Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Тошева: В края на пролетта и лятото всяка година има увеличен миграционен натиск

Мариана Тошева
Снимка: БГНЕС
"Обикновено в края на пролетта и лятото всяка година има увеличен миграционен натиск. Ние също го виждаме по темпото, с което се заемат местата в нашите центрове". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева:

"Ние взимаме от центровете на Дирекция "Миграция“ само чужденци, които са подали молба за международна закрила. Ангажимент на агенцията е да разгледа тези молби. Към момента в нашите центрове имаме общо към днешна дата 1836 чужденци, подали молби за закрила, тоест това представлява близо 45% запълненост на наличните места. Бежански статут като цяло получават много малко лица. От началото на годината общият брой на хората, които са потърсили закрила в България, е 11 271, като процедурата трае минимум два и максимум шест месеца".

Цялото интервю с Мариана Тошева можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Местната управа във Враца затяга мерките срещу колоездачите и управляващите тротинетки в пешеходния градски център . Това е поредният град у нас, в който зачестяват инцидентите с този тип возила и общинските власти предприемат ответни действия. Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с тротинетки, има и загинал..

публикувано на 10.10.24 в 08:50
Ваня Василева

Ролята на физическата активност в борбата с рака на гърдата и пътят към възстановяване

Ваня Василева - дългогодишен треньор, рехабилитатор и управител на столичен дамски фитнес клуб разказва за движението, здравето и физическата активност като път към възстановяване за жени с рак на гърдата.  Темата коментира и Гергана Богданова - управител на Фондация "Нана Гладуиш - Една от осем" , която даде и актуална информация за проекти и..

публикувано на 08.10.24 в 10:51
Жечка Гешовска

Жечка Гешовска - една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго

Жечка Гешовска е една от най-активните доброволки в българската общност в Чикаго . Казва, че като дете мечтаела да стане детектив, после хирург,  в крайна сметка става инженер и икономист, а след 13 години в Америка създават заедно със съпруга си малка транспортна фирма. Всъщност  има ли  значение  с какво се занимава човек, ако умее най-важното -..

публикувано на 07.10.24 в 15:38

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07