в 11:05
Джаред Айзъкман и Сара Гилис

Милиардер се готви за първа комерсиална космическа разходка

След като навлезе по-дълбоко в Космоса от всички хора през последния половин век, пионерският цивилен екипаж на SpaceX ще влезе в историята днес с първото в историята излизане в открития космос на непрофесионални астронавти SpaceX, което е насрочено..

публикувано на 12.09.24 в 10:56
Пост Малоун и Тейлър Суифт

Тейлър Суифт и Пост Малоун отличени за видеоклип на наградите на MTV

Певицата и тийнейджърски поп идол Тейлър Суифт получи голямата награда за видеоклип на 40-ата церемония на MTV, която се състоя в Ню Йорк. Певицата, която подкрепя Камала Харис в президентската надпревара, призова при получаването на наградата си..

публикувано на 12.09.24 в 10:45

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за..

публикувано на 12.09.24 в 10:38

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски",..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек,..

публикувано на 12.09.24 в 10:08