Предприятието за производство на хидравлични цилиндри в Кърджали е първото в областта, приело чуждестранни работници. Те са от Украйна и засега са 10 души. В следващите седмици се очакват още 70. Компанията има филиали в няколко населени места в района и навсякъде има дефицит на квалифициран персонал. Наскоро е открит нов производствен цех и това вероятно е причината да започне внос на работници, коментира пред БНР Иванка Караколева, регионален председател на КНСБ. В синдиката нямат притеснения за този начин на подбор на кадри, защото това е пътят, когато няма кой да работи.
„Глобализацията, за която говорим от години, е това. Много наши квалифицирани работници работят в Германия, във Франция, в Италия, в Англия. Излизат чрез агенции по трудов договор и работят. Защо да не дойдат и при нас, след като ни липсва квалифицирана работна ръка и има глад за такива специалисти? Да затваряме предприятието ли?“
КНСБ ще инициира среща с ръководството на предприятието, за да помогне на чужденците да се адаптират в първите дни от пребиваването им у нас.
Пред липсата на работна ръка вече са изправени и собствениците на заведения. Те са затворени от три месеца и са натрупали десетки хиляди левове загуби. Доста хора от персонала напускат, без да дочакат обектите отново да отворят на 1 март.
„Има една несигурност, не е достатъчно подпомагането от държавата. С едни 480 лева на месец за затворените от държавата бизнеси, на човек… Има хора, които си хранят семействата, разчитат изцяло на такива доходи, от този бранш. Нормално е да търсиш други алтернативи“, смята Данаил Дялков, собственик на пицария в Кърджали, която в момента работи само с доставки по домовете. Само за месец и половина трима от неговите квалифицирани работници са заминали за Германия.
„В момента в чужбина търсели страшно много работници за доставки и тръгнаха. В строителството също се търсят хора.“
Собственици на заведения не вярват, че ще отворят на 1 март, както обяви премиерът Бойко Борисов. Притеснението е, че дотогава броят на заразените може да се увеличи драстично и да не се стигне изобщо до вдигане на забраната. Но дори и да отворим, реален е рискът да няма с кого да работим, признава Данаил Дялков.
„Търсим хора в момента. Тези, които заминаха, ще трябва да ги заменя с други. Трябва да обучаваме тепърва хора, които никога не са се занимавали с тази сфера. Имам колеги, които наемат готвачи от Турция, няма готвачи. Може би това ще бъде следващата ни крачка. Иначе трябва да затворим, а пък сме теглили кредити.“
Повече по темата - в звуковия файл.Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..