Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Оскар е подал оставка от Съвета на директорите на Александровка болница

Д-р Александър Оскар
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Началникът на очната клиника в Александровка болница доц. Александър Оскар е подал оставка от Съвета на директорите на здравното заведение, научи БНР. Молбата е депозирана днес до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Тя идва след подадения от доц. Оскар сигнал до здравния министър за финансовото управление на болницата, натрупаните десетки милиони левове дългове и реакцията на директора ѝ проф. д-р Борис Богов, който обвини доц. Оскар в лъжа.

В мотивите си доц. Оскар посочва, че има недопустим натиск от ръководството на болницата върху лекари и медицински персонал след подадените от него сигнали.

Вчера министър Кацаров обяви пред БНР, че дълговете на болницата са 68 млн. лева и са натрупани по времето, когато проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър, е бил директор на лечебното заведение.

Междувременно Асоциацията на университетските болници в България заяви в декларация, че следи с тревога медийните твърдения за финансовото състояние на „Александровска“ болница, както и за отношенията между Университетска болница „Лозенец“ и Националната здравноосигурителна каса. От асоциацията настояват компетентните институции да направят необходимите проверки. 

Призив в подкрепа на медицинските специалисти и останалите служители, които работят в „Александровска“ болница, отправиха и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ЦИК е получено писмо от министър Росен Карадимов с предложения за провеждането на машинния вот

В Централната избирателна комисия е получено писмо от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов относно предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран машинен вот - това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  Тя допълни, че за изпращането на това..

публикувано на 12.09.24 в 16:08
Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер

Германия възстановява контрола по сухопътните си граници

Германският вътрешен министър Нанси Фезер настоява за реформи на Дъблинското споразумение за миграцията. В писмо до ЕС тя оповестява официално връщането от понеделник на контрола по сухопътните граници на Федералната република. Германия е принудена да затегне контрола по границите си заради претоварване на общините и нарасналата опасност от нови..

публикувано на 12.09.24 в 16:02

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 15:52

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Парламентът даде зелена светлина на работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта, предложението на партия "Възраждане" бе прието на първо четене с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против.  Предложението е..

публикувано на 12.09.24 в 15:43

ЕЦБ понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%

Европейската централна банка понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%, като това е второто намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация. ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта "Въз основа на актуализираната оценка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:26
Кметът на Варна Благомир Коцев

Частично бедствено положение във варненския район "Приморски"

Частично бедствено положение е обявено във варненския район "Приморски" след проливните дъждове и нанесените значителни щети. След заседание на кризисния щаб в общината кметът на града Благомир Коцев съобщи, че най-сериозни са пораженията в квартал "Виница" и пътя до курорта "Св.св.Константин и Елена", където е нарушена пътната настилка:  "Булевард..

публикувано на 12.09.24 в 15:25

Патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящ се храм в столичния ж.к. "Люлин"

Негово Светейшество патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий - Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс в страната има само един храм, който трудно може да отговори на духовните нужди на хората, поради малкия си размер. Проектът на новия храм предвижда той да се превърне в..

публикувано на 12.09.24 в 15:24