Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската Нова година и празникът в Поднебесната империя

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първи февруари е вече е тук. Черният воден тигър се прокрадна, за да ни поведе към Лунната нова година, позната ни като китайската, заради отбелязването й по китайския календар. Новата година настъпва и за други народи в Азия, а всички те се надяват да изгонят злите сили и духове.

Червени фенери, специални ястия, подаръци за възрастните и децата, калиграфии с йероглифа за думата „щастие” на всяка врата. И така 15 дни на чествания до следващия празник - този на фенерите. Така ще празнуват от единия до другия край на Поднебесната империя - от Харбин на североизток до Шънджън на югоизток.

В началото на тази година Шънджън, някога рибарско селище, оглави класациите за най-трудно намиране на паркомясто в цялата страна. Като една от първите специални икономически зони на Китай, той е за пример според президента Си Дзинпин, който има сериозни планове за мегаполиса с десетки милиони жители. Това е и южното технологично сърце на държавата, което тупти силно, а ударите отекват като шума на парите, умножен по 3 трилиона. През миналата година брутният вътрешен продукт на Шънджън дистигна три трилиона юана, което е точно 827 милиарда 184 милиона 57 хиляди и 900 лева. Как се печелят толкова пари? С производството на модерни превозни средства, индустриални роботи, смартфони и оборудване за 3D принтиране. Някои от световните технологични гиганти са създадени именно там. По обем износът на Шънджън се нарежда на първо място в Китай за последните 29 години. 

Очакваме високотехнологична Нова година в Шънджън. Може би храната ще се доставя с роботи, точно както това ще се случи на олимпийските игри, по време на които храненето ще е силно изолирано и особено роботизирано. Искат или не, спортисти, журналисти и официални гости ще трябва да ползват автоматизирана система. Роботите са симпатични - храната ви се спуска от тавана, има машини за сладолед, както и роботи за рум сървис, има и робот барман, който бърка коктейли за секунди. Всички те приготвят стотици рецепти от Китай и света, но без 48 от най-употребяваните подправки като черен пипер и дафинов лист, за да се избегнат фалшиво положителни допинг тестове. 

Фестивал на ледените и снежни скулптури в Харбин  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако високите технологии могат да смразят кръвта ви, понеже антиутопичните визии за настоящето и бъдещето никак не са ви чужди, то и почерпката в чест на водния тигър буквално ще ви вкочани до мозъка на костите, ако я хапнете в студения северен Харбин, където си имат леден ресторант за традиционния фестивал на ледените скулптури, един от най-големите в света. 

Тази година снежното празненство с над 400 събития продължава до края на февруари, а скулптурите са над 100. Вдъхновението идва и от предстоящите зимни олимпийски игри, чиито домакин е Пекин. От лед са изваяни както олимпийските кръгове, така и пандата Бин Дун Дун - талисман на игрите. „Бин” означава „лед”, а „Дун Дун” - „здрав и жизнен”. Талисман на параолимпийските игри пък е куклата Сюе Жун Жун. Изобразява червен фенер, символ на реколтата, топлината и светлината. „Сюе" означава „сняг”, а „Жун Жун” - „толерантност и интеграция”.

Днес обаче със сигурност не пандата, а тигърът ще е на почит в Поднебесната империя и Харбин надали ще направи изключение. 

Отново се връщаме на юг по картата на Китай, но спираме на стотина километра от столицата Пекин. Отиваме в града на бъдещето - Сюнъан, който трябва да бъде окончателно завършен през 2035-а, но още сега има скромното население от милион и 200-300 хиляди, което за Китай си е направо урбанистичен минимализъм. 

В момента всички тези хора са под карантина, каквото има и на други места в страната. Не е много ясно докога. Дотук нищо странно с оглед строгата китайска Covid-политика. Странното обаче е, че нямаше никакво официално съобщение за наложените ограничения. 

Заради подобни локдауни тук и там част от китайците няма да са у дома за посрещането на празника - нещо, на което те много държат. Мнозинството от хората са готови да пътуват с дни, за да стигнат вкъщи, някои си взимат отпуск дори само за предпразничните приготовления. 

В Сюнъан ще отбележаттази Нова година изолирани и с мечти за светлото бъдеще, обещано им от държавния апарат преди пандемията. Най-новият град на Китай трябва да бъде образцов за цялата планета. Поемайки важни институционални и бизнес офиси, част от наплива към Пекин, както и инвестиции за изграждането му от 1 трилион 17 милиарда 265 милиона и 480 хиляди лева. 

Настоящият президент Си Дзинпин иска да направи от Сюнъан това, което някогашният му предшественик Дън Сяопин направи от Шънджън и Шанхай. Някои са скептични към тази планове, имайки предвид отдалечеността на Сюнъан от морето, но пък това ще е град, в който изолацията не би трябвало да е проблем. Сподели го преди време в сутрешния ни блок не кой да е, а испанският архитект Висенте Гуайар, който спечели международния конкурс за проектирането на самодостатъчния град. Вече го наричат и китайския посткоронавирусен град. Сюнъан в очите на Висенте съчетава европейската архитектура, модерното китайско строителство и устойчивото земеделие

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50