Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добринка Табакова подписа договор с престижното издателство Schott Music

Българката ще бъде щатен композитор на оркестър Хале в Манчестър през новия сезон

| обновено на 11.08.22 в 20:32
Добринка Табакова (в средата) с организаторите на фестивала "Неотъпкана пътека"

Издателство "Шот Мюзик" е сред най-реномираните в света, едно от най-старите и най-големите - то стои зад първи издания на Моцарт, Бетовен, Росини, Доницети, Лист, Вагнер и други величия в музикалната история. Наскоро в страницата на издателството в социалната мрежа Фейсбук се появи съобщението, че към списъка с композитори вече е добавено и името на българката Добринка Табакова, което от дълги години живее и работи в Лондон. Нейна музика се изпълнява по целия свят.

Издателите изтъкват: "Добринка Табакова е композитор на богата, експресивна музика, чийто различен звуков свят е наричан „приковаващ, пронизително красив и често сияен“ (Huffpost Arts & Culture). Нейният впечатляващ каталог, обхващащ произведения за оркестър, ансамбъл, камерни и хорови състави, я наложи сред водещите гласове в класическата музика. Сред вълнуващите си предстоящи проекти Табакова ще бъде и щатен артист на The Hallé през сезон 2022/2023. Програмирани са поредица от оркестрови и камерни произведения, като се започне с нейния Концерт за виолончело и струнни в концерта на 21 септември, с който ще бъде открит новия сезон." А важен детайл е, че откриването е поверено на друга българка - диригентката Деляна Лазарова.

В началото на месец август Добринка Табакова беше гост на фестивала "Неотъпкана пътека" в село Ковачевица. Тя е човекът, дал идеята за името на форума. Тази година в програмата прозвуча пиесата "Морени" за кларинет и клавирен квинтет. Организаторите вече са поръчали и специална творба за изданието на фестивала през 2023 г. 

За всички тези чудесни новини Добринка Табакова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Музиканти отново тръгват по "Неотъпкана пътека"

От четвърти до седми август ще се проведе четвъртото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“. Концертите са в красивото и самобитно родопско село Ковачевица, както и в град Гоце Делчев.  Тази година там отново ще се съберат заедно български..

публикувано на 03.08.22 в 19:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия,..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество...

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на..

публикувано на 28.06.24 в 15:49