Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Блъсковци се проведе празник на мекицата

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи

Празник на мекицата в село Блъсковци
Снимка: Здравка Маслянкова

Еленският балкан е предпочитано място за туризъм, заради прекрасната природа, но и заради гостоприемството на местните хора, които са и отлични кулинари. Какво е съботното утро без дъхави, топли мекици – най-обикновена сутрин, казват жените от село Блъсковци, които организираха празник на мекицата и събраха гости от близо и далече.
Снимка: Здравка Маслянкова
Село Блъсковци в Еленския балкан е център на десет махали с общо 90 жители. Възстановили си читалището, ремонтирали си черквата, организират си празници по всякакъв повод, за да са им по-леки делниците. Събираме се, опознаваме се, разказва на празника на мекицата кметският наместник на Блъсковци Катя Цветкова: 

Празник на шарената черга, празник на плодородието, храмовият празник, Трифон Зарезан, седянка. Нашата цел – да обединим хората от селата, да се опознаем. Жените, когато си споделяхме кой как прави мекиците, казаха – със содичка, с мая, с прясно мляко, с кисело мляко и най-важното – даже и да престоят за другия ден, не променят своя вкус и си остават мекички, пръхки.

Снимка: Здравка Маслянкова

Местните жени си имат тайни при приготвянето на мекици, а преди години тази закуска е била деликатес, спомня си детството една от майсторките на мекици в Блъсковци Илияна Иванова: 

На времето хората си произвеждаха хляба сами, до 1963-1964 година и хлябът се печеше един път в седмицата и ако ти направят една-две мекици – това беше лукс или една пърленка да я хвърлят в пещта. В мекицата слагам като пресея брашното, разтварям маята, слагам лъжичка сол, лъжичка захар, 2-3 лъжици олио, 5-6 лъжици кисело мляко и една чаена лъжичка хлебна сода. Хубаво е да се меси не в малък съд, а в широк съд, за да може после това тесто да го тупаш, да го въртиш в ръцете си, за да стане еластично, да стане хубаво, жилаво. След това може да се сложи в една найлонова торбичка с малко олио, може да се консумира цяла седмица, слагаш го в хладилника, то си втасва. Колкото повече стои, толкова по-хубаво става“.  

10 жени запретнаха ръкави, месиха, дърпаха, точиха, пържиха мекици, а фолклорните състави от община Елена се надпяваха и надиграваха.

Снимка:  Александра Гец

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи и раздаде на гостите на празника в Блъсковци:

Казвам се Александра Гец, правим, защото това е вкусно, това е привично за моя съпруг българин. Трябва по-рядко да правя мекички на съпруга ми, защото той е дебеличък, обаче правим, правим мекици, бухти, палачинки“.

Снимка: Сабрие Балабанова

Аз съм Сабрие Балабанова. Моето не е мекица, но е нещо по-добро от мекицата. Абсолютно същата консистенция като тестото за мекицата, но е по-течно и се разпъва с ръка и с вода задължително. Много често правя. Аз съм мюсюлманка и при нас при Байрама винаги се правят такива питки и винаги правя от тях. Научила съм ги от моята майка. Комшийката ме насочи да се включа, понеже каза: „Такива питки като твоите не съм яла“. И аз рискувах и се включих, дано не се изложа“.  

Красимира Дичева се казвам. Мекичките цвърчат, стават много вкусни, диетични. Мекицата става диетична като я изядеш и се повайкаш после три пъти, че не е трябвало да я ядеш. Не може една кльощава готвачка да ви направи хубава мекица. Моята рецепта е много любов. Имам три внучета и ги правя за тях с много любов. Някой път правя бухтенца. Скъпо е, но когато е за децата, не е скъпо да ви кажа. Гарнираме с еленско сирене, мед, шипков мармалад, който сама приготвям“.

Йорданка Пенева учи деца да месят мекици  Снимка: Здравка Маслянкова

Аз съм Йорданка Пенева. Начин на месене – това е тайната на тестото на мекиците, не толкова от съставките, които ще сложим в тестото, а в самия начин на месене. Тестото трябва да е меко, много меко, еластично. Много обичат децата, въпреки че това не е здравословна храна, но така или иначе ни сме отраснали с тези мекици. Моите внуци като дойдат първото, което им правя, са мекици, просто много ги обичат. Имаме малко разногласия с майките им, но в крайна сметка и те хапват“

„Защото са вкусни“, възкликна едно от децата

Празник на мекицата в село Блъсковци   Снимка: Здравка Маслянкова

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32