Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция предупреди за опасност от украински мини в Черно море

Снимка: Пламен Тенев

Гърция изпрати предупреждение към корабите под гръцки флаг за опасност от украински мини в Черно море.

Предлага им да променят маршрута, за да избегнат риска.

Гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание на информацията от руска страна за движението на мини в Черно море, които има риск да достигнат до Босфора и Егейско море.

Институтът за сигурност и проучване на морето към министерството на флота в Атина е обезпокоено от риска за всички кораби под гръцки флаг, които се намират в района. За сега специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила.

Министерството на търговския флот информира дипломатическата мисия в Одеса, както и ръководството на корабите с гръцки моряци да са изключително внимателни при преминаване на Черно море и препоръчват при възможност да се избягва този маршрут.

От началото на войната пет гръцки търговски кораби и 42-ма моряци са блокирани на руски и украински пристанища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виница, Украйна

Русия е атакувала с дронове критична украинска инфраструктура

Украйна обяви, че Русия е атакувала тази нощ критична украинска инфраструктура с 19 дрона, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната от своя страна каза, че руската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила 18 украински дрона през нощта. Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството". Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Основен път към Сирия е блокиран след израелски удари в Ливан

Израелски удари в Ливан блокираха основен път към границата със Сирия. Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на Бейрут.   Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Полицията в Гърция откри плантация за канабис с 8 000 растения, скрити сред царевица

Цяла плантация с канабис откриха полицаите от отдела за борба с организираната престъпност в Атика. В област Виотия в земеделска земя са отглеждани над 8 000 насаждения с канабис, скрити между висока царевица, съобщиха полицаите. Цената на намереното количество наркотик се изчислява на 15 милиона евро. Работили са по сигнал за..

публикувано на 04.10.24 в 11:50

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

"Категорично смятаме, че има шанс да бъде постигнато пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство" - това каза източник от унгарското председателство на ЕС. Въпросът ще бъде дискутиран на заседанието на министрите на вътрешните работи на 10 октомври в..

публикувано на 04.10.24 в 11:31

Трябва ли да се засили технологичното образование?

На какво биха научили децата часове по роботика в училище? Трябва ли да се засили технологичното обучение и защо повече познания по програмиране биха били полезни и за деца, които нямат интереси в тази сфера?  Всяко дете трябва да може по смислен начин да накара техниката да работи за него - в това вярва програмистът Николай Цонев, участник в..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

Обявено за издирване 14-годишно момиче от Бяла Слатина открито в Горна Оряховица

14-годишно момиче от района на Бяла Слатина, което е избягало от дома си и е било обявено от неговите родители за издирване, е намерено тази нощ в горнооряховския квартал "Калтинец". Върху момичето не е имало посегателства.   Тя е била при 14-годишно момче, с което е имало връзка. Младежът е отишъл да вземе девойката от дома ѝ, за да живеят..

публикувано на 04.10.24 в 11:14