Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Ако искаха да издигнат сериозен кандидат срещу Радев, отдавна трябваше да го направят

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Данъците няма да се вдигнат заради повишаването на пенсиите, каза в интервю за БНР бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин, който е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Трябва да се вдигне осигурителният доход, което е в интерес на самоосигуряващите се, защото ще им гарантира по-високи пенсии, посочи той.

Президентските избори не са предрешени, смята Калфин, който обаче изтъкна, че забавянето на алтернативни кандидатури, които биха се изправили срещу Румен Радев, намалява техните шансове.

„Ако някой иска да издигне сериозна кандидатура срещу Румен Радев, отдавна трябваше да го е направил. (…) Не виждам желание в политическите играчи да издигнат силна кандидатура, която да бъде алтернатива на сегашния президент.“

Ивайло Калфин е скептичен за създаването на нов политически проект преди изборите на 14 ноември. Не е логично президентът да застане зад такъв проект, заяви той.

Избори 2 в 1 биха повишили мотивацията на хората да гласуват, каза бившият вицепремиер.

Все повече се отклоняваме от някакъв здрав разум, ентусиазмът все повече намалява, а гневът срещу политиците расте, коментира Калфин в предаването „Нещо повече“.

Ако партиите продължават да играят всеки срещу всеки като във футболно първенство, няма да има правителство, подчерта Ивайло Калфин. Според него формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна.  

Имаме поне 20 години история на коалиции и ако не ни харесва как се правят, то не думата „коалиция“ е виновна, а как се правят.“

ГЕРБ запазва шансовете си за участие в бъдещо управление, отбеляза още в анализа си Калфин.

Планът за възстановяване има много принципни, структурни дефекти още от създаването му и те няма как да се подобрят, заяви Ивайло Калфин. Той оприличи процеса на закупуване на велосипед, който се опитваме да превърнем в автомобил.

Според Калфин в настоящия вариант на Плана липсва перспектива.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16