Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Украинският народ не трябва да бъде оставен сам в тази война"

Момчил Дойчев: Целият свят се изправи срещу подпалвача на трета световна война - Путин

"Путин трябва да има насреща си човек като Рейгън, Тачър, Папа Йоан-Павел II, за съжаление няма такива лидери вече"

Снимка: БГНЕС

"Това не трябва да продължава, украинският народ не трябва да бъде оставен сам в тази война. Може да се направят някои неща, свързани с доставяне на това, от което се нуждаят - изтребителна авиация, защото силите им се изчерпват".

Това каза пред БНР доц. Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.

Според него в ескалацията на военната инвазия на Русия в Украйна може да се стигне дори до това Владимир Путин да използва ядрено оръжие. 

"Целият свят се изправи срещу подпалвача на трета световна война - Путин. Ние трябва да следваме единната евроатлантическа позиция. Струва ми се, че САЩ би трябвало да обявят въздушното пространство над Украйна за забранена зона. Това е опасно, но не виждам какво друго може да се направи", коментира той.

По думите му украинските военни могат да си служат с изтребители МиГ и Су-25, но уточни:

"Това е техника, която ние имаме и би трябвало да я доставим. Като гледам какво политическо ръководство имаме, не смятам, че това ще стане. От страна на вицепремиера Корнелия Нинова се саботира дори изпращането на елементарна военна помощ".

Доц. Дойчев изказа мнение, че проф. Тодор Тагарев е трябвало да бъде министър на отбраната, който да замени Стефан Янев. Той изказа мнение, че под натиск на БСП кандидатурата на Тагарев е била сменена от премиера Кирил Петков с дипломата Драгомир Заков.

"Призоваваме президента Байдън не просто да изявява съчувствие, а да изпрати реална военна помощ. Путин няма да спре и когато унищожи Украйна. Непрекъснато ще блъфира с ядрена война, по същия начин, по който Хитлер блъфираше западните лидери през 1938 г. Путин трябва да има насреща си човек като Рейгън, като Маргарет Тачър, като Папа Йоан-Павел II, но за съжаление няма такива лидери вече. Да се надяваме да се появят", коментира още съпредседателят на Атлантическия съвет в България.

Той беше категоричен, че войната в Украйна е показала, че ние, като цивилизация, не сме готови да отговорим на брутална агресия.

Според доц. Дойчев фактът, че премиерът Кирил Петков е бил замерян със снежни топки и не са му позволили да говори на Шипка, е доказателство, че 3 март не трябва да бъде Националният празник на България

"Трети март не е подходящ поради това, че той се превърна в празник на чуждопоклонците, на националните предатели, на русофилите. Това, което позорно се случи днес, доказва, че повече не трябва да се чества този ден като национален празник", каза той.

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Момчил Дойчев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58