Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Надявам се това да не е краят на американската демокрация

Снимка: БТА

Надявам се, че това е краят на тръмпизма, но не и краят на американската демокрация. Това мнение изрази пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, след снощните размирици пред сградата на Конгреса във Вашингтон, които блокираха процедурата по валидиране на резултата от президентските избори през ноември. Демонстранти нахлуха в Капитолия, след като преодоляха охраната на сградата, а конгресмените бяха евакуирани. 

Нито едно от възраженията срещу провеждането на президентския вот в определени щати, на които някои от републиканците разчитаха, а президентът Доналд Тръмп постоянно говори, нямат шанс да минат през американския Конгрес, но срамното петно остава, коментира Караджов. „Най-тъжното е, че имаме и жертва.“

Колаж: ЕПА/БГНЕС

Това е демокрацията, която обича да дава за пример своите постижения на другите държави. Как може да ги даваш за пример сега, когато в деня, в който изборите трябва да бъдат сертифицирани във върховния законодателен орган, имаш граждани с оръжие в Капитолия, в парламента?

Силата на Тръмп е в това, че има около 75 милиона души, които го подкрепиха на тези избори, подчерта преподавателят.

75 милиона души са си 75 милиона души – това е второто най-голямо количество гласове, дадени за американски президент в историята. Това са реално хора, които са имали причини да подкрепят Тръмп.“

Снимка: БТА

Тръмп до голяма степен е изоставен от много от републиканските си съюзници, защото действията му преминаха всякакви граници, смята Христофор Караджов. Според него много от републиканците са се стреснали, че с подобни действия се дава картбланш на демократите, ако загубят изборите след 4 години, и те да излязат по улиците.

В какво се превръщат Съединените щати тогава? Това е един много опасен процес. За съжаление Републиканската партия до голяма степен се превърна в заложник на Тръмп през тези 4 години, точно защото той се харесва на немалък брой хора, успява да мобилизира подкрепа и политиците отговарят на стимули като електоралната подкрепа. Те не могат да се „самоубиват“, когато излязат срещу голяма част от електората.“

Не само Джо Байдън беше потресен от тези събития. Бившият президент Джордж Буш излезе с много остра реч. Водещи републиканци излязоха със становища, допълни Христофор Караджов. В Сената до момента имаха превес републиканците, сега това се променя след балотажа в Джорджия, посочи той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Четири жертви на щурма на Капитолия, Конгресът потвърди победата на Байдън

Часове след нападение над Капитолия Конгресът официално потвърди победата на демократа на Джо Байдън на президентските избори.  Веднага след това настоящият държавен глава Доналд Тръмп обяви, че ще има нормален преход на властта на 20 януари , когато..

обновено на 07.01.21 в 12:01

Журналистът Симеон Гаспаров: Тръмп се простреля много лошо в крака

Америка сложи такова петно върху себе си, че това не може да бъде изчистено години напред . Мнението е на сънародника ни Симеон Гаспаров от Чикаго. Пред БНР журналистът изтъкна, че „тази страна вече не може да бъде световна сила, при положение, че..

публикувано на 07.01.21 в 09:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия...

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове,..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП)...

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров"...

публикувано на 01.10.24 в 11:35