Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Блъсковци се проведе празник на мекицата

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи

Празник на мекицата в село Блъсковци
Снимка: Здравка Маслянкова

Еленският балкан е предпочитано място за туризъм, заради прекрасната природа, но и заради гостоприемството на местните хора, които са и отлични кулинари. Какво е съботното утро без дъхави, топли мекици – най-обикновена сутрин, казват жените от село Блъсковци, които организираха празник на мекицата и събраха гости от близо и далече.
Снимка: Здравка Маслянкова
Село Блъсковци в Еленския балкан е център на десет махали с общо 90 жители. Възстановили си читалището, ремонтирали си черквата, организират си празници по всякакъв повод, за да са им по-леки делниците. Събираме се, опознаваме се, разказва на празника на мекицата кметският наместник на Блъсковци Катя Цветкова: 

Празник на шарената черга, празник на плодородието, храмовият празник, Трифон Зарезан, седянка. Нашата цел – да обединим хората от селата, да се опознаем. Жените, когато си споделяхме кой как прави мекиците, казаха – със содичка, с мая, с прясно мляко, с кисело мляко и най-важното – даже и да престоят за другия ден, не променят своя вкус и си остават мекички, пръхки.

Снимка: Здравка Маслянкова

Местните жени си имат тайни при приготвянето на мекици, а преди години тази закуска е била деликатес, спомня си детството една от майсторките на мекици в Блъсковци Илияна Иванова: 

На времето хората си произвеждаха хляба сами, до 1963-1964 година и хлябът се печеше един път в седмицата и ако ти направят една-две мекици – това беше лукс или една пърленка да я хвърлят в пещта. В мекицата слагам като пресея брашното, разтварям маята, слагам лъжичка сол, лъжичка захар, 2-3 лъжици олио, 5-6 лъжици кисело мляко и една чаена лъжичка хлебна сода. Хубаво е да се меси не в малък съд, а в широк съд, за да може после това тесто да го тупаш, да го въртиш в ръцете си, за да стане еластично, да стане хубаво, жилаво. След това може да се сложи в една найлонова торбичка с малко олио, може да се консумира цяла седмица, слагаш го в хладилника, то си втасва. Колкото повече стои, толкова по-хубаво става“.  

10 жени запретнаха ръкави, месиха, дърпаха, точиха, пържиха мекици, а фолклорните състави от община Елена се надпяваха и надиграваха.

Снимка:  Александра Гец

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи и раздаде на гостите на празника в Блъсковци:

Казвам се Александра Гец, правим, защото това е вкусно, това е привично за моя съпруг българин. Трябва по-рядко да правя мекички на съпруга ми, защото той е дебеличък, обаче правим, правим мекици, бухти, палачинки“.

Снимка: Сабрие Балабанова

Аз съм Сабрие Балабанова. Моето не е мекица, но е нещо по-добро от мекицата. Абсолютно същата консистенция като тестото за мекицата, но е по-течно и се разпъва с ръка и с вода задължително. Много често правя. Аз съм мюсюлманка и при нас при Байрама винаги се правят такива питки и винаги правя от тях. Научила съм ги от моята майка. Комшийката ме насочи да се включа, понеже каза: „Такива питки като твоите не съм яла“. И аз рискувах и се включих, дано не се изложа“.  

Красимира Дичева се казвам. Мекичките цвърчат, стават много вкусни, диетични. Мекицата става диетична като я изядеш и се повайкаш после три пъти, че не е трябвало да я ядеш. Не може една кльощава готвачка да ви направи хубава мекица. Моята рецепта е много любов. Имам три внучета и ги правя за тях с много любов. Някой път правя бухтенца. Скъпо е, но когато е за децата, не е скъпо да ви кажа. Гарнираме с еленско сирене, мед, шипков мармалад, който сама приготвям“.

Йорданка Пенева учи деца да месят мекици  Снимка: Здравка Маслянкова

Аз съм Йорданка Пенева. Начин на месене – това е тайната на тестото на мекиците, не толкова от съставките, които ще сложим в тестото, а в самия начин на месене. Тестото трябва да е меко, много меко, еластично. Много обичат децата, въпреки че това не е здравословна храна, но така или иначе ни сме отраснали с тези мекици. Моите внуци като дойдат първото, което им правя, са мекици, просто много ги обичат. Имаме малко разногласия с майките им, но в крайна сметка и те хапват“

„Защото са вкусни“, възкликна едно от децата

Празник на мекицата в село Блъсковци   Снимка: Здравка Маслянкова

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Гласнова от Хърватия: Най-голяма полза от еврото имат големите фирми, хората търсят промоциите

Най-голяма полза от влизането на Хърватия в еврозоната имат големите фирми, които имат внос и износ . За тях беше много положителна крачка, защото се избягват много технически проблеми при вноса и износа.  Това коментира пред БНР журналистът Диана Гласнова - българка, която от години живее в Хърватия, също е и кореспондент на БТА. За..

публикувано на 21.05.25 в 14:14
Бела Бенова

Бела Бенова - фотограф и пътешественик по морските фарове на Европа

Бела Бенова е фотограф и  пътешественик по морските фарове на Европа.  Автор на книгата "По пътя на пулсиращата светлина". Няколко изложби по темата. "Връщаме лентата" точно 18 години назад, когато Бела поема на първото си пътешествие, следвайки пулсиращата светлина на българските черноморски фарове, а светлината бързо я повежда към съседна..

публикувано на 20.05.25 в 13:37
Доц. Михаела Мишева - УНСС

УНСС набира стажанти за програма "Езиков приятел" в подкрепа на деца мигранти

УНСС набира стажанти за програма "Езиков приятел" в подкрепа на деца мигранти. Стажантска програма "Езиков приятел" е насочена към студенти, които желаят да допринесат за социалната интеграция и успешното развитие на деца мигранти в България. Инициативата се реализира в рамките на проекта Language Buddy. Програмата търси мотивирани и..

публикувано на 18.05.25 в 11:04

София на последно място в международно проучване за безопасно придвижване на деца и подрастващи

София заема последното, 36-о място в международна класация на мрежата "Чисти градове" за безопасно придвижване на деца и подрастващи. Оценката ни е три пъти по-ниска дори от предпоследния в подреждането . В класацията участват големи градове и столици на държави от ЕС. Проучването "Улици за децата, градове за всички" анализира..

публикувано на 16.05.25 в 11:47

Три съседни страни крият изненадващи съкровища - Сърбия, Румъния и Гърция

Александруполис е най-големиятград в Западна Тракия с най-голямото пристанище в региона . Градът, разположен недалеч от българската граница, предлага съчетание от крайбрежна атмосфера, достъпни цени и богати възможности за активен отдих и забавления, посочи за "Пътувай с "Хоризонт" Петрос Кириакидис – заместник-председател на туристическия сектор в..

публикувано на 14.05.25 в 06:00
 Кристиян Салай

Бавария е най-популярната дестинация за българските туристи в Германия

Германия е най-добрата културна дестинация за туристите в Европа по данни на Световната организация по туризъ м. За българските туристи тя се нарежда на трето място след Гърция и Турция. Какво поддържа интереса на българските туристи към Германия и какво предстои през тази година?  За това разказа в "Пътувай с "Хоризонт" Кристиян Салай –..

публикувано на 13.05.25 в 14:32
Снимката е илюстративна

Защо понякога най-изкушаващата туристическа оферта може да се окаже и най-рисковата?

Какви са основните жалби на потребителите, как се извършват проверките, и какви реални санкции могат да понесат туроператори, които работят "на тъмно", посочи за БНР Игнат Арсенов, директор на дирекция "Контрол на пазара" в КЗП . Колко често се получават сигнали и жалби , свързани с туристически услуги и какви са тенденциите в броя им в последните..

публикувано на 13.05.25 в 13:51