Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Може би беше упражнен натиск, може би затова беше променено становището на останалите парламентарни групи", изтъкна тя след падането на ветото за РСМ

Ива Митева: Демокрацията като че ли се изхаби

Вратите не са затворени, най-лесно е да отидем на избори, каза заместник-председателят на парламента

Ива Митева
Снимка: Борислава Борисова

"Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби", коментира заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР.

Според Митева, когато си влязъл по пропорционалната система в парламента, най-достойното поведение е подаването на оставка и напускането му, както прави Елена Гунчева от "Възраждане".

Предсрочните избори са най-лошият сценарий, смята Ива Митева, която посочи като аргумент падането на избирателната активност с честотата на изборите.

"Хартиените бюлетини не са причината."

В ИТН са категорично против връщането на хартиените бюлетини.

"Машината е преграда пред купуването на гласове и минимизира недействителните бюлетини."

Запитана дали биха подкрепили нов кабинет с мандатоносител ПП, Ива Митева коментира:

"Много е важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател. Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори."

"Бяхме 19 в петък, но чувам от ПП, че ще разговарят с отделни народни представители. Силно се надявам да разговарят с групата като група", каза още Митева.

Ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита, обясни Ива Митева.

"Всеки е длъжен да опита. В името на българските граждани сме длъжни да опитаме. Надявам се, че няма да откажем да изпълним мандата."

Председателят на парламента не само е пръв сред равни, но той трябва да бъде най-добрия балансьор и арбитър в Народното събрание, подчерта Ива Митева. Според нея този избор трябва да бъде направен, когато бъде връчен първият мандат и се види "накъде отиваме".

Тя се позова на цялата документация по казуса с РСМ и посочи, че даването на съгласие за започване на преговори не е обвързано със срокове, а с конкретни резултати, тоест има отстъпление от становище само отпреди няколко месеца.

"Може би беше упражнен натиск. Може би затова беше променено становището на останалите парламентарни групи", заяви Митева след падането на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС.

Ива Митева постави въпроса защо френското предложение е отишло директно във външната комисия на парламента.

"Защо точно тази позиция влезе в Народното събрание и то по начин, който е абсолютно недопустим – позицията влезе през Постоянното представителство в Брюксел директно в Комисия по външна политика. Това не е заведено в деловодството на НС, като документ официално не съществува в деловодството на Народното събрание, не е изпратено на всички народни представители, както се случва с всички документи. Нали говорим за спазване на правила, за спазване на принципи, нали решихме да правим нещо ново?"

Двустранният протокол не е подписан нито от България, нито от Северна Македония, напомни Митева. По думите ѝ протоколът е "с доста общи формулировки" и трябва да се види какъв ще е реалният контрол.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17