Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За местния вот в с. Ясен ще бъдат осигурени и машини, и хартиени бюлетини

Снимка: БГНЕС

Два дни остават до провеждането на частичните избори в различни населени места у нас на 27 юни. Едно от тях е плевенското село Ясен, в което ще се избира кмет. За първи път ще се гласува с машини, но и в условията на предпазни мерки заради Covid-19.

Частичните избори в село Ясен ще се проведат в извънредна епидемична обстановка, която продължава до 31 юли. Това означава, че в тази ситуация ще се гласува и за новия парламент на 11 юли. Има промяна в начина на осигуряване на предпазните средства.

"Министерски съвет утвърди средства в размер на 63 111 лева за безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от Общинските администрации на територията на област Плевен. Общият размер на средствата е определен на база на брой секции, в които е гласувано на изборите за народни представители на 4 април. Тези средства са предоставени по бюджетите на общините", каза за БНР Ирена Христова, главен секретар на Областната администрация в Плевен.

Красимир Иванов      Снимка: Латинка Светозарова

Красимир Иванов, директор на дирекция „Административно обслужване”, каза, че вече са закупени предпазни средства. Дезинфектантите ще бъдат предоставени на 26 юни, събота.

"Закупили сме и предпазни маски за лице за избирателите, ако някой от тях в изборния ден случайно дойде да гласува и няма маска в него, за да можем да му предоставим да си упражни правото на глас без да се налага да бъде връщан за маска. Осигурили сме предпазни маски за по-високо ниво на защита на членовете на избирателите комисии, ръкавици сме осигурили, дезинфектанти за ръце достатъчно количество, дезинфектанти за повърхност, дезинфектанти за под на избирателни секции, където са образувани, за да могат да се поддържат и общите части.

Ирена Христова         Снимка: Пресцентър на Община Плевен

В село Ясен ще има три секции. Красимир Иванов увери, че са изпълнени всички изисквания на Изборния кодекс и решенията на общинската комисия. Гласуването ще се проведе само с машини:

"Имаме готовност евентуално, ако се премине по някое време през деня и на хартиено гласуване поради неработеща машина, имаме готовност да преминем и на хартиено гласуване. Успоредно сме осигурили, както с машините, които се предоставят от държавата, има осигурени и бюлетини, и паравани, и кутии за отрязъци за самите бюлетини. Получени са от печатницата на БНР бюлетините и всички изборни книжа, необходими за обезпечаване на изборния процес в село Ясен".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен?   Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР. "Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се..

публикувано на 09.09.24 в 14:26
Вътрешната баня на Сърбинската къща

Голям е интересът към Ипеклийската и Сърбинската къща в Берковица

Вътрешна баня в къща на 260 години - берковчанис гордост разказват за така наречената Ипеклийска къща, в която е живял поетът Иван Вазов. В съседство с нея има и по-млада на години баня, която е на век и половина и е част от Сърбинската къща. Двете са част от Музейния комплекс в Берковица. Към Ипеклийска и Сърбинската къща има голям..

публикувано на 09.09.24 в 11:49

В близост до германския планински масив в Харц от дни бушува пожар

В близост до планинския масив в Харц, в германската провинция Саксония Ахалт от дни бушува пожар. Властите смятат, че е възможно да става дума за умишлен палеж. Горският пожар на Брокен може да е бил предизвикан умишлено. Има индикации за това, казва пред местния вестник "Фолксстийм" началникът на районната пожарна служба Кай-Уве Лозе...

публикувано на 08.09.24 в 13:59

Фестивалът "Ние сме децата на реката" ще се проведе край Марица в Пловдив

"Ние сме децата на реката", под това мото в Пловдив се подготвя най-новият фестивал , който  ще се проведе край река Марица. Целта на организаторите от Фондация InBetween и Община Пловдив е чрез различни форми на изкуството жителите на града да станат съпричастни на  концепцията на администрацията за социализация на пространствата около..

публикувано на 08.09.24 в 07:15

Борбата за контрола над дигиталното пространство в нова фаза

Задържането на изпълнителния директор на „Телеграм“ Павел Дуров във Франция и преустановяването на достъпа до „Екс“ в Бразилия възпламениха дебата за ролята, която социалните мрежи играят в политиката, свободата на изразяване и разпространяването на дезинформация. Сред залозите в тези два случая са международната политика и интересите на..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

Двудневен празник " ЕКО кошница, моля! " в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица. Поканата..

публикувано на 05.09.24 в 11:58
Илиян Йорданов, председател на Националната комисия по информатика и ръководител на националния отбор за олимпиадата в Египет, и Румен Михов, координатор на лагер-школата по информатика в Ямбол (от ляво на дясно)

Националният отбор на България по информатика замина за международната олимпиадата

Националният отбор на България по информатика отпътува за Египет за участие в най- престижното за годината състезание, а именно международната олимпиадата по информатика. В нея се включват отбори от 90 държави, представени от 360 състезатели. Какви са очакванията на ръководителите на нашия  отбор и къде е мястото на България в света на информатиката...

публикувано на 05.09.24 в 09:53