Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политическата му програма е мъртва, защото не изпълнява поетите обещания"

Проф. Марк Шанахан: Борис Джонсън е "сготвен", няма да води консерваторите на следващите избори

"Той е лидер, който обича да е лидер, но не и да взема трудни решения"

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И Борис Джонсън посети Киев. Визитата му дойде изненадващо и предизвика възхищение заради разходката с украинския президент Володимир Зеленски и обещаната допълнителна финансова и военна помощ. Украинското министерство на отбраната призова светът "да бъде смел като британския премиер". Но не изминаха и дни, и Джонсън бе "приземен" - завърнал се в Лондон, полицията му връчи официална парична глоба заради празненствата на Даунинг стрийт по време на строг локдаун. Така той стана първият британски премиер в историята, санкциониран за нарушаване на закона. Съвсем естествено опозицията поиска оставката му, но съвсем не изненадващо Джонсън отказа да я подаде.

За подозренията в политическия PR с разходката из киевските улици редом до украинския президент, докато у дома Борис Джонсън отново е освиркван, кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов разговаря с проф. Марк Шанахан - ръководител на Факултета за политика и международни отношения в Университета в Рединг.

Защо британският премиер е толкова популярен в Украйна?

"Мисля, че той беше много "гръмогласен" с позицията си срещу Путин. Още в началото на войната обеща, че ще подкрепя украинския народ. Зеленски го нарича приятел на Украйна. Джонсън умее да вдига шум когато трябва, обича да звучи като Чърчил и да държи речи в негов стил. Точно това направи в конкретния случай. Джонсън е по-ефективен на думи, отколкото на дела. Въпреки приказките, не направи по-голяма стъпка от другите съюзници в НАТО по отношение на пряка военна подкрепа за Украйна."

Значи може да се каже, че това посещение бе по-скоро PR акция?

"До известна степен това бе PR акция. Премиерите на Словения, Полша и Чехия посетиха Киев в много по-опасно време. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също беше Киев и говори пред украинския парламент. И, разбира се, Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел, които посетиха Буча ден преди Борис Джонсън да замине за Киев. А неговото посещение беше в момент, когато вероятно вече е знаел, че полицията ще съобщи подробности за глобите за нарушаване на локдаун разпоредбите във Великобритания.

Циничната половина в мен ме кара да кажа, че Джонсън се опита да отклони вниманието с визитата си, въпреки че, ако трябва да съм честен по отношение на премиера, той говореше и планираше това посещение със съветниците си по сигурността от седмици."

Споменахте по-рано за отношението на Джонсън към Русия и наистина се наблюдава много по-твърда позиция на Лондон, отколкото много други негови западни съюзници. Как се обяснява това?

"Отчасти това е така, защото Великобритания е по-малко зависима от руския нефт и газ. Ние внасяме много по-малко ресурси от Русия, отколкото по-голямата част от континентална Европа. Нашите източници са Норвегия, Америка и собствените нефтени полета в Северно море. Тъй като нямаме тази зависимост и толкова близки отношения с Русия, това прави позицията на Великобритания по-различна. Нашата позиция винаги е била по-различна.

Ние сме островна нация край бреговете на Европа, която винаги е спорила с Русия още от болшевишката революция насам. Защото това са два много различни режима, които си нямат доверие. До известна степен Великобритания се компрометира като много по-гостоприемна държава за руските олигарси през 90-те години, може би изхождайки от очакванията, че това е изгодно и за двете страни.

Има обаче много сериозно "кръстосване на шпагите" с Русия по въпросите на сигурността. Тези различия с континентална Европа позволяват на Обединеното кралство да се държи различно и да заема по-твърда позиция спрямо Русия."

Борис Джонсън не е първият политик, който се опитва да избегне проблемите у дома, изграждайки добър имидж в чужбина. Но след това, което се случи у дома - глобите за купоните по време на локдаун на Даунинг стрийт, уличен в нарушение на закона, какво е неговото бъдеще?

"Борис Джонсън вече е "сготвен", както се казва на жаргон. Той няма да води Консервативната партия на следващите общи избори. За сравнително кратко време той се превърна в най-големия политически актив за Консервативната партия, тъй като е много добър във воденето на кампании и печеленето на избори. В това, което обаче се оказа по-малко способен, е да ръководи страната.

Джонсън допусна много сериозни грешки, които показаха, че той не е в крак с реалността, с  общественото мнение. Последната и най-голямата грешка, за която говорим сега – "Партигейт", доведе до нарушаване на правилата, които самият той създаде и безцеремонно наложи на страната, а след това многократно отрече да ги е нарушавал. И дори сега, когато стана ясно, че ги е нарушил, Джонсън продължава да се опитва да се изплъзне. Сега обаче той вече пречи на собствената си партия. Тъй като обаче продължава да има мнозинство в парламента с повече от 70 места, само собствената му партия може да го свали.

След няколко седмици имаме местни избори в страната, които вероятно няма да са добри за консерваторите. Цената на живота се покачва, той въведе непопулярно увеличение на някои данъци, политическата му програма е мъртва, защото не изпълнява поетите обещания."

Как ще коментирате настояването на най-доверения кръг на Джонсън, че сега не е моментът за него да подаде оставка, именно заради войната в Украйна? Някои от сподвижниците му дори отиват още по-далеч, като казват, че тях не ги интересува, че премиерът нарушава закона и че трябва да бъде съден само по делата му.

"Ако трябва да съдим само по това, което на практика е свършил като лидер на партията, не може да се каже, че се представя много добре в момента. Великобритания смени министър-председателя си през Първата световна война. Стори същото и по време на Втората световна война. Великобритания се отърва от Маргтарет Тачър по време на войната в Персийския залив. Имаме доказана история на смяна на премиери по време на война. Чърчил никога нямаше да стане премиер, ако не бе войната, а се превърна в най-големия военен лидер, който тази страна някога е имала.

Джонсън се бори с всички сили да остане на Даунинг стрийт. В голяма степен той е лидер, който обича да е лидер, но не и да взема трудни решения. И сега си проличава, че той не е правилният човек за предизвикателствата, пред които сме изправени. Що се отнася до това, че нарушаването на закона няма значение, това не е така - разбира се, че има значение. "Партигейт" не е отшумял и няма признаци да отшуми. Хората са все по-недоволни от факта, че премиерът действа по такъв надменен начин, сякаш е над закона. За да работи демокрацията, лидерите трябва да се съобразяват със закона.

Борис Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак нарушиха министерския кодекс. До момента това обикновено означаваше, че провинил се министър подава оставка. Това е принципен въпрос. Истинската загриженост за страната в момента е, че нашите лидери действат напълно безпринципно. Джонсън или ще си отиде с решение на неговата партия, вероятно през лятото, или ще има общи избори, може би по-рано от предвиденото, може би през следващата година, които торите ще загубят."

Споменахте в началото за един от аспектите на войната в Украйна - хуманитарната криза. Британското правителство и лично премиерът постоянно се изтъкват като световни лидери в оказването на помощ на Украйна, включително и по въпросите на бежанците. Но ние виждаме колко е неефективна британската система. Твърде малко украинци успяха до момента да дойдат на Острова, заради редица бюрократични пречки и правителството, не за първи път, отново бе упрекнато в лицемерие.

"Да, така е и аз мисля, че това е много справедливо обвинение. Погледнато от положителната страна, Обединеното кралство наистина зададе тона по отношение на отбранителни материали и подкрепата за украинските въоръжени сили. Лондон наистина е един от глобалните лидери в това отношение. По хуманитарния въпрос обаче отговорът е много лош.

Обединеното кралство се опитва да се справя с бежанците от цял свят по различен начин, откакто напусна ЕС. Вероятно сте видели, че има оповестен план за изпращане на търсещи убежище на Острова чак в Руанда, където да изчакват обработването на заявленията им. Това изглежда много безсърдечен ход и е просто популистка „мръвка“ за омилостивяване на дясното крило на Консервативната партия, както и на онези избиратели, които гласуваха за консерваторите през 2019 година. Това не е хуманитарен акт, дори точно обратното.

Процесът с допускането на украински бежанци на Острова е много муден. Не обезателно заради правителството като цяло, а по-скоро заради Министерството на вътрешните работи - Хоум офис, което систематично прави грешки и има много лош политически мениджмънт по отношение на бежанците вече повече от десетилетие. Сега това се вижда в нова светлина покрай украинската криза. Бавно, много бавно се наблюдава подобрение, но правителството се проваля с липсата на необходимите ресурси и приоритети. Провалът на популисткото правителство е в опита да се предлага лесно решение, но се прилага съвсем опростенческо такова. Това просто не работи."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02