Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал пред БНР: Агенцията по храните е прекратила договора на ветеринар, обслужващ десетки фeрми

Според плевенски фермери сигналът срещу д-р Галин Гетов е донос

Снимка: БГНЕС

В условия на усложнена епидемиологична обстановка и тежка стопанска година, в която животновъдите оцеляват трудно, а  ветеринарните лекари не достигат, плевенски фермери алармират пред БНР ,че  Агенцията по храните е прекратила  договора на ветеринар, обслужващ  десетки фeрми.

Според фермерите най-тежкото наказание за д-р Галин Гетов е наложено след проверки по сигнал , който според тях е по-скоро донос. Сигналът е подписан от лице, което никой не познава, не живее в района, не е фермер, а те допускат дори и че такова лице не съществува.

Всичко започва преди седмици с извънредна проверка във фермата на Галина Мирчева в село Петърница, и то в нейно отсъствие.

Точно бумащината и тежките административните изисквания  карат фермери и ветеринари да търсят компромисни варианти - дава пример Галина:

"Не всеки може да ти издаде документ за продадено животно. Ако при мен дойде такъв човек, за да си купи овца, аз имам такава бракувана, продавам я. Като се съберат обаче няколко, е много трудно да се освободиш документално от тези животни и да може да си изрядна при следваща проверка. Затова д-р Гетов, за да ни помогне, беше създал един такъв виртуален обект, към който препраща тези животни и след това ги въвежда като заклани. И това животно му приключва историята. Нито за него не се взема нито субсидия, нито пък докторът има финасова облага. Не става въпрос за т.нар. "виртуални животни".

Фермерката не отрича, че д-р Галин Гетов е нарушил нормативните изисквания, но се учудва от несъразмерното наказание. При подобни случаи нарушителят обикновено се глобява.

От областната плевенска колегия на ветеринарния съюз също са учудени от това престараване на Агенцията по храните.

"Няма допусната финансова щета. Нито е взета субсидия от държавата", каза пред БНР председателя на колегията д-р Ангел Ангелов.

въпросният жалбоподател има твърде много информация от системата на Агенцията по безопасност на храните. И това буди за мен голямо недоумение - това е изтичане на класифицирана информация", свята д-р Ангелов.

Фермерите споделят подозренията,че става въпрос за нелоялна конкуренция.

57  фермери от плевенско са в положението на Галина Мирчева.

"Но този лекар е много добър, аз не искам да рискувам с друг ветеринарен лекар, аз съм му се доверила за 10 години вече и за мен моето стопанство е животът ми. Ясно е, че искат да сложат друг човек", каза още овцевъдката.

Те са изпратили подписка и искане за подновяване на договора на техния ветеринарен лекар. Отговор от министерството и от Агенцията по храните нямат.

За "Хоризонт" от Агенцията по храните посочват, има постъпила жалба от гражданин във връзка с дейността на д-р Гетов, че е направена проверка, която потвърждава част от твърденията в жалбата и че договорът с доктора е прекратен.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28