Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес

Вера Милева
Снимка: Незабравка Кирова

Изборите в годините след Освобождението на България винаги са предизвиквали особен интерес в местното население, тъй като обяснимо то се чувствало свободно, вече в свободна демократична България, за да изрази своето политическо мнение. Изборите през лятото на 1894 години в Силистра и региона са изключително интересни, тъй като се случват в едно време – много бурно, много динамично, непосредствено след падането на правителството на Стефан Стамболов. Тогава, както навсякъде в страната, така и в Силистра политическите страсти се нажежават, разказва Вера Милева, експерт по нова история в Регионалния исторически музей в Силистра.

„В това време започват да излизат паралелно два вестника  - вестник „Делиорман“ се издава от една редколегия видни силистренци, които при падането на Стамболов от власт са били негови противници,  наистина са страдали от политически репресии, които са се изразявали и в икономически такива, тъй като са получавали пречки в бизнеса, в търговските отношения. По-смешните и по- интересните са хората, които издават вестник „Дорстол“, които са откровени Стамболовисти, но след като Стамболов пада от власт тези негови приятели се отдръпват от него и започват да се представят за поддръжници на народната партия на Константин Стоилов, но местните хора казват, че те не са такива а, са пребоядисани и всяка обявява себе си за истинската народна партия, а другата е лъжовна народна партия“.

След редица публикации в двата вестника „Доростол“ и „Делиорман“ с размяна на познатите ни в днешно време компромати, се стига до изборния ден, когато представителите на двете Народни партии се събират на изборното място. А тогава изборите са се провеждали на площада в Силистра – пред сградата на Педагогическото училище, днес Художествената галерия. Ограждало се е мястото, поставяла се е и изборната урна – имало е и нещо като перденца, обособяващи т.нар. тъмни стаички.

„Притеснявайки се от изборния резултат, защото няма екзит полове никой не знае настроенията на населението, хора от истинската народна, много се опасяват, че турското население на града ще бъде изкарано под натиск да гласува за фалшивата народна партия, т.е. за бившите стамболовисти“, допълни Вера Милева.

Архивите разказват още, че второто поколение българи след Освобождението получава образованието си във Европа. Там те виждат от първа ръка как се случват нещата по избори. Научават се на друг модел правене на политика, на друго поведение и възпитание, които обаче прибирайки се по родните си места удобно забравят.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04